Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Bli med på kjøpefri dag

Kjøpefri dag er en internasjonal markering mot den vestlige verdens ville forbruksvekst. Den startet som "Buy Nothing Day" i Canada i 1992, og har senere spredt seg til over 50 land. Norge er i år med for fjortende  gang. Dagen markeres siste lørdag i november hvert år (i år 27. november) – når julehandelen starter for alvor.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Kjøpefri dag er en internasjonal markering mot den vestlige verdens ville forbruksvekst. Den startet som "Buy Nothing Day" i Canada i 1992, og har senere spredt seg til over 50 land. Norge er i år med for fjortende  gang. Dagen markeres siste lørdag i november hvert år (i år 27. november) – når julehandelen starter for alvor.

Målet med Kjøpefri dag er å få oppmerksomhet rundt Norges og andre rike lands overforbruk og den urettferdige fordelingen av jordas ressurser.

Det er ikke bare et budskap til forbrukere, men også noe både næringsliv og politikere må ta innover seg. Allerede for 20 år siden levde vi nordmenn i et overflodssamfunn, siden da har forbruket vokst med over 70 prosent, og det skal fortsette å vokse. Det er særlig forbruk knyttet til de fire B’ene, Bil, Bolig (hus og hytte), Boeing (flyreiser) og Biff (kjøtt) som er problematisk.

I 2010 er det Framtiden i våre hender, Grønn hverdag, Changemaker og Attac Oslo øst som står bak dagen i Norge. Det blir arrangementer i Oslo, Trondheim, Bergen, Kristiansand og Moss med utdeling av informasjon om Kjøpefri dag og grønne gavekort med 49 tips til grønne julegaver.

Blir du med på kjøpefri dag på lørdag, meld deg på her!

Hvert år trykker vi opp: pdf
Kjøpefri dag plakat
, pdf flyer (forside )
og pdf flyer (bakside)
pdf grønt gavekort (forside)
og pdf grønt gavekort (bakside)

ABC om forbruk
Økt forbruk er økte klimagassutslipp
Forbruksrekorder i kriseåret 2008

Se Leserinnleggene:
Vekst som mantra, Julehandel til besvær
og Fri oss fra julegavene
og bli inspirert til å skrive.

Pressekontakt: Leder Arild Hermstad, mobil: 98 03 67 62

KJØPEFRI DAG 2010

Kristiansand
Arrangerte kjøpefri dag 27. november. Forbipaserende kunne plukke med seg pent brukte gaver fra gratisgavebordet, i tillegg ble det delt ut gavekort på opplevelser og klemmer som varmet. Se leserinnlegg i Fædrelandsvennen av leder i lokallaget Eyvind Danielsen: Oppskrift på en varmere jul . Han ble også intervjuet 29. november i NRK Sørlandet om kjøpehysteriet før jul.

Kristiansand490Kjopefridag2010
Kjøpefridagaksjonister i Kristiansand tilbød forbipasserende gratis-loppemarked og delte ut grønne gavekort og varme klemmer. (Foto: Eyvind Danielsen)

 

Trondheim

Deltok på kjøpefri dag. I stedenfor å handle, kunne publikum utfordre en venn til ishockeymatch og vinne en alternativ gave. Julenissen gikk rundt og foreslo alternative julegaver. TV-Adressa laget reportasje om aksjonen og intervjuet Daniel Flathagen.

Trondheim490kjopefridag2010TV_adressa2010_1
Nestleder i FIVH-Trondheim Daniel Flathagen ble intervjuet av TV-Adressa da lokallaget aksjonerte på kjøpefri dag.Trondheim490Kjopefridag2010HaavardKorsvoll
I stedenfor å handle, kunne man i Trondheim utfordre en venn til ishockeymatch og vinne en alternativ gave. (Foto: Håvard Korsvoll)Bodø
Leder i lokallaget Cecilie H. Anvik ble intervjuet på Nrk Nordland 16. november angående en kampanje som varemagasinet Glasshuset har kjørt, hvor de lovet folk 7 flaxlodd hvis kundene handlet for mer enn 2500,- på en eller flere av butikkene.

