Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Reagerer på Burmaoppdrag

Engasjementet som Kristiansands-bedriften National Oilwell Varco har påtatt seg i Burma, vekker sterke reaksjoner. Bondevik ber selskapene holde seg vekk.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Engasjementet som Kristiansands-bedriften National Oilwell Varco har påtatt seg i Burma, vekker sterke reaksjoner. Bondevik ber selskapene holde seg vekk.


Av Erik Hagen

Avsløringen fra Framtiden i våre hender i forrige uke, om at National Oilwell Varco leverer boreutstyr til en omstridt gassplattform, vekker harme både internt i selskapet, og fra tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

– Slik den politiske situasjonen nå er i landet kommer dette først og fremst juntaen til gode. Så lenge vesten står for en sanksjonspolitikk mot dette regimet, bør denne linjen respekteres, skriver Bondevik i en e-post til Fædrelandsvennen om FIVHs avsløringer.

Bondevik er i dag leder ved Oslosenteret for fred og menneskerettigheter Kjell Magne Bondevik, og var selv statsminister da Utenriksdepartementet begynte å fraråde norske investeringer i Burma.

Peter Gitmark (H) i Stortingets utenrikskomité er enig.

– Dette er et brutalt og undertrykkende regime som ikke fortjenere å bli handlet med. Det hadde vært noe annet om rikdommen kom innbyggerne til gode, men regimet bruker den kun til å berike seg selv, sier Gitmark til Fædrelandsvennen.

– Hva synes du om at norske bedrifter har investert i Burma?

– Jeg synes det er synd. Alt som medfører økte inntekter til Burma, bidrar til at regimet blir opprettholdt, sier Gitmark.

Flere ansatte i National Oilwell Varco ha bedt om å bli fritatt fra å jobbe på prosjektet, ifølge nyhetstjenesten Oilinfo.

Det nye Shwe-feltet som National Oilwell Varco skal levere til, kan føre til en opptrapping av konfliktnivået i landet, ifølge organisasjonen EarthRights International. Hæren i landet har allerede begynt å sende tropper til områdene der gassrørledningen skal bygges til Kina. En lang rekke landsbyer kan vente å bli jevnet med jorden. Allerede har burmesere fått sine landområder beslaglagt uten kompensasjon fra myndighetene, ifølge EarthRights.

Tips oss om oppdragene i Burma! Send en mail til norwatch@framtiden.no
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!