Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondet vokser på skadelige plantasjer

Miljøvernminister Erik Solheim går tungt ut for å redde verdens gjenværende regnskoger. Samtidig investerer Oljefondet milliarder av kroner i palmeoljeindustrien som river ned den samme skogen. Den utrydningstruete orangutangen er blant bransjens offer.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Miljøvernminister Erik Solheim går tungt ut for å redde verdens gjenværende regnskoger. Samtidig investerer Oljefondet milliarder av kroner i palmeoljeindustrien som river ned den samme skogen. Den utrydningstruete orangutangen er blant bransjens offer.


palmeolje_orangutang_520-330

Den norske regjeringen sitter på flere sider av bordet når de jobber for å redde Indonesias regnskog. Samtlige av de store børsregistrerte palmeoljeselskapene i Sørøst-Asia er nemlig å finne i det norske Oljefondet.

En gjennomgang Framtiden i våre hender har foretatt av Oljefondets porteføljer, viser at 2,2 milliarder kroner er investert i palmeoljeselskapene på børsene i Malaysia, Singapore og Indonesia. Selskapene utgjør alle de store plantasjeselskapene i regionen.

Palmeoljeindustrien er en kontroversiell bransje for Sørøst-Asias miljøbevegelse. Bransjen bidrar til utryddelse av sjeldne pattedyr, forflytninger av urfolk og ødeleggelse av både regnskog og karbonrike torvmyrområder. Industrien er i stor ekspansjon – på bekostning av urørte regnskoger i land som Indonesia, Malaysia og Papua Ny-Guinea.  

Ett av selskapene, Golden Agri-Resources, er svartelistet av store internasjonale matkonserner som Unilever, Nestlé og Burger King, og trues nå med å kastes ut av sertifiseringssystemet for palmeolje, RSPO. En uavhengig undersøkelse som selskapet selv nylig har foretatt, viser at de ved 8 av 11 lisenser unnlot å gjøre miljøanalyser før de hugget ned skogen på sine områder.

{flv img="http://www.norwatch.no/images/stories/NW_fotografier/Asia/Indonesia/orangutan.jpg"}palmeoljefondet{/flv}
I dette selskapet har Oljefondets økonomer plassert over 100 millioner kroner.

Apeskogen forsvinner
Menneskets aller nærmeste slektning, orangutangen, er særskilt utsatt når selskapene gyver løs på skogene. For den gjenværende bestanden av orangutanger kan plantasjenes ekspansjon bli skjebnesvanger. Både skoger som i dag er bebodd av orangutanger, og skoger som kunne vært hjemsted for gjenplasserte orangutanger, er nå i ferd med å hugges ned.

Framtiden i våre hender har besøkt et mottakssenter for orangutanger i Sør-Borneo som er fylt til randen. Senteret er hjemsted for 300 orangutanger – en betydelig del av verdens gjenværende bestand.

– Kanskje en tredel av dem kommer fra palmeoljeplantasjene, sier senterets veterinær Dr. Popowati.

– Den er fra Astra Agro. Den er fra Wilmar.

Når veterinæren peker på barnehagen av orangutanger, forklarer hun samtidig hvilke selskaper som eier plantasjene hver av dem ble funnet på. Plantasjeselskapene som har hugget vekk apenes skog, er alle å finne på Norges Banks nettsider, som aksjeposter i Oljefondets uendelige portefølje.

Jevnlig blir veterinæren tilkalt for å hente inn nye orangutanger som har forvillet seg inn på kjempeplantasjene. Men orangutangsenteret går tom for steder å slippe dem fri, og arten står i fare for å dø ut.

Redningspakke
Samtidig som de norske investeringene i palmeoljebransjen vokser, vil Regjeringen redde regnskogen.

Den norske regjeringen har tilbudt store redningspakker til flere stater langs regnskogsbeltet. I sommer inngikk norske og indonesiske myndigheter en seks milliarder kroner stor avtale, for å motvirke regnskogsnedhuggingen i Indonesia.

Hvordan midlene skal brukes er ennå ikke fastsatt. Foreløpig innebærer avtalen at Indonesia vil innføre et to års forbud mot å omgjøre nye skogsområder til plantasjer.

Men dette er gjenstand for tolkning. For det er ennå ikke enighet om avtalene vil dekke framtidens nye lisenser, eller også de lisensene som allerede er gitt. Millioner av hektar er allerede i palmeoljeindustriens besittelse, og regjeringen i landet har lovet at selskapenes områder ikke vil røres.

Hvis palmeoljeselskapene får det som de vil, og skogen jevnes med jorda, er det dårlig nytt for Solheim, men godt nytt for Johnsens oljefond.

Dette er investeringene Oljefondet har gjort i bransjen (i norske kroner):

Indonesia  
PT Astra Agro Lestari Tbk 29,8 mill
Astra International Tbk PT  543,7 mill
Bakrie Sumatera  0,1 mill.palmeolje_250
Bakrie&Brothers 1,7 mill.
Indofood Sukses Makmur Tbk PT 56,9 mill.
PT Perusahaan Perkebunan London Sumatra Indonesia Tbk  18,2 mill
Sampoerna Agro (SA)  12,1 mill.

Singapore
Golden Agri-Resources Ltd 103,3 mill.
Indofood Agri Resources Ltd 22,2 mill.
Wilmar International Ltd 361,3 mill.

Malaysia  
Berjaya Corp  7,7 mill.
Boustead Holdings Berhad  19,7 mill.
Genting Plantations Bhd  119,7 mill.
IOI Corp 234,3 mill.
Kuala Lumpur Kepong 60,2 mil.
Kulim (Malaysia) Berhad 17,1 mill.
Oriental Holdings Bhd 16,3 mill.
PPB Group  93,9 mill.
Sarawak Oil Palms  9,3 mill.
Sime Darby  329,1 mill.
Ta Ann Holdings  25,4 mill.
United Malacca Bhd 16,3 mill.
United Plantations Bhd 77,5 mill.
IJM Plantations Berhad 21,0 mill.
Kim Loong Resources Berhad 11,3 mill.
TSH Resources Berhad 24,2 mill.
WTK Holdings 5,5 mill.
YNH Property Berhad 9,7 mill.
Totalt  2248 millioner kroner

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!