Bodoe490Kjopefridag2010
Kjøpepress? Senterleder Jonny Gulbrandsen klarer ikke å overbevise leder i FIVH-Bodø, Cecilie Høj Anvik om at kampanjen «Skrap deg til millionær» ikke fører til kjøpepress. (Foto: Kåre Riibe Ramskjell)Blindern
og Oslo
Blindernlaget og FIVH-Oslo markerte kjøpefri dag lørdag 27. november med stand på Egertorget sammen med Attac Oslo øst. Folk ble oppfordret til å julehoppe isteden for å juleshoppe. I stillekroken kunne man slappe av i en god stol, med musikk, pepperkaker, ulltepper og godt lesestoff. 

Oslo490kjopefridag2010
De to FIVH-lagene i Oslo markerte kjøpefri dag på Stortings plass. Her ser vi Lucia Høigjelle fra FIVH-Oslo dele ut grønne gavekort. (Foto: Ole Kaaland)Bergen
Bergen arrangerte også kjøpefri dag på Torgallmenningen. Se intervju med lokallagsleder Hanna Husabø i Studvest: Du grøne glitrande gåvetips

Bergen490Kjopefridag2010
Lokallaget i Bergen arrangerte kjøpefri dag på Torgallmenningen med utdeling av varm fairtradekaffe og grønne gavekort. Nissen arrangerte nissequizz. Fra venstre: Hannah Baust og Borgar Bohlin. (Foto: Hanna Husabø)Moss
Lokallaget arrangerte kjøpefri dag med stand i Moss sentrum, hvor de særlig fokuserte på etiske gaver, fairtrade og levekårene for de som syr våre klær.

Moss490kjopefridag2010TorillS
I Moss ble forbipasserende tilbudt å slappe av i en godstol og varme seg på en kopp gløgg i stedenfor å haste rundt i butikker. (Foto: Torill Sørensen)Hof
Arrangert 29. oktober åpent møte om bærekraftig forbruk, minske søppelbergene, skape kreative løsninger og holdninger for et redusert forbruk. Foredragsholder var forskningsleder i FIVH, Mekonnen Germiso. Full sal og fin debatt etterpå. Møtet ble arrangert i forbindelse med en kunstutstilling om kreativt gjenbruk og redesign. Se oppslag i avisa Jarslberg: pdf Vi bruker mer enn naturen kan gi oss.

4B_er_490
Allerede for 20 år siden levde vi nordmenn i et overflodssamfunn, siden da har forbruket vokst med over 70 prosent, og det skal fortsette å vokse. Det er særlig forbruk knyttet til de fire B’ene, Bil, Bolig (hus og hytte),  Biff (kjøtt) og Boeng (fly) som er problematisk. (Fotomontasje: Istock/FIVH)
LokallagMINI100Se våre lokallagssider


KJØPEFRI DAG 2009

FIVH-Trondheim:
Lokallaget hadde aksjon på Kjøpefri dag. Nisser streiket og ville heller se på TV og spille ishockeyspill, mens streikevakten passet på. Det ble delt ut mange grønne gavekort og informert om hva kjøpefri dag er. Mange besøkende utfordret hverandre på hockeyspill. De som besøkte standen kunne også få med seg reklamefilmene handlefri.

Trondheim_490Kjopefridag2009
Streikende nisse på FIVH-Trondheims Kjøpefri dag-aksjon (Foto Olle Malmring)


Daniel Flathagen ble 20. desember intervjuet på NRK-Midtnytt om julehandling. Innslaget starter 10 min. ut i sendingen. 

