Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Mer norsk kjøtt for å mette verdens fattige?

I en kronikk i Dagsavisen i forrige uke,  tok Landbruksminister Lars Peder Brekk til orde for å øke norsk kjøttproduksjon av hensyn til verdens sultende. En ny utgave av "Spis opp maten din, tenk på de sultne barna i Afrika!" Men, kjære Brekk, vi skjønte allerede i seksårsalderen at de sultne barna i Afrika ikke ble mettere av at vi proppet oss.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

I en kronikk i Dagsavisen i forrige uke,  tok Landbruksminister Lars Peder Brekk til orde for å øke norsk kjøttproduksjon av hensyn til verdens sultende. En ny utgave av "Spis opp maten din, tenk på de sultne barna i Afrika!" Men, kjære Brekk, vi skjønte allerede i seksårsalderen at de sultne barna i Afrika ikke ble mettere av at vi proppet oss.

 

Alt kjøtt som produseres i Norge, spises i Norge. Slik vil det fortsette å være. Den nye Landbruksmeldingen som kommer i høst endrer ikke på det. Den kommer neppe til å stille spørsmål ved at kjøttforbruket stadig øker, og at Helsedirektoratets tall viser at hver nordmann i dag forbruker dobbelt så mye kjøtt som i 1960. Denne utviklingen har gitt kraftig økt import av korn og soyabønner til kraftfôr fra et stadig strammere globalt kornmarked. Økt norsk kjøttproduksjon vil ikke gi verdens fattige bedre tilgang på mat. Tvert imot. Både produksjonen og forbruket av kjøtt må ned her i Norge. Både matministeren og folk flest bør fylle hodene sine med annet enn lengsel etter stadig mer kjøtt - om de vil bidra til å øke sjansen for å mette de fattige i verden.

Brekk er imidlertied mest opptatt av hvordan vi skal mette 1 million ekstra nordmenn om ti år. Noen tips: I dag kastes en fjerdedel av all maten. Det meste av dette har ikke engang fått stå lenge nok i kjøleskapet til å bli dårlig. I snitt produserer hver fjerde norske bonde bare søppel. Det vi ikke kaster er likevel nok til å gjøre halvparten av oss overvektige – vi spiser for mye. Med bedre håndtering av maten og et sunnere kosthold kunne maten vi allerede har i butikkhyllene mettet hele befolkningsveksten.

Til slutt: Hvis verden og Norge mangler mat – hvorfor tar da staten 60 millioner kroner av bøndenes penger i året for å få overvektige nordmenn til å spise enda mer kjøtt? Skal vi kanskje kaste enda mer ”av hensyn til de fattige”? Nei, takk som byr. Vi er mette allerede.

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 38 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -