Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Esso bidrar til utplyndring

Fyller du bensin på en norsk Esso-stasjon, støtter du kanskje et av verdens minst demokratiske land. I fjor eksporterte Ekvatorial-Guinea råolje til Esso Norge for 1,2 milliarder kroner. Framtiden i våre hender mener Esso må unngå det korrupte regimet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Fyller du bensin på en norsk Esso-stasjon, støtter du kanskje et av verdens minst demokratiske land. I fjor eksporterte Ekvatorial-Guinea råolje til Esso Norge for 1,2 milliarder kroner. Framtiden i våre hender mener Esso må unngå det korrupte regimet.

Framtiden i våre henders nyhetstjeneste Norwatch har gått gjennom import-tall fra SSB, og har funnet at den lille afrikanske staten Ekvatorial-Guinea i fjor var den viktigste leverandøren av råolje til Norge.

Equatorial_Guinea_iStock_200
– De store inntektene fra oljeindustrien kommer ikke befolkningen i Equatorial Guinea til gode, det er en liten korrupt elite som stikker av med alle pengene, sier leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad. Foto: iStock
– Nordmenn flest blir nok svært overrasket over å høre at Norge i det hele tatt importerer olje. Men det virkelige sjokket bør komme når de hører hvilken historie noe av denne oljen har, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.I kun fire land i verden øker dødeligheten blant små barn. Ekvatorial-Guinea er ett av dem. Men landet er styrtrikt. Takket være oljeindustrien har det ett av verdens høyeste bruttonasjonalprodukt per innbygger.

– Landets store inntekter fra oljeindustrien kommer ikke befolkningen til gode, det er en liten korrupt elite som stikker av med alle pengene, sier Hermstad. I disse tider snakker vi i Norge om afghanske tepper til 30.000 kroner. Men her snakker vi om en elite som tar ut maten fra munnen til sin egen befolkning, mens den selv mesker seg i luksus.

Esso vil ikke fortelle hvor mye de betaler i skatt til landets diktator når de kjøper inn råolje til sitt raffineri på Slagentangen i Vestfold.

– Det er kommersielle opplysninger som vi ikke ønsker å gå ut med, sier assisterende informasjonsdirektør i Esso Norge Eirik Hauge, til Framtiden i våre henders nyhetstjeneste, Norwatch.

– Når selskapet ikke vil være åpen om hvor mye det betaler i skatt til landets diktatorer, bidrar Esso til at utplyndringen av landets befolkningen kan fortsette, sier Hermstad.

I følge Aftenposten.no svarer heller ikke Hauge på om det er problematisk å importere olje fra ett av verdens verste militærdiktaturer.

– Esso-sjefen forklarer importen av råolje fra Ekvatorial-Guinea med at selskapet gjør dette for å bidra til å dekke verdens energibehov. Det er grenseløst frekt å prøve og framstille  denne importen som om de gjør verden en tjeneste, sier Hermstad. 

Framtiden i våre hender mener Esso må kutte koblingen til dette korrupte regimet.

– Hvis Esso fortsetter å legge etikken til side, må forbrukere, presse, investorer (blant annet Oljefondet) og myndigheter sørge for et stort press mot Esso, avslutter Hermstad.

Les hele saken på norwatch.no

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!