Trondheim_490DanFlathagen2009
Daniel Flathagen i intervju med NRK Midt-Norge.FIVH-Blindern:

Kjøpefri dag markerte laget med aksjon i Lille Grensen. En stor og en liten fot illustrerte forskjellen mellom det økologiske fotavtrykket til folk i Nord og Sør. Det norske fotavtrykket er fire ganger større enn kloden tåler. Publikum fikk anledning til å teste sitt eget fotavtrykk. Aksjonistene hadde pakker på hodet som var fylt med alternative julegaver som tilbud om barnepass, hjelp i hagen eller med pc'en, invitasjon til en bedre middag etc.
Blindern_490kjopefridag_2009
Nina Sandersen og Eivor Spilling fra FIVH-Blindern aksjonerer på Kjøpefridag. (Foto: Tonje Kristiansen)


 
FIVH-Moss:

Hadde aksjon på kjøpefri dag med utdeling av flyers, grønne gavekort og fokus på levelønn for de som syr våre klær. Leder Jan Knudsen ble intervjuet av Nrk-Østfold om julehandel: Ingen ny rekord for Frelsesarmeen. Mens vi bruker mer og mer penger på julehandelen, kan ikke Frelsesarmen glede seg over en tilsvarende økning.
 
T-skjorte490_fordelingMOSS
FIVH-Moss fokuserte på levelønn i sør. T-skjorteplakaten viser hvor stor andel av pengene vi betaler for en skjote som går til kjedene, og hvor mye som går til bomullsarbeidere. Av 300 kroner går 150 til kjeden og 13 øre til hun som plukket bomullen. (Foto: Torill Sørenssen)


FIVH-Kristiansand S:

Lokallaget hadde stand i byens gågate i forbindelse med kjøpefri dag.”Marikken” spilte for avholdende og angrende shoppere, og det var demonstrasjon av shopoholikernes tunge bør til skrekk og advarsel. Avisinnlegg av Eyvind Danielsen  Julehandel til besvær   og artikkel i Fædrelandsvennen: I denne søte førjulstid. Danielsen deltok også i direkteintervju på Radio Ung på kjøpefri dag. Her finner du FIVH-Kristiansands Facebookside.

KristiansandEyvind_Marianne_kjopefridag09-2
Marianne Haugen og Eyvind Danielsen på stand i Kristiansand. (Foto: lokallaget)FIVH-Jæren:

Hadde aksjon i forbindelse med Kjøpefri dag med utdeling av flyers og grønne gavekort.

Jaeren_490kjopefridag2009
FIVH-Jæren i aksjon på Kjøpefri dag (Foto: Martin Eggen)

 

KJØPEFRI DAG 2008

Dagen ble markert med gateaksjoner i Volda og Ørsta, Tønsberg, Oslo, Osterøy, Jæren, Bodø, Trondheim, Bergen og Kristiansand.
Og medieinnslagene var mange: Aftenposten 2.12.: "Vekst som mantra" Finnmark Dagblad 2.12: "Ungdom og overforbruk", Agderposten 29.11: "Tror ingen vil bry seg". Lederen i Adresseavia 29.11. Avisa Nordland 29.11: "Handler litt mindre", Enebakk Avis 29.11: "Klarer du en lørdag uten shopping?" P4 28.11: "Får 20 kg. leker" Stavanger Aftenblad 3.12.: "Husker du hva du fikk til jul i fjor?"

FIVH-Tønsberg:
Julehandelen: kommentar til tb.no. 17.10.08
. ved lokallagsleder Gard Almen, "Et apropos til finanskrisen" i Tønsbergs Blad 25.1108 av Turid Wilhelmsen og "Frykter ikke tomme butikker" i TB.

FIVH-Blindern: Avisinnlegg: "Fri oss fra julekjøpene!" av lokallagsleder Eivor Spiling, Tonje Kristiansen i Dagsrevyen 29.11. (Innslaget kommer ca. 10. min ut i sendingen.) Hun ble også intervjuet på P2s Ukeslutt. Eivor Spilling ble intervjuet både i TV2 nyhetene kl. 18 og TV2 nyhetskanalen. Tonje Kristiansen og Mekonnen Germiso var med i  God Morgen Norge 28.11. (Klikk fortsett og finn 28/11. Bruk rullegardinen og bla fram til "Kjøpefri" og "Ideer til gratis julegaver".) Tonje ble også intervjuet av Radio Oslo kl. 13.14 den 28.11.

