Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 67

– Lønnsøkningen er en fornærmelse

Tekstilarbeidere i Bangladesh har lyktes med å heve minstelønnen fra 140 til ca 270 kroner – i måneden.  Men selv i et land med et lavt prisnivå, er dette altfor lite til å leve av.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Tekstilarbeidere i Bangladesh har lyktes med å heve minstelønnen fra 140 til ca 270 kroner – i måneden.  Men selv i et land med et lavt prisnivå, er dette altfor lite til å leve av.

– Lønnsøkningen er en fornærmelse, og  vi etterlyser en handlingsplan fra kleskjedene for å sikre en lønn  arbeiderne kan leve av og en årlig revidering av minstelønnen, sier fagrådgiver i Framtiden i våre hender, Carin Leffler. Hun ber forbrukerne om å sende e-kort til kleskjedene for å be om levelønn for arbeiderne som produserer klærne våre.

sultelnn_plakat
Framtiden i våre hender har lenge vært bekymret for de elendige arbeidsforholdene for tekstilarbeiderne i Sør. Bildet er fra 1. mai toget i Oslo 2010.


Det er vestlige selskaper som Hennes & Mauritz, Nike og Wal-Mart som dominerer i Bangladesh. Framtiden i våre hender mener disser selskapene må ta sin del av ansvaret for å sikre arbeidernes lønninger.

– De store selskapene har mye makt i Bangladesh. De kan presse langt mer enn det som blir gjort i dag. De kan gi klar beskjed til politiske myndigheter om at grunnleggende arbeids- og menneskerettigheter skal overholdes hvis selskapet skal fortsette produksjonen i landet, sier Leffler.

Hennes & Mauritz sier i en uttalelse sier de at det er et steg i riktig retning at det er innført en økt minstelønn. Likevel var den svenske kleskjeden ett av selskapene som var nevnt da flere vestlige representanter ba om en reduksjon i prisene på ferdigsydde klær fra Bangladesh. Ifølge Reuters var mer enn 50 kjøpere fra blant annet Marks & Spencer, Wal-Mart, Tesco, Nike og Hennes & Mauritz med på møtet.

– De foreslo at vi burde sørge for at prisene ikke ligger over det som blir tilbudt i India, Pakistan, Kina og Vietnam som er våre største konkurrenter, sa Abdus Salam Murshedy, presidenten for organisasjonen for tekstilprodusenter og eksportører i Bangladesh i følge Aftenposten.

–  Gang på gang ser vi at vestlige selskaper har etiske retningslinjer som lover mye, men når det kommer til praksis tyner de prisen så mye at retningslinjene blir verdiløse, sier Leffler.

Fakta
Minstelønnen i Bangladesh har ikke blitt hevet siden 2006. Da var det 12 år siden forrige gang den ble oppjustert, med den følge at den reelle verdien av minstelønnen ble halvert. Efter oppjusteringen i 2006 var den lønna fortsatt lavere enn i 1994, målt i kjøpekraft. Les mer om lønnsforhold i utviklingsland, og kleskjedenes retningslinjer om lønn i rapporten "Syr klær for lommerusk"

Framtiden i våre hender er tilknyttet det internasjonale nettverket Clean Clothes Campaign som jobber for å bedre forholdene i tekstilindustrien.Les hele saken i Aftenposten
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -