Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Reagerer på Burmaoppdrag

Engasjementet som Kristiansands-bedriften National Oilwell Varco har påtatt seg i Burma, vekker sterke reaksjoner. Bondevik ber selskapene holde seg vekk.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Engasjementet som Kristiansands-bedriften National Oilwell Varco har påtatt seg i Burma, vekker sterke reaksjoner. Bondevik ber selskapene holde seg vekk.


Av Erik Hagen

Avsløringen fra Framtiden i våre hender i forrige uke, om at National Oilwell Varco leverer boreutstyr til en omstridt gassplattform, vekker harme både internt i selskapet, og fra tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

– Slik den politiske situasjonen nå er i landet kommer dette først og fremst juntaen til gode. Så lenge vesten står for en sanksjonspolitikk mot dette regimet, bør denne linjen respekteres, skriver Bondevik i en e-post til Fædrelandsvennen om FIVHs avsløringer.

Bondevik er i dag leder ved Oslosenteret for fred og menneskerettigheter Kjell Magne Bondevik, og var selv statsminister da Utenriksdepartementet begynte å fraråde norske investeringer i Burma.

Peter Gitmark (H) i Stortingets utenrikskomité er enig.

– Dette er et brutalt og undertrykkende regime som ikke fortjenere å bli handlet med. Det hadde vært noe annet om rikdommen kom innbyggerne til gode, men regimet bruker den kun til å berike seg selv, sier Gitmark til Fædrelandsvennen.

– Hva synes du om at norske bedrifter har investert i Burma?

– Jeg synes det er synd. Alt som medfører økte inntekter til Burma, bidrar til at regimet blir opprettholdt, sier Gitmark.

Flere ansatte i National Oilwell Varco ha bedt om å bli fritatt fra å jobbe på prosjektet, ifølge nyhetstjenesten Oilinfo.

Det nye Shwe-feltet som National Oilwell Varco skal levere til, kan føre til en opptrapping av konfliktnivået i landet, ifølge organisasjonen EarthRights International. Hæren i landet har allerede begynt å sende tropper til områdene der gassrørledningen skal bygges til Kina. En lang rekke landsbyer kan vente å bli jevnet med jorden. Allerede har burmesere fått sine landområder beslaglagt uten kompensasjon fra myndighetene, ifølge EarthRights.

Tips oss om oppdragene i Burma! Send en mail til norwatch@framtiden.no

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!