Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Livsfarlig motetrend må stoppes

Framtiden i våre hender støtter kampanjen for et forbud mot sandblåsing av jeans. Metoden for å få klærne til å se slitt ut, innebærer stor risiko for at arbeiderne utvikler silikose. Signer oppropet mot sandblåsing!
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Framtiden i våre hender støtter kampanjen for et forbud mot sandblåsing av jeans. Metoden for å få klærne til å se slitt ut, innebærer stor risiko for at arbeiderne utvikler silikose. Signer oppropet mot sandblåsing!


– Sandblåsing er en produksjonsmetode som utsetter arbeidere for sykdom og død, og er fullstendig uakseptabelt, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender. – Alle kleskjeder må umiddelbart forby sandblåsing i egen leverandørkjede. De må også gjøre det klart for omverden, ikke minst for forbrukerne, at de tar klar avstand fra denne livsfarlige metoden, sier Hermstad.

Kampanjen mot sandblåsing av klær er satt i gang av organisasjonen Clean Clothes Campaign. Den norske avdelingen drives av Framtiden i våre hender i samarbeid med Handel og Kontor og Changemaker, og fredag gikk startskuddet for den norske kampanjen.

I den forbindelse har Yeşim Yasin, forsker i helsespørsmål ved Universitetet i Istanbul og medlem av Solidaritetskommiteen for sandblåsingsarbeidere vært på besøk i Norge. Hun har informert ulike aktører om farene ved sandblåsing og samlet støtte for det videre arbeidet.

Den tyrkiske solidaritetskomiteen, som er et nettverk av leger, jurister, journalister og kunstnerer, ble dannet i 2008. De er ”hjertet” i kampanjen som nå er lansert internasjonalt, og er de første til å kartlegge omfanget av skadene på arbeiderne.

Sandblsing_Yasin– Bare i Tyrkia har det så langt dødd 46 personer som en direkte følge av sandblåsing, forteller Yasin. Hun fortsetter:

– Vi har klart å registrere 1200 arbeidere med silikose. Dette bare toppen av isberget, tallet kan sannsynligvis dobles eller tredobles.

Signer oppropet
Clean Clothes Campaign har igangsatt en underskriftskampanje, som Framtiden i våre hender har sluttet seg til og oppfordrer alle andre til å underskrive:

– Vi oppfordrer enkeltpersoner og andre organisasjoner til å underskrive oppropet. Jo flere som undertegner, desto sterkere blir kampanjen for å få slutt på en praksis som ødelegger liv og helse, sier Arild Hermstad.

Engasjer deg - signér oppropet mot sandblåsing du også!  

– Vi gir også vår ubetingede støtte til kampanjens andre krav - at arbeiderne og deres familier skal få erstatning for den lidelse de har blitt påført og at de skal få dekket kostnader for medisiner og legebehandling, sier Hermstad.

Sandblåsing forflytter seg
Tyrkia har i en årrekke vært det viktigste landet for sandblåsing av klær. Etter stort press mot tyrkiske myndighetene kunne Solidaritetskommiteen sist år feire seieren: Et nasjonalt forbud mot metoden. Etter det har sandblåsingen gått kraftig ned.

Baksiden av medaljen er imidlertid at den nå og i økende grad utføres i andre land, blant annet Bangladesh, Egypt og Mexico.

– Vi kan ikke akseptere at mindre helseskadelige arbeidsforhold i Tyrkia gjør at arbeidere andre steder blir syke og dør, konstaterer Yesim og mener at den eneste løsningen er et globalt forbud:

– Frivillige organsasjoner, fagforeninger, regjeringer og globale aktører må samarbeide for at sandblåsing av jeans stoppes, overalt i verden.


Tidligere artikkel om sandblåsing på framtiden.no:
03.11.2010 Sykt pent - sandblåsing av jeans

Fakta om problemer knyttet til sandblåsing: Clean Clothes Campaigns temasider

Signer oppropet her

Clean Clothes Campaign i Norge (Rene klær) er startet av Framtiden i våre hender i samarbeid med Handel og Kontor og Changemaker.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!