Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fra veggisgjeng til maktparti

− Et gjennombrudd for grønn politikk i Sverige og veldig inspirerende, sier talskvinne Hanna Marcussen i det norske Miljøpartiet om det svenske søsterpartiets historiske valgresultat søndag.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
− Et gjennombrudd for grønn politikk i Sverige og veldig inspirerende, sier talskvinne Hanna Marcussen i det norske Miljøpartiet om det svenske søsterpartiets historiske valgresultat søndag.

I Stockholm: Arne Storrønningen

mp_se
Miljöpartiets talsperson Maria Wetterstrand og Peter Eriksson på partiets valgvake på Kägelbanan i Stockholm. (Foto: MP/flickr)


På Miljøpartiets valgvake i Stockholms Sødra Teatern ble talskvinne og partidronningen Maria Wetterstrand mottatt med voldsom jubel da hun omsider ankom sine egne og konstanterte at et historisk valgresultat var et faktum.

Med en velgeroppslutning på 7,5 prosent går de grønne fra plassen som nasjonalforsamlingens 7. største til det 3. største partiet og en økning fra 19 til 25 representanter.

Politisk historie

Kvelden begynte med en valgdagsmåling som ga Miljøpartiet en oppslutning på 9 prosent, en prosent under det resultatet partiledelsen noen dager tidligere hadde oppgitt at det håpet på.

At valgresultatet endte på 7,5 prosent endret ikke smaken av suksess. Med et så sterkt mandat har Miljøpartiet utvilsomt skrevet et lite stykke svensk  politisk historie, var oppfatningen til mange på valgvaken. ”Fra naivistisk veggisgjeng til fullrigget maktparti”, skrev Dagsavisens politiske kommentator Hege Ulstein i en analyse for noen dager siden. ”Partiet har blitt en maktfaktor”, slo en av de store, svenske kveldsavisene, Aftonbladet fast -  i en artikkel tidlig i september, ført i pennen av den prisbelønte journalisten og forfatteren Peter Kadhammar.

Inn i Riksdagen

Da det svenske miljøpartiet ble stiftet for 29 år siden regnet de fleste nykomlingen som et marginalt protestparti helt på sidenlinjen i den etablerte politikken. Men allerede etter sju år – i 1988 - oppnådde partiet en oppslutning på 5,9 prosent og suste rett inn i Riksdagen med en gruppe på tjue representanter.

Ikke uten grunn ble resultatet også den gangen beskrevet som historisk. Ikke bare ankom de nye, grønne politikerne den svenske nasjonalforsamlingen til rytmene fra heftig sambamusikk, men det var også første gang på sytti år at et nytt parti ved egen hjelp hadde skaffet seg representasjon i Riksdagen.

Hjelp av naturkatastrofer?

Flere teorier har versert om hvorfor det unge, grønne partiet, overraskende kunne oppnå en slik posisjon.

En av forklaringer var at velgerne ble påvirket av nye, lokale miljøkatastrofer som ukontrollert algevekst i Østersjøen og seldød på den svenske vestkysten.

Et annet forhold som har blitt tillagt betydning var partiets røtter i 80-tallets sterke, svenske motstand mot atomkraft. Bare to år før partiet fikk plass i Riksdagen, gikk alarmen ved kjernekraftverket i Tsjernobyl. De unge grønne politikerne hadde store, aktuelle miljøsaker på sin side, og frykten etter atomkatastrofen i øst satt dypt hos folk, mente flere politiske kommentatorer.

Tilsynelatende kunne det se ut som om de hadde rett. Som det første svenske partiet måtte de grønne forlate Riksdagen. Men i 1994 kom de sterkt tilbake, og året etter kunne Miljøpartiet også innkassere et valgresultat til EU-parlamentet på rekordstore 17,7 prosent. Partiet har hatt sammenhengende representasjon i Riksdagen de siste 16 årene.

