Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Grønne sertifikater gir mer strømsparing

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har endelig undertegnet en avtale med Sverige om et felles grønt sertifikatmarked. Det skal fremme produksjonen av fornybar strøm.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har endelig undertegnet en avtale med Sverige om et felles grønt sertifikatmarked. Det skal fremme produksjonen av fornybar strøm.


Av Liv Thoring
Fagrådgiver energi

Norge må finansiere 13,2 TWh energi basert på vann, vind og andre fornybare kilder innen 2020.
–Det mest gledelige er at innføringen av grønne sertifikater vil gi mer midler til energisparing, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender. Det vil ikke lenger være behov for Enovas tilskudd til utbygging av ny kraft når sertifikatmarkedet er på plass om et drøyt år. Dermed kan alle Enovas midler gå til tiltak for å redusere strømforbruket i Norge.

–Den mest miljøvennlige energien er den vi ikke bruker, mener Hermstad, som ser fram til at norske husholdninger og bedrifter kan få mer støtte til å investere i solvarme, etterisolering, pelletskaminer og varmepumper.

Framtiden i våre hender håper at det grønne sertifikatmarkedet bidrar til at det etter hvert også bygges ut solkraft, bølge- og tidevannskraft i tillegg til småkraft og vindkraft. En fersk rapport fra Framtiden i våre hender viser at svenskene slår oss ned i støvlene på utbygging innen fem av seks fornybar energiformer; bioenergi, jordvarme, avfall, vindkraft og solenergi.

–Norge må komme seg ut av vår oljetunge og sløsaktige energibruk, og over i en tidsalder basert på strømsparing og utbygging av miljøvennlig fornybar energi, avslutter Hermstad.

Se minirapporten: Sverige – Norge: 5 – 1

Kontakt: Arild Hermstad, 98 03 67 62

sol_arild_490_foto_lillian_jonassen–Den mest miljøvennlige energien er den vi ikke bruker, mener leder Arild Hermstad, som ser frem til at norske husholdninger og bedrifter kan få mer støtte til å investere i solvarme, etterisolering, pelletskaminer og varmepumper. (Foto: Lillian Jonassen)


Hva er grønne sertifikater?
  • Handel med el-sertifikater for fornybar energi, vanligvis elektrisitet, har til hensikt å stimulere til økt produksjon av elektrisitet fra fornybare energikilder som sol, vind, bio og vann.
  • Grønne sertifikater kan sammenlignes med verdipapirer som beviser (”sertifiserer”) at en viss mengde fornybar energi er produsert. Sertifikatene kan omsettes og dermed gi nødvendige ekstrainntekter til produsenter av godkjente former for fornybar energi.
  • Produsenter av fornybar energi får utdelt sertifikater avhengig av hvor mye elektrisitet de produserer.
  • Totalinntekten for produsenter av sertifikatberrettiget fornybar energi blir da strømprisen pluss sertifikatprisen. Gjennom sertifikatprisen stimuleres det derfor til mer produksjon av fornybar energi.
  • Sertifikatene ville vært verdiløse hvis ingen ville kjøpe dem. Man skaper derfor en lovbestemt etterspørsel etter sertifikater ved å pålegge strømforbrukere å kjøpe sertifikater tilsvarende en viss prosentandel av deres strømforbruk.
  • I det svensk-norske tilfellet vil alle sertifikatberettigede produksjoner får like mye støtte per enhet produsert strøm. I et fungerende marked vil de mest kostnadseffektive teknologiene bygges ut først. I det svensk-norske sertifikatmarkedet er det rom for å støtte umodne teknologier som i praksis ikke ville fått sertifikater gjennom andre virkemidler.

solenergiMINISe våre temasider om solenergi
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!