Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Farvel monstermast!

I november 1946 gikk 30 000 demonstranter fra Youngstorget til Rådhuset i protest mot en planlagt kraftgate gjennom Nordmarka. Med dagens innbyggertall ville antall protesterende vært det dobbelte. 
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I november 1946 gikk 30 000 demonstranter fra Youngstorget til Rådhuset i protest mot en planlagt kraftgate gjennom Nordmarka. Med dagens innbyggertall ville antall protesterende vært det dobbelte. 

For et par uker siden, siste dag før feriestart, ga Olje- og energidepartementet klarsignal for å bygge høyspentlinjer over Hardangerfjorden. Dette til tross for massiv motstand og mange og godt faglig begrunnede protester.

Ordet ”kraftsosialisme” lever tilsynelatende i beste velgående: Inget begrep kan klarere fortelle om målet for Stoltenbergs politikk: Med strøm skal landet bygges, alltid mer strøm, ban vei for kraftlinjene, makten er i sentrum. Jeg var på vei å tillegge ”for enhver pris” men droppet det: Alternativet til å la kablene gå i luften er å grave dem ned i fjordbunnen, men både Statnett og våre folkevalgte mener at sjøkabling er for dyrt. For dyrt for uendelig vakker natur?

Bruken av Hardangerfjorden, med fantastiske naturopplevelser, hvile og kunstnerisk inspirasjon er kjent for nordmenn flest. At det også langt utenfor landets grenser anses for å være en naturperle av de sjeldne kommer til uttrykk gjennom en strøm av turister og via naturmagasinet National Geographics hyllest av området.

EUs ambassadør i Norge, Janos Herman, hevdet nylig at det ikke vil være behov for nye kraftlinjer hvis myndighetene valgte en storstilt satsing på energieffektivisering og energisparing – dette for å nå EUs ambisiøse mål for fornybar energi.  La oss tro at presset mot monstermastene, som bygger seg opp fra ut- og innland, vil føre til en politisk u-sving i saken.

Du som leser dette kan bidra til at det hårreisende vedtaket blir omgjort. At 60 000 demonstranter skal protestere i Oslos gater for denne saken er kanskje for mye å håpe på. Derimot håper jeg at du sier ifra hvis du ikke støtter monstermastprosjektet. Signér oppropet på www.bevarhardanger.no, følg med på deres twitter, gå i tog. Det er bruk for deg - gjør noe!


Innlegget har stått på trykk i Dagsavisen.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!