FIVH-Osterøy:  pdf Leserbrev i Bygdanytt 28.11.08 av Marie Vrålstad.

FIVH-Jæren:
Leserinnlegg i Adresseavisen 22.11  av lokallagsleder Martin Eggen.

FIVH-Bodø:

Leserbrev i Avisa Nordland 26. nov. 08: "Kjøpefri lørdag" og 28. nov.08: "Ta en kjøpefri dag i morgen." av lokallagsleder Eva Barseth, og oppslag i Avisa Nordland 29.11: Ga blaffen i kjøpefri dag, og TV innslag (Avisa Nordland)  intervju med Jan Olav Røed og intervju med Carin Leffler i Avisa Nordland i "Klarer du en lørdag uten shopping?"

FIVH-Trondheim:

Lokallaget arrangerte temamøte om forbruk: Daglig leder Arild Hermstad åpnet møtet med et foredrag, etterfulgt av paneldebatt med: Arild Hermstad , Jarle Pettersen - Leder for samarbeidsgruppen Midt-byen, Signy Overby - Grønn Hverdag Midt-Norge, Adrian Nøttestad - Politisk Rådgiver bystyregruppen til AP og sentralstyremedlem i AUF og Morten Ellefsen - bystyremedlem for FRP. De hadde også stand i gågaten. Se fint oppslag i Verdalingen.no 29.11: "Oppfordrer til kjøpefri dag", leserinnlegg i Adresseavisen av Solveig Fossum: "Kjøpefri dag kontra kjøpepress og julestress", og kronikk i Adresseavisen av Otto M. Martens: pdf "Teknologi-optimister i en drømmeverden"

FIVH-Kristiansand:
Leserbrev i Fædrelandsvennen, 26.11.08: "Kjøpefri dag lørdag 29. november" av Eyvind Danielsen. Oppslag i fvn.no: "FIVH ber kjøpesenteret Sandens stenge kassene," fvn.no: 28.1108: "Vil danne en vegg utenfor Sandens" og NRK Sørlandet 28.11.08: "Krig om kundene." "Stoppet ikke handelen".  fvn.no:: "Gikk rett forbi den levende veggen". Fædrelandsvennen:: Blåste i kjøpefri dag. og: "Fylte byen med kjøpefritt budskap".  

FIVH-Bergen: Oppslag i Bergensavisen:: "Nisse i streik", leserinnlegg: Føler ikke ansvar for klimaendringene Av Kjerstin Gjengedal . Intervju med Hanna Kristensen Husabø i Studvest: "Dagsbudsjett på 0,-" 

FIVH Volda og Ørsta:
Leserbrev: "Alternative julegåver" .

KJØPEFRI DAG 2007

Kjøpefri dag ble markert i Bergen, Moss, Kristiansund, Trondheim, og Oslo. I hovedstaden var det markering på Egertorget hvor blikkfanget var en sovende mammon og en kredittkortmakulerer for shoppingtrette forbipasserende. Folk kunne delta på en  quiz med vafler i premie og det var kunstneriske innslag i gatebildet. Organisasjonene bak årets Kjøpefri dag var: Framtiden i våre hender, AUF, Grønn Hverdag, PRESS, Changemaker, Miljøagentene, KrFU, Senterungdommen, Spire og Grønn Ungdom.

KJØPEFRI DAG 2006
Dette var enda et år hvor det ble satt nytt rekord i nasjonalsporten shopping. Fortsetter veksten, vil forbruket i 2100 være 16 ganger større enn i dag. Nordmenn er ikke blitt lykkeligere de siste tretti årene til tross for forbruksøkningen. Rekordmange av våre lokalt aktive markerte Kjøpefri dag i jubileumsåret. Dagen ble markert i: Bergen, Moss, Molde, Kristiansund N, Stavanger, Trondheim, Volda, Tromsø, Hof, Bodø og Oslo.

