Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Sykt pent – sandblåsing av jeans

Manuell sandblåsing med kvartssand gir klærne et slitt preg, men påfører arbeiderne risiko for den uhelbredelige lungesykdommen, silikose, viser en ny rapport.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Manuell sandblåsing med kvartssand gir klærne et slitt preg, men påfører arbeiderne risiko for den uhelbredelige lungesykdommen, silikose, viser en ny rapport.

sandblasting_jeans_330Sandblåsing som dette er livsfarlig.

Fair Trade Center i Sverige har gjennomført en kartlegging av 17 klesselskaper, og sett på hvem som benytter seg av sandblåsing som del av produksjonsprosessen. I tillegg har de sett på om selskapene overhodet omtaler sandblåsing i sine etiske retningslinjer.

Søkelyset på sandblåsing har allerede fått konsekvenser: I løpet av kartleggingsarbeidet og ferdigstillingen av rapporten har seks selskaper besluttet å kutte ut sandblåsing i sin leverandørkjede. Det norske konsernet Varner-gruppen (som blant annet driver kleskjedene Cubus, Dressmann, Vivikes og Bik Bok) ga dagen før publiseringen av rapporten beskjed om at de vil forby sandblåsing i all egen produksjon av klær

 • Rapporten avdekker at tre av selskapene – Varner-gruppen, Whyred og Nudie Jeans, bruker sandblåsing i produksjonen. Representanten for Whyred kunne ikke si om det var kvartssand som ble anvendt. Nudie Jeans kunne heller ikke ved første forespørsel si hvorvidt kvartssand blir anvendt, men opplyser en måned senere at det ikke forekommer. Utifra informasjonen i rapporten er det uklart hvorvidt Varner-gruppen har benyttet den helseskadelige kvartssanden for å bleke klærne.
 • Ved første kontakt med H&M, Fabric Skandinavien, Gina Tricot, Inditex, Åhlens og Tiger of Sweden svarte alle  at sandblåsing er en metode som benyttes i leverandørkjeden. Mens rapporten ble skrevet, har selskapene varslet Fair Trade Centre at de vil nå innføre en policy for å fase sandblåsing ut av produksjonen.
 • KappAhl og Lindex sier de allerede har sluttet å bruke metoden.

  Fair Trade Center anbefaler alle selskaper å avslutte enhver produksjon som innebærer sandblåsing og at ofrene og deres familier må få kompensasjon. Framtiden i våre hender støtter disse kravene fullt ut og vil integrere dem i kontakten med selskapene framover.

  Les rapporten ”Sjukt snyggt”.

  Helsefarlig metode forbudt
  I 2009 innførte Tyrkia et forbud mot bruk av kvarts i produksjonsprosessen av klær. Inntil i fjor var denne blekingsmetoden vanlig, spesielt i uformell sektor som ikke er omfattet av noe som helst lovverk. Sandblåsing utføres ofte av migrantarbeidere i trange, uhygieniske rom uten ventilasjon eller verneutstyr. I noen tilfeller har arbeiderne til og med sovet på arbeidsplassen.

  Rundt 50 mennesker i Tyrkia har dødd som en direkte følge av å ha jobbet med sandblåsing av jeansstoff. Den tyrkiske organisasjonen Solidarity Committee of Sandblasting Laborers anslår at inntil 5.000 arbeidere innenfor landets tekstilindustri er rammet av silikose.

  Se filmen om ofrene for sandblåsing, laget av VJ Movement, en sammenslutning av mer enn 150 videojournalister fra en rekke land.

  Metoden flyttes til andre land
  Siden Tyrkia innførte forbudet, er sandblåsing av klær blitt overført til andre land som Kina, India, Bangladesh og Pakistan. Frivillige organisasjoner og fagforeninger frykter at de helsemessige konsekvensene vil være de samme også i disse landene.  

  Lav kunnskap om risikoen
  Undersøkelsen viser at det er overraskende få kleskjeder som har kunnskap om risikoen knyttet til sandblåsing, særlig den som utføres manuelt. I tillegg viser det seg at bare et fåtall kjeder har jobbet forebyggende med utfordringen som sandblåsing representerer.

  Flere av selskapene sier at de bruker alternativer til sandblåsing. Bleking av klær er likevel en utfordring: Det er vanskelig å skille jeansklær som har blitt sandblåst og klær som har fått et ”slitt” image gjennom andre metoder. Videre er ingen metode helt risikofri hvis man skal ta arbeidernes helse alvorlig. Selskapene har med andre ord en stor utfordring å bevise for sine kunder at produksjonsmetodene bak deres jeans og andre produkter ikke har påført arbeidstakeren skade.

  Har du et hjerte for en grønn framtid?
  Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
  Bli medlem!