Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Sverige utklasser Norge

En ny rapport fra Framtiden i våre hender viser at Norge henger etter Sverige innen fem av seks fornybare energikilder. Totalt produserte Sverige 196 TWh, mens Norge produserte 145 TWh i 2009.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
En ny rapport fra Framtiden i våre hender viser at Norge henger etter Sverige innen fem av seks fornybare energikilder. Totalt produserte Sverige 196 TWh, mens Norge produserte 145 TWh i 2009.


Innen energiformene: bioenergi, jordvarme, avfall, vindkraft og solenergi slår svenskene oss ned i støvlene. Kun på vannkraft er Norge bedre, og svenskenes storstilte satsing på fornybare energikilder har medført at de er på god vei til å produsere bioenergi på nivå med den norske vannkraftproduksjonen.

Solfanger500_Catch_solarDet tekniske potensialet for fornybar energi som: sol, vind, bio og geotermisk (jordvarme) er enormt i Norge. Men det økonomiske potensialet er begrenset av lave priser på strøm og olje og for dårlige støtteordninger til de nye energiformene. (Foto: Catch Solar)

– Ingen av de politiske fløyene i Sverige kan eller ønsker å ignorere miljøtiltak eller miljøpolitikk. Miljø betyr arbeidsplasser og næringsmuligheter for Sverige. Mens her i landet blir de nye fornybare energikildene sett på som en mulig trussel for dagens næringsstruktur, som er basert på fossil energi og vannkraft, påpeker leder i Framtiden i våre hender Arild Hermstad.

Forybar_energi_SVerige_490

– Miljøsaker har en mye sterkere støtte i den svenske befolkningen enn her i landet. Det kommer til uttrykk både ved at Miljöpartiet er en reell politisk utfordrer - som fikk  7,5  prosent oppslutning ved valget 19. september. I Norge blir miljøpartiene enten overkjørt av sine samarbeidspartnere i regjeringen, eller også er de så små at de ikke lenger har noen makt. Ingen av fløyene i svensk politikk kan eller ønsker å ignorere miljøtiltak eller miljøpolitikk. I tillegg har svenske miljøorganisasjoner seks ganger så mange medlemmer som de norske, erkjenner Arild Hermstad.

– Sverige tok grep allerede på 90-tallet. Lokal Agenda 21 ble en mobilisering for svenskene, mens det ble et fremmedord i Norge, sier Hermstad.

sol_arild_490_foto_lillian_jonassen
– Miljø betyr arbeidsplasser og næringsmuligheter for Sverige, mens det sees på som farlig for de eksisterende fossile næringene i Norge, og dette påvirker politikken sterkt sier leder i FIVH Arild Hermstad. (Foto: Lillian Jonassen)


– Regjeringen må satse massivt på å ta i bruk de nye energiformene, og ikke minst energieffektivisering og sparing. Regjeringens manglende satsing på andre relevante løsninger enn CO2-fangst og lagring bidrar til å forlenge den fossile alderen, avslutter Arild Hermstad.

Les hele minirapporten:
Sverige – Norge: 5 – 1

Kontakt: Leder Arild Hermstad: 98 03 67 62

Saken ble publisert i Dagsavisen 18. september 2010.solenergiMINISe våre temasider om solenergi

 

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!