Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Sverige i blått, gult – og grønt

Miljöpartiet er blitt et maktparti i Sverige. Det er tredje størst, og kan selge seg dyrt i forhandlinger med den borgerlige alliansen. Partiets stilling er et av flere eksempler på at Sverige er et mer miljøvennlig land enn Norge.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Miljöpartiet er blitt et maktparti i Sverige. Det er tredje størst, og kan selge seg dyrt i forhandlinger med den borgerlige alliansen. Partiets stilling er et av flere eksempler på at Sverige er et mer miljøvennlig land enn Norge.


En ny rapport fra Framtiden i våre hender viser at Sverige utklasser oss i bruk av fornybare energikilder. Nabolandet er bedre på bioenergi, vindkraft, solvarme, jordvarme og bruk av industrielt avfall. Bare når det gjelder vannkraft vinner vi.

Hvorfor? Flere svenske velgere tillegger miljøspørsmål avgjørende vekt. Det viser seg i Miljöpartiets oppslutning og på antall medlemmer i miljøorganisasjonene. Svenske myndigheter tok tidlig et helhetlig grep i miljøpolitikken, i motsetning til norske myndigheter. Allerede i 1995 hadde samtlige svenske kommuner satt i gang tiltak for å følge opp FNs miljøkonferansen i Rio i 1992. Avgiftene på oljeprodukter og elektrisk strøm ligger stort sett høyere i Sverige enn her i landet, noe som har gjort ny fornybar energi mer attraktivt.

Norge har en energikrevende og råvarebasert eksportindustri, mens den svenske består av bransjer som kan leve godt med en sterk miljøpolitikk. Miljø betyr arbeidsplasser og næringsmuligheter for Sverige. Her i landet blir de nye fornybare energikildene sett på som en mulig trussel for dagens næringsstruktur.

Potensialet for fornybar energi og energisparing er enormt i Norge. Men det blir ikke utløst på grunn av lave priser på strøm og oljeprodukter, og for dårlige støtteordninger til de nye energiformene. Norge er nest dårligst i Europa til å lage strøm med fornybare energikilder utenom vannkraft. Bare Tyrkia er dårligere. Om kort tid legges statsbudsjettet fram, og da forventer vi at Regjeringen ser til Sverige når det gjelder energisatsingen.

Innlegget ble publisert i Dagbladet 23. september 2010.

Les hele minirapporten: Sverige – Norge: 5 – 1


solenergiMINISe våre temasider om solenergi

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!