Fester grep

mp_plakat
Valgplakat for Miljöpartiet de gröna
(Foto: MP / flickr)
Med søndagens valgresultat befester partiet posisjonen ytterligere. Ikke minst har Miljøpartiet fått et solid posisjon blant unge velgere i de store byene, særlig Stockholm og Gøteborg. Kjernegruppen er fra 18 til 29 år. Et annet interessant trekk er at 16 prosent av svenske førstegangsvelgere fant veien til det grønne partiet.

− Dette viser at grønn politikk er framtidsrettet og moderne. Det svenske miljøpartiet har maktet å bryte ut av et mønster hvor de ble oppfattet som idealistiske, men urealistiske og utopiske, ikke minst i forhold til økonomi og sysselsetting, sier Hanna Marcussen, ledende talskvinne for Miljøpartiet de grønne i Norge, som var tilstede på valgvaken i den svenske hovedstaden.

− Unge, svenske velgere støtter partiets politikk fordi de vet at en dynamisk og sterk grønn økonomi med vekt på teknisk nyskapning og utvikling av fornybar energi – også skaper arbeidsplasser og en bærekraftig, positiv utvikling, mener den norske grønne partirepresentanten.

Hun understreker at valgresultatene til det svenske søsterpartiet, virker sterkt inspirerende. Selv om det norske Miljøpartiet har en lang vei å gå, er det realistisk å tro på en oppblomstring for et grønt parti også i Norge. Grønne partier seiler i medvind i en rekke land i Europa, og det er ingen grunn til å tro at potensialet er noe mindre hos oss, mener Marcussen.

Nøkkelrolle

Miljøpartiet i Sverige kan få en nøkkelrolle i de kommende regjeringsforhandlingene, tror professor Lena Wangnerud ved Gøteborgs Universitet. I en kommentar på nettstedet til en de store,svenske avisene søndag mener hun at Miljøpartiet også kan true posisjonen til C.

Grønnblå regjering?

Allerede søndag kveld var statsminister Fredrik Reinfeldt ute på frierferd og mer enn antydet at han ønsket et samarbeid med Miljøpartiet. Regjeringspartiene endte opp uten flertall i Riksdagen og med det høyreekstreme Sverigedemokratene i vippeposisjon. Det var en situasjon som den svenske statsministeren åpenbart følte seg svært ubekvem med.

Partitalskvinne Maria Wetterstrand, avviste imidlertid at det var aktuelt å gå i samarbeid med en regjering hun blant annet har beskyldt for å bråstoppe i landets offfensive klimapolitikk. Det kunne være å svikte velgerne, hevdet hun.

− De vil selge seg dyrt, mente valgveteran og politisk journalist i Svt, Karl-Gøsta ”KG” Bergstrøm, under avslutningen av valgsendingene natt til mandag. Han utelukket derfor ikke at den neste miljøvernministeren og visestatsministeren kunne komme fra Miljøpartiet og hete Maria Wetterstrøm.

Det vil i såfall ikke være prinspielt i strid med det som er Miljøpartiets linje. Det har vært et poeng for partiet å kunne operere på tvers av den politiske høyre-venstre aksen.

Tøff hverdag

Men om Miljøpartiet skulle velge å inngå som et grønt innslag i en ellers blå regjering, vil de neppe få noen enkel hverdag.

Rundt neste sving venter beslutninger om forlengelse av levetiden for svenske kjernekraftverk, og i virkeligheten en mulig langvarig bruk av atomkraft i landets energiproduksjon.  

I dag står kjernekraft for 40 prosent av den svenske el-produksjonen. Hensynet til klima har vært et av hovedargumentene til de som ønsker å satse på en videre framtid for svensk kjernekraft.

For partiet som hadde sin fødsel i kjølvannet av kampen for å avvikle atomkraften i Sverige for snart tretti år siden, finnes det knapt noen verre politisk kamel å svelge. Mange mener derfor det er vanskelig å se for seg at MP kan velsigne en langvarig videreføring av kjernekraften i landet.

Alternativet kan være å slippe til et innvandringsfientlig, dypt nasjonalistisk parti som dels har røtter i svensk nynazisme. Det er heller ikke et lystig scenario.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!