Sverige utklasser Norge

Innen energiformene: bioenergi, jordvarme, avfall, vindkraft og solenergi slår svenskene oss ned i støvlene. Kun på vannkraft er Norge bedre, og svenskenes storstilte satsing på fornybare energikilder har medført at de er på god vei til å produsere bioenergi på nivå med den norske vannkraftproduksjonen.
Det tekniske potensialet for fornybar energi som: sol, vind, bio og geotermisk (jordvarme) er enormt i Norge. Men det økonomiske potensialet er begrenset av lave priser på strøm og olje og for dårlige støtteordninger til de nye energiformene. (Foto: Catch Solar)
– Ingen av de politiske fløyene i Sverige kan eller ønsker å ignorere miljøtiltak eller miljøpolitikk. Miljø betyr arbeidsplasser og næringsmuligheter for Sverige. Mens her i landet blir de nye fornybare energikildene sett på som en mulig trussel for dagens næringsstruktur, som er basert på fossil energi og vannkraft, påpeker leder i Framtiden i våre hender Arild Hermstad.
– Miljøsaker har en mye sterkere støtte i den svenske befolkningen enn her i landet. Det kommer til uttrykk både ved at Miljöpartiet er en reell politisk utfordrer - som fikk 7,5 prosent oppslutning ved valget 19. september. I Norge blir miljøpartiene enten overkjørt av sine samarbeidspartnere i regjeringen, eller også er de så små at de ikke lenger har noen makt. Ingen av fløyene i svensk politikk kan eller ønsker å ignorere miljøtiltak eller miljøpolitikk. I tillegg har svenske miljøorganisasjoner seks ganger så mange medlemmer som de norske, erkjenner Arild Hermstad.
– Sverige tok grep allerede på 90-tallet. Lokal Agenda 21 ble en mobilisering for svenskene, mens det ble et fremmedord i Norge, sier Hermstad.

– Regjeringen må satse massivt på å ta i bruk de nye energiformene, og ikke minst energieffektivisering og sparing. Regjeringens manglende satsing på andre relevante løsninger enn CO2-fangst og lagring bidrar til å forlenge den fossile alderen, avslutter Arild Hermstad.
Les hele minirapporten:
Sverige – Norge: 5 – 1
Kontakt: Leder Arild Hermstad: 98 03 67 62
Saken ble publisert i Dagsavisen 18. september 2010.
Se våre temasider om solenergi

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!