Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Polet nekter å fjerne Golan-vin

Vinmonopolet fører to kosherviner fra okkuperte Golanhøydene i sitt utvalg. Det finnes et utall andre kosherviner Polet kunne ført i stedet, men de ønsker ikke bytte ut sine flasker.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Vinmonopolet fører to kosherviner fra okkuperte Golanhøydene i sitt utvalg. Det finnes et utall andre kosherviner Polet kunne ført i stedet, men de ønsker ikke bytte ut sine flasker.

vin_golan_israel_520-330

Av Erik Hagen
Norwatch

Norwatch skrev første gang i 2008 at Vinmonopolet fører vin fra de Israel-okkuperte Golanhøydene. Importen er omstridt siden næringslivet på Golanhøydene nødvendigvis bidrar til å befeste den langvarige okkupasjonen. Området ble tatt fra Syria i 1967.

Vinen i polhyllene som Norwatch har omtalt er kosher, altså tilberedt ifølge en spesiell jødisk framgangsmåte. Vinmonopolet turte i 2008 ikke si om det fantes andre kosherviner de kunne importere istedet. Et lite søk på nettet som Norwatch nå har foretatt, viser at det finnes hundrevis av andre kosherviner internasjonalt.

På hjemmesiden www.kosherwine.com, som hevder å ha det største utvalget av kosherviner, tilbys det 13 kosherviner fra Argentina, 17 fra Australia, 1 fra Canada, 22 fra Chile, 71 fra Frankrike, 286 fra Israel (hvorav flertallet ikke er fra Golan), 49 fra Italia, 1 fra Kypros, 5 fra New Zealand, 4 fra Portugal, 5 fra Sør-Afrika, 17 fra Spania, 1 fra Ungarn, 100 fra USA og 11 fra Østerrike. De største produsentene i verden, ligger i nord-østre USA.

Av disse kosher-vinene, markedsføres bare to stykker av Polet. Begge er produsert av Golan Heights Winery, på okkupert syrisk land. Og Vinmonopolet har ingen planer om å skifte ut de to vinsortene de allerede tilbyr.

– Vil det være aktuelt for Vinmonopolet å skifte ut koshervinen fra Golan med liknende vin fra en av de andre produsentene?


– Det er ingenting i veien for at noen av våre 250 leverandører melder på ett eller flere av disse produktene i bestillingsutvalget, slik at de kan bestilles gjennom våre butikker, i konkurranse med de to du har omtalt tidligere, sier kommunikasjonsleder i Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen, til Norwatch.

– Hva våre leverandører ønsker å melde på i bestillingsutvalget kan vi ikke påvirke, sier Bing Lorentzen.

Men å fjerne Golan-vinene, og erstatte dem med for eksempel en annen israelsk vin, er uaktuelt.

– Vinmonopolet har et strengt regelverk i forhold til ikke å forskjellsbehandle produkter. Dette er nedfelt i innkjøpsreglementet vårt, som kom i stand i forbindelse med EØS-avtalen. I og med at vi er et monopol er dette et viktig grunnprinsipp i forhold til å sikre lik markedsadgang til produkter. Det er faktisk hva som selger som styrer hva vi har i sortimentet vårt. Vinen som ikke selger ryker ut av sortimentet. Dette er det generelle prinsippet, uttaler Bing Halvorsen.

– Det blir det feil om Vinmonopolet som et alkoholpolitisk instrument underlagt Helse- og omsorgsdepartementet skal ta et politisk standpunkt i en internasjonal konflikt. Vi støtter oss til de råd og retningslinjer Utenriksdepartementet gir, sier han.

Fjernet ordet ’Israel’
Tidligere i juni skrev Norwatch at Vinmonopolet hadde økt utvalget av vin fra okkuperte Golan. Vinmonopolet hadde attpåtil kalt den nye hvitvinen for israelsk, til tross for at Golanhøydene ikke er en del av Israel.

Siden den gang har Vinmonopolet fjernet ordet ”Israel” fra sin hvitvin, og kaller det nå ”Øvrige områder”. En rødvin fra samme sted, som Norwatch første gang omtalte i 2008, står derimot fremdeles omtalt som ”Øvrige områder, Gallilea”, til tross for at Gallilea er den israelske betegnelsen på det syriske området.

Anbefaler andre
Mange av verdens ledende vinregioner har gårder som lager koshervin. Og det skal ikke være forskjell på smaken.

– Det er helt normalt å finne kosherviner fra de klassiske vinregionene – som smaker like godt som alle andre ikke-kosher-viner laget i samme område, oppklarer en vinspaltist i tidsskriftet Forbes.

Når spaltisten anbefaler ti internasjonale kosher-viner er én fra Golan. Resten er det ikke. I stedet lister hun opp en bråte anbefalte viner fra vinland som New Zealand, Italia, USA – i tillegg steder rundt i Israel.

Det er flere kriterier for at en vin blir kosher. For det første må vinrankene være minst fire år gamle, og hvert syvende år må ranken hvile. For det andre må selve produksjonen foregå etter det strenge kosher-regelverket. Verktøyene som vinbonden benytter må kun benyttes til vindyring, og bare benyttes av en jøde. Matskribenten Lisë Stern anslår at en sjettedel av USAs jødiske befolkning holder seg til kosher-dietten.

Saken oppdatert 22.06.2010 kl. 15:40

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!