Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Lett å fange sola i Norge

Med en enkel solfanger på taket kan du bade i solvarmet vann, og spare penger samtidig. Men i Norge er det kun 44 boliger som har montert og fått støtte til slik solfanger.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Med en enkel solfanger på taket kan du bade i solvarmet vann, og spare penger samtidig. Men i Norge er det kun 44 boliger som har montert og fått støtte til slik solfanger.


Av Liv Thoring
Fagrådgiver energi

Solvarme virker bra
– Vi har hatt masse varmt vann, både vår, sommer og høst. Det er helt tydelig at dette virker, sier Siri Øiesvold til Dagsavisen 9. august. Hun har hatt solfanger på taket i to år. Men Øiesvold er dessverre en av få i Norge som har satset på denne enkle teknologien for å få varmet opp vann til huset.

sol_arild_490_foto_lillian_jonassen
– Norge er god på solcelleindustri, men dårlig på å utnytte solvarmen selv, sier Arild Hermstad. Svenskene har 13 ganger og danskene 28 ganger så mye solvarmere som oss. (Foto: Lillian Jonassen)


Solfangere og solceller bruker solenergien på hver sin måte. Solfangere brukes til oppvarming av vann, mens solcellene brukes til å produsere elektrisk strøm.

– For å si det enkelt, så trenger vi mindre kraftige solstråler til solfangerne. De bruker bare solvarmen til å varme opp vannet. Man trenger kraftigere solstråler for å omgjøre solvarme til energi, sier Hermstad. Solfangere er dermed interessante for nordmenn som bor opp til Trøndelag. Solceller derimot er lite aktuelt over hele Norge, fordi de altså trenger mer stabil sol og brukes i dag mest på hytter som ikke har egen strøm. Men her fungerer de til gjengjeld helt fint.

Solfangere har et stort potensiale i Norge
Norge mottar årlig en energimengde tilsvarende 1700 ganger vårt innenlandske energiforbruk fra sola. Selv om Norge har store sesongvariasjoner, er det også her mer enn nok sol til at det er en interessant energikilde. Over 2/3 deler av energiforbruket i boliger og næringsbygg går til varmtvann og oppvarming. Et solfangeranlegg kan dekke 50-70% av varmtvannsforbruket, og 20-30 % av oppvarmingsbehovet på årsbasis i en norsk gjennomsnittsbolig.

Økende interesse nå
Fra høsten 2008 begynte Enova å gi støtte til montering av solfangere. De dekker i dag 20 prosent av investeringen, med grense på ti tusen kroner. Hittil har 478 søkt om slik støtte, men bare 44 har så langt gjennomført prosjektet og fått utbetalt støtten.

– Vi merker at interessen er økende, at flere spør om dette når de ringer, sier Anita Tobiassen på «Enova svarer».

Men ENOVA-støtten spises opp av gebyrer
Solfangere krever full byggesøknad, fordi dette defineres som fasade-endring. Kommunale gebyrer spiser derfor opp statsstøtten.

– Kommunene må gjøre det enkelt for folk å bytte til miljøvennlige oppvarmingskilder. En solfanger på taket ser bare ut som et ekstra vindu. Det er feil å tolke dette som fasade-endring, sier Arild Hermstad. Lovverket åpner dessuten for å gjøre mindre fasade-endringer uten en omfattende søkeprosess. Framtiden i våre hender vil derfor følge opp dette overfor politikerne avslutter Hermstad.

Framtiden i våre hender mener
At politikerne må øke støtten til privathusholdninger til minst halvparten av investeringskostnadene, og at solvarmeannlegg må bli standard i alle nye offentlige bygg i Sør-Norge.

Se også artiklene:
Stort potensiale for solenergi
Solvarme i egen bolig
Norge på bunn i Europa innen ny fornybar energi


solenergiMINISe våre temasider om solenergi


Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!