Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Mer okkupasjonsvin på polet

Norges statlige vinmonopol øker utvalget av vin fra de israelsk-okkuperte Golanhøydene. Ennå en gang er den nye vinen feilmerket som ’israelsk’.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Norges statlige vinmonopol øker utvalget av vin fra de israelsk-okkuperte Golanhøydene. Ennå en gang er den nye vinen feilmerket som ’israelsk’.

vin_golan_israel_bosetter

Av Erik Hagen
Norwatch
Foto: Reuters/Yonathan Weitzman En arbeider på Golan Heigths Winery.

Høsten 2008 kunne Norwatch avsløre at det statseide Vinmonopolet solgte rødvin fra Golanhøydene. Til tross for at Norge ikke anerkjenner Golanhøydene som israelsk territorium, var vinen markedsført som ”israelsk” i butikkhyllene.

Til tross for avsløringen av handelen, har de norske innkjøpene av vin fra de okkuperte høydedragene vedvartvin_golan_israel_250fram til i dag. Vinmonopolets løsning på problemet i 2008 var å bytte ut navnelappen i hyllene. Våren 2009 var ikke lenger rødvinen (til høyre) merket ”fra Israel”, men ”Øvrig opprinnelse, Galilea”.

Dermed skjøv polet problemet under teppet. Galilea er en israelsk betegnelse på nordlige områder av Israel, og er en term som ikke benyttes av syrerne. Golan er syrisk territorium som ble okkupert i 1967.

Nå har Norwatch oppdaget at importen har økt, og at feilmerkingen er tilbake. Nok en vin fra Golan har nå sneket seg inn i Vinmonopolets lister – med israelsk flagg på hyllemerket.

På polets hjemmesider kan man nå søke seg fram til hvitvinen Yarden Chardonnay, som produseres av det samme israelske bosetter-selskapet som Norwatch avslørte i 2008, Golan Heights Winery. Også den er merket ”fra Israel”.

Se vinen på polets hjemmesider her.

Dermed selger Vinmonopolet i dag to viner fra Golanhøydene. Den røde er merket ”Øvrig opprinnelse, Galilea”. Den nye hvite er merket ”Israel”. Men begge deler er altså misvisende: vinen er fra et område som Israel okkuperer.  

–En glipp
Da Norwatch intervjuet Vinmonopolet i 2008, ble importen begrunnet ved at enkelte kundegrupper i Norge etterspurte kosher-vin, og at Vinmonopolet ikke kjente andre leverandører av slik vin i verden.

Navnefeilen stammet fra grossisten, påpekte polet.

– Det er vel ikke noe tvil om at Golan er et område som er okkupert av Israel. Men vi forholder oss til informasjonen som grossisten har levert, sa kommunikasjonsleder Halvor Bing Lorentzen den gangen.

Vinmonopolet uttalte at de hadde et ansvar overfor sine kunder om at vinen fra de okkuperte områdene skulle merkes korrekt.

– Ja, selv om det er grossisten som har merket den israelsk, har vi selv et ansvar for innholdet på listene, uttalte Bing Lorentzen, før de døpte om opprinnelseslandet på sin første okkupasjonsvin til ”galileisk”.

Når Norwatch nå konfronterer Vinmonopolet med at ennå en vin fra de okkuperte områdene merkes som israelsk, beklager polet den gjentatte blunderen, og sier de skal sørge for at den merkes på samme måte som den første vinen.

– Mener Vinmonopolet at det medfører etiske problemstillinger å importere fra bosetninger på okkupert land?


– Jo, det kan man si. Vi har valgt å ikke ta noe selvstendig politisk ståsted i dette, men forholder oss til det norske myndigheter anbefaler. Per dags dato er det ingen offisiell norsk boikott fra produkter fra dette området, og vi forholder oss til det som til enhver tid er gjeldende retningslinjer, uttaler Bing Lorentzen.

– Mener dere at det er riktigere å kalle vinen ”fra Galilea” enn ”fra Israel”? Er ikke dette to sider av samme sak?


– Løsningen vi har valgt er å fjerne landtilhørigheten til Israel, slik at den ikke står under den landkategorien. I stedet har vi lagt den under ”øvrig opprinnelse”.

– Men ’Galilea’ er vel likevel en israelsk betegnelse?


– Vi har valgt å fjerne landtilhørigheten.

Ingen tolljuks
Bare for få uker siden uttalte Utenriksminister Jonas Gahr Støre i Stortinget at Golan ikke er en del av Israel og at varer derfra ikke omfattes av frihandelsavtalen som Norge har med Israel gjennom EFTA-samarbeidet.

Problemstillingen med feilmerkede varer fra okkupert land, har klare paralleller til saken om fiskeolje fra Vest-Sahara. Tidligere i år måtte NHO-president Paul-Chr Rieber fratre sitt verv, etter det ble kjent at fiskeolje fra Vest-Sahara var feilmerket på to måter: både opprinnelseslandet og bruksområdet var feildeklarert til tollmyndighetene. Den marokkanske fiskeoljen er tollfri ifølge EFTA-samarbeidet, men det er ikke vestsahariske oljen som skal brukes til dyrefôr i Norge. Ved å feilmerke vestsaharisk fiskeolje varer som marokkansk, og i tillegg feildeklarere bruksområdet i Norge, har fiskeoljeimportøren sluppet unna en årlig tollregning på millioner av kroner.

Liknende tollkonsekvenser får ikke Vinmonopolet når de feilmerker den Golan-produserte vinen som israelsk. Vinimport til Norge er nemlig tollfritt, uansett hvilket land eller område i verden man importerer fra. Dermed kommer heller ikke Norges EFTA-samarbeid med Israel til anvendelse.

Importvolumet av vin fra Israel har aldri vært særlig omfattende. 2010 tegner likevel til å bli et toppår. SSB-tall viser at det hittil i år er importert vin fra ”Israel” til en verdi på 64.000 kroner. Det er dobbelt så mye som gjennomsnittet for den siste 6-årsperioden.

Vinmonopolet AS eies av Sosial- og Helsedepartementet.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!