Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Flott Solheim!

Regjeringen fortjener ros for sitt forslag om å doble støtten til ren energi i utviklingsland, og at fattigdomsreduksjon er tatt inn som et vesentlig punkt. Dette har Framtiden i våre hender tatt til orde for lenge.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Regjeringen fortjener ros for sitt forslag om å doble støtten til ren energi i utviklingsland, og at fattigdomsreduksjon er tatt inn som et vesentlig punkt. Dette har Framtiden i våre hender tatt til orde for lenge.


Hittil har Norge nærmest ensidig satset på vannkraftutbygging i sin energibistand, noe som har kommet industri og sentrale strøk i utviklingslandene til gode. Vel å merke de landene som har rike vannressurser. Men å bygge et stort vannkraftverk tar mange år. Vann er dessuten mangelvare i store deler av Afrika hvor 85 prosent av befolkningen på landsbygda ikke er tilsluttet et el-nettverk. Dette påpeker også Regjeringen selv i sitt forslag. Vannkraftstrøm bygget med norsk bistand har ikke nådd ut til disse.

Norsk energibistand har hittil vært en støtte til middelklassen i sør – lite har tilfalt de fattige. Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2010 bærer nå tydeligere preg av å ha et fattigdomsreduserende mandat.

I solfylte Afrika er solenergi en god løsning. Solstrøm har den fordelen at man kan bygge ut litt om gangen og komme raskt i gang med å levere strøm. Solstrøm er derfor velegnet til områder i utvikling. Man får erfaring å bygge videre på. Ved store vannkraftverk må man vente på en omfattende infrastruktur før man kan levere strøm.

Erfaringer med utbygging av solenergi på landsbygda i India, har vist at slike anlegg gir lys, rent vann, småindustri, arbeidsplasser, helseklinikker, skoler og økt levestandard. Mange reddes fra sykdom og død som følge av forurenset drikkevann og os fra parafinlamper, folk blir boende på landsbygda og presset på byene mindre. Opplyste gater gjør livet tryggere.

Budsjettposten foreslås økt med 805 millioner. Vi er imidlertid skeptiske til at Regjeringen tilgodeser Statens investeringsfond Norfund med hele 485. Men hvis midlene og ikke minst store deler av de 320 millionene som er igjen forvaltes riktig og nyttes til solenergi og annen småkraft basert på ny fornybar energi, mener Framtiden i våre hender at Regjeringens forslag til energibistand for 2011 vil kunne bedre livet for millioner fattige.

Solverktsted490_BarfotKEH
Barfot-universitetet utdanner afrikanske og asiatiske landsbykvinner til solenergi-ingeniører, slik at de kan utføre vedlikeholdsarbeidet selv. (Foto: Knut-Erik Helle)


Innlegget ble publisert: Bistandsaktuelt.no - meninger

Se tidligere debatt med Erik Solheim i Aftenposten:

Liv Thoring 05.05.10: Gammelmodig bistand
Erik Solheims svar 15.05.10: Bistand til ren energi
Liv Thorings svar til Erik Solheim 25.05.10: Solheim ser ikke sola for bare vann

Last ned vår rapport pdf  Kraftig bistand? (1.25 MB)

Powerpoint om Norsk energibistandsolenergiMINISe våre temasider om solenergi

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!