Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

28 tekstilarbeidere døde i fabrikkbrann

Minst 28 tekstilarbeidere omkom da det brøt ut en brann i en fabrikk utenfor Dhaka, hovedstaden i Bangladesh, i går. Tekstilindustrien i Bangladesh er beryktet for sin manglende sikkerhet. 
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Minst 28 tekstilarbeidere omkom da det brøt ut en brann i en fabrikk utenfor Dhaka, hovedstaden i Bangladesh, i går. Tekstilindustrien i Bangladesh er beryktet for sin manglende sikkerhet. 


Ha-Meem_fire_490
Brannen ved fabrikken eid av selskapet Ha-Meem Group har tatt mange liv.

Nok en fabrikkbrann har dermed tatt liv i Bangladesh. Flere arbeidere ser ut til å ha blitt kvalt, mens andre hoppet i døden for å unnslippe den brennende bygningen. Andre ble trampet ned av sine kollegaer da de i panikk løp mot utgangene. Flere av utgangene skal ha vært stengt.

Fabrikken ”That’s It Sportswaer Ltd” skal produsere for blant annet klesmerkene Gap og Wrangler. Fabrikken er en av mange som inngår i Ha-Meen-gruppen, en av de største produsentene av tøy i Bangladesh.

Tvilsomt rulleblad

Ha-Meen har et tvilsom rulleblad med hensyn til arbeiderrettigheter og er kjent for å drive med uautorisert produksjon, hvilket innebærer at kleskjeder ikke alltid er klar over at produksjonen foregår i selskapets regi, skriver Clean Clothes Campaign i en pressemelding om saken. Framtiden i våre hender deltar og koordinerer den norske avdelingen av Clean Clothes Campaign (CCC) hvor også Changemaker og Handel og kontor er med.

Fabrikksbrannene i Bangladesh tekstilindustri er en annonsert tragedie. Fabrikken som i går tok fyr, eies av et klesprodusent som har fått kritisk søkelys rettet mot seg over lenger tid. CCC og andre arbeiderrettighetsorganisasjoner har gang på gangkontaktet kleskjeder som kjøper sine varer fra Ha-Meem og lagt fram informasjon om brudd på arbeidernes rett til å organisere seg og på manglende overholdelse av andre rettigheter ved selskapets fabrikker.

Ifølge Ha-Meem-gruppens hjemmeside har de følgende kunder: Walmart, H & M, Next, JC Penney, Kohl's, Squeeze, Sears, Target Store, Charming Shoppes, Carrefour, Inditex, Miss Etam, Migros og Celio.

Øyenvitner
Brannen brøt ut 9. og 10. etasje i fabrikken. Første øyenvitneskildringer tyder på at minst to av de seks utgangene var låst, og at dette var vanlig forekommende i fabrikken. Tekstilindustrien i Bangladesh  er beryktet for sine systematisk problemer med sikkerheten, herunder låste eller utilgjengelige rømmingsveier og mangelfullt brannutstyr. Disse problemene fører ofte til dødsulykker.

– Arbeidere fortsetter å dø mens kleskjedene, landets regjering og arbeidsgiverne gjør lite og prøver å skyve ansvaret over på hverandre, sier Ineke Zeldenrust fra Clean Clothes Campaigns internasjonale sekretariat i Amsterdam.

– Vi har advart klesselskapene gjentatte ganger om at dette vil skje igjen og igjen, men de har bare gitt knappe svar tilbake, sier Zeldenrust.

Clean Clothes Campaign og andre organisasjoner krever at selskapene som kjøper varer fra Ha-Meem-gruppen sikrer de skadede medisinsk behandling. Et annet krav er at de skadede arbeiderne og de dødes familier får kompensasjon for tapt arbeidsinntekt og for bortfall av forsørgere.

Les mer om Clean Clothes Campaignsine krav til kleskjeder ved denne type ulykker
.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!