Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Vekstdogmatikeren Stoltenberg

“Det behøver ikke å være en motsetning mellom å sikre økonomisk vekst og å redusere klimagassutslippene”. Dette fikk Jens Stoltenberg Etiopias statsminister Meles Zenawi med seg på å hvede i Aftenposten forrige dagen.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

“Det behøver ikke å være en motsetning mellom å sikre økonomisk vekst og å redusere klimagassutslippene”. Dette fikk Jens Stoltenberg Etiopias statsminister Meles Zenawi med seg på å hvede i Aftenposten forrige dagen.

 

Behøver det ikke? Etter at Arbeiderpartiet på 70-tallet lanserte dogmet “vekst og vern” har det i takt med den økonomiske veksten gått dårlig med miljøet. En voldsom vekst i klimagassutslippene har ført til at oppvarmingen nå ikke lenger kan stanses. I tillegg: Siden 1970 har populasjonen av viktige dyrearter i følge WWF blitt redusert med 30 prosent.


Statsministeren mener at sammenhengen mellom vekst og utslipp er brutt i Norge. Han overser at stagnasjonen i utslipp delvis skyldes en midlertidig og uønsket pause i den økonomiske veksten (finanskrisen) og delvis at vi skyver våre CO2-utslipp over på land som produserer varene våre. En prisbelønt norsk studie fra 2009 utført av Hertwich og Peters viser et nært samsvar mellom rikdom og CO2-utslipp.

Framtiden i våre hender mener at Etiopias befolkning trenger vekst. Dette må ikke forveksles med Stoltenberg ønske om mer kjøpekraft for rike nordmenn.  Nordmenns ressursforbruk må tvert imot kraftig ned. 

1970-tallsdogmet “vekst og vern” lever, som dogmer flest, sitt eget liv uavhengig av virkeligheten. “Mer vekst i rike land er en forferdelig tanke. Det går ikke i hop med miljøet", mente Trygve Haavelmo, Nobelprisvinner i økonomi . Det er på tide at økonom og statsminister Stoltenberg innser dette enkle faktum.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!