KJØPEFRI DAG 2005
Årets markering ble en suksess. I Oslo ble kjøpefri dag markert ved at "shoppingpolitiet" vinket inn folk med mange handleposer og ba dem blåse shopohol-testen. Hvis testen slo ut og ble rød, måtte hun/han straks møte i Oslo Anti-tingrett. Der fikk vedkommende en grønn straff av dommer, Johs Rieber Fleischer von Shop. Folk blåste villige i shopohol-testen og tok det med godt humør når de etterpå fikk en dom av dommer von Shop. I tillegg ble det delt ut grønne gaverkort med ideer til ikke-materielle gaver. Det ble vist en fotoutstilling over hva slags fine ting vi kaster og det ble servert Max Havelaar-kaffe og småkaker. 14 organisasjoner stilte seg bak. Ved siden av Framtiden i våre hender var det Adbusters, Senterungdommen, AUF, Unge Venstre, KrFU, Nettverk av engasjerte buddhister, Kuturhuset Hausmania, Changemaker, Oslo Kristne Studentforbund, Blekkulfs miljødetektiver, Grønn ungdom og Grønn hverdag.


KJØPEFRI DAG 2004
I Oslo tilbød "Dr. Shop med" på "Pleiestasjon for shopoholikere" stressede og kjøpegale sentrumsbesøkende en effektiv kur; "Shopadon", "Shoposil", tyggisen "Kjøp-med-vett" - og preventivmiddel for å hindre spredning av kjøpssykdommer. Ambulerende aktivister ikledd nissedrakt mediterte i og utenfor kjøpesenter, andre nisser utøvet Tai chi, en gjeng sang og spilte, mens noen agerte "blinde shoppere".


KJØPEFRI DAG 2003
I hovedstaden fant blant annet disse aktivitetene sted: På våre stands kunne publikum bekjenne sine shopping-synder til vår pastor og få tips til alternative julegaver. Mediterende julenisser dukket opp på ulike kjøpesentra, og et opptog med "blinde shoppere" gikk fra Dasslokket til Stortorvet via Karl Johans gate. Det ble også delt ut løpesedler og grønne gavekort.

KJØPEFRI DAG 2002
Det ble satt opp en "pleiestasjon for shopoholikere", med ”Dr. Shop med.” som kurerte shoppinggale forbipasserende med ”Shopadon” og samtaleterapi. Dansere illustrerte vanskene med å forflytte seg i byens gater med altfor mange pakker. Det ble også delt ut grønt gavekort og tips om miljøvennlige julegaver.

KJØPEFRI DAG 2001
I 2001 var det FIVH og Changemaker som sto i spissen for arrangementet - men denne gang i samarbeid med en interessant ny aktør: Adbusters nettverk i Norge! Adbusters synliggjør de multinasjonale selskapenes reklameindoktrinering og forbrukspress gjennom antireklame og fungerte som leverandør av layout på plakater og løpesedler. Dessuten gjennomførte de et lys-show rundt om på store bygninger i Oslo kvelden i forveien. Selve markeringen ble som vanlig holdt på Egertorget i hovedstaden: Suksessen fra året før - "Julehopping-trampoline" for unge og lekne voksne - ble gjentatt. Max Havelaar kaffe og hjemmebakte pepperkaker bidro til en hyggelig samtale med forbipasserende og gateteater var et underholdende og tankevekkende blikkfang.

KJØPEFRI DAG 2000
Dagen ble feiret med flammeslukere, jonglører, gateteater, "Kjøpefri sone" med sofa for trøtte ben og massasje av slitne skuldre, korsang, "Julehopping-trampoline" for barn, tips om bærekraftige julegaver, informasjonsstand, diskusjon med forbipasserende, utdeling av pepperkaker og Max Havelaar kaffe, etc.

KJØPEFRI DAG 1998
I Oslo hadde vi en stor stand på Egertorvet hele lørdag formiddag. I den "Kjøpefrie sonen" kunne man stresse ned med en kopp kaffe (Max Havelaar), pepperkaker, sitte i sofaen og spille brettspill eller få varmen ved å spille badminton. Det ble også "solgt" frisk luft, lykke på boks og en rekke andre artikler det ikke var mulig å si nei til.

http://www.facebook.com/event.php?eid=107903315944702&ref=ts
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!