Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Regnskogsødelegger for retten

Norge har investert 2,5 milliarder kroner i oljeselskapet Occidental Petroleum som må for retten siktet for miljøødeleggelser av dimensjoner i Peru. – Oljefondet må selge seg ut. De etiske retningslinjene må endres slik at Norge ikke støtter miljøkriminalitet, sier leder for Framtiden i våre hender, Arild Hermstad.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Norge har investert 2,5 milliarder kroner i oljeselskapet Occidental Petroleum som må for retten siktet for miljøødeleggelser av dimensjoner i Peru. – Oljefondet må selge seg ut. De etiske retningslinjene må endres slik at Norge ikke støtter miljøkriminalitet, sier leder for Framtiden i våre hender, Arild Hermstad.


Achuar-indianerne i Peru har vunnet en ankesak som gjør at det amerikanske oljeselskapet Occidental Petroleum kan stilles for retten i USA, skriver Dagsavisen i dag. Selskapet anklages for å ha ødelagt store deler av den tropiske regnskogen i Peru. Oljefondet har ikke mindre enn 2,5 milliarder kroner investert i aksjene til selskapet som nå anklages for å ha bevisst sluppet ut enorme mengder giftig avfallsvann, nærmere bestemt 850 000 fat per dag i 30 år. Selskapet trakk seg ut av området for ti år siden, men de ødeleggende konsekvensene for miljøet og lokalbefolkningens helse er fortsatt store.

Leder for Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, sier til Dagsavisen at Oljefondets Etikkråd har et tragisk svakt mandat når selskapene som står bak ødeleggelse av regnskogen og av lokalbefolkningens helse ikke er blitt kastet ut for lengst.

– De etiske retningslinjene er for svake. I dag åpner de for å støtte alvorlige miljøforbrytelser så lenge disse forgikk i fortiden. Selskaper kan dermed grønnvaske sitt image i ettertid, og tjene stort på å ikke ta hensyn til miljø og menneskers liv og helse, sier Hermstad.

For Oljefondets etiske retningslinjene ser utelukkende på risikoen for fremtidige overgrep. Framtiden i våre hender mener derfor at retningslinjene må endres slik at selskaper også blir gjort ansvarlig for fortidige handlinger.

Hør saken på P4

Dobbeltmoral
Milliardinvesteringen i regnskogsverstingen gjør også at den norske regjeringens regnskogspolitikk kommer i et underlig lys:

– Det er uforståelig at regjeringen lar det skure og gå med de drivkreftene som sørger for at regnskogen ødelegges og hogges ned, når vi samtidig bruker milliarder for å bevare regnskogen, sier Hermstad.

Norge har i dag 11,6 milliarder kroner investert i selskaper som på ulikt vis bidrar til ødeleggelsen av regnskogen, ifølge beregninger som Regnskogsfondet har foretatt. Samtidig bruker Norge 2,2 milliarder på å bevare regnskogen i de samme områdene.

Hermstad mener det aktivt eierskap ikke kan erstatte uttrekk fra selskaper som Occidental Petroleum. Aktivt eierskap fremheves av Norges Bank og i regjeringens eierskapspolitikk, og går ut på å påvirke selskapene innenfra gjennom eiermakten. I slike tilfeller som dette, må det hardere lut til, mener Framtiden i våre hender.

– I samme øyeblikk som Norge trekker seg ut av et selskap, følger en rekke andre internasjonale investorer med på kjøpet. De har lagt seg på samme uttrekkspolitikk som Statens Pensjonsfond Utland (Oljefondet). Når en av verdens største pensjonsfond som det norske trekker seg ut av et selskap, blir det lagt merke til internasjonalt. Det har vi sett flere ganger, sier Hermstad.

Det var tirsdag at Achuar-indianerne i Peru vant ankesaken mot det amerikanske oljeselskapet Occidental Petroleum. Selskapet står på listen over seks store regnskogsverstinger som Regnskogsfondet varslet Etikkrådet om allerede i 2007. Prosjektansvarlig i Regnskogsfondet, Anders Krogh, påpeker overfor Dagsavisen at det peruanske helsemyndigheter har påvist alvorlige og i mange tilfeller dødelige mengder tungmetaller i kroppene til 90 prosent av alle barn og unge i området.


FAKTA
Ifølge den sist tilgjenglige årsrapporten til Statens Pensjonsfond Utland (Oljefondet) hadde Norge per 31.12.09 plassert 2 523 073 845 kroner i aksjer og 144 774 944 kroner i obligasjoner i det amerikanske oljeselskapet Occidental Petroleum.

Achuar-indianerne vant en viktig anke i et amerikansk rettsinstans nylig, som gjør det mulig å stille Occidental Petroleum for retten i USA. En amerikanske ankedomstolen avgjorde at rettssaken skal foregå i selskapets hjemby, Los Angeles. En lokal domstol hadde tidligere bestemt at rettsaken måtte avholdes i Peru, men dette synet er dermed satt tilside av den høyere rettsinstansen. Ifølge Marco Simons, juridisk leder i EarthRights International (ERI) som førte saken i ankedomstolen, er avgjørelsen en stor seier for urfolks rettigheter. Domstolene i Peru skal aldri ha anerkjent noen erstatning til urfolk for skader de er påført av miljøødeleggelser. 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!