Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Paprikakrigen fortsetter

Konflikten mellom peruanske småbønder og det norsk-registrerte jordbruksselskapet Camposol er langt fra over. I forrige uke brøt det ut i nye sammenstøt i området som Norwatch besøkte i 2008.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Konflikten mellom peruanske småbønder og det norsk-registrerte jordbruksselskapet Camposol er langt fra over. I forrige uke brøt det ut i nye sammenstøt i området som Norwatch besøkte i 2008.

peru_camposol-konflikt2_520-330
Av Erik Hagen
Norwatch
Foto: Jahel Yovera Cobeñas

peru_camposol-konflikt3_400Før helgen økte intensiteten i konflikten mellom peruanske fattigfolk og Camposol, ett av de største plantasjeselskapene i Peru, børsregistrert i Oslo.

Problemene blusset opp da nye skogsområder på en omstridt tomt skal ha blitt hugget ned av Camposol. Torsdag 27. mai dro bøndene til eiendommen og kranglet med selskapets arbeidere.

Forut for de nye skogsrydningene, byttet selskapet til seg eiendommen fra et annet selskap, Agricola del Chira (Caña Brava).

– De river ned skogene av johannesbrødtrær der kveget vårt gresser. Regjeringen må konsultere oss før de selger våre eiendommer, det er derfor vi må ty til vold for å gjøre oss respektert. Vi vil gjerne ha dialog, men hvis de ikke lytter til oss, må folket reise seg, uttalte en av beboerne til en peruansk avis i helgen.

Norwatch besøkte området i 2008, der det norsk-peruanske selskapets paprikaeksport har ført til stor motstand blant nabolandsbyene. Befolkningen fortalte Norwatch at de har drevet kvegdrift i området i generasjoner, og sa det er godt dokumentert at de har bruksrett på tomtene.

Selskapet, på sin side, sitter på formelle skjøter, og sier de har alt på det tørre. Det er flere forskjellige eiendommer det er konflikt om, og på en pressekonferanse i går forsikret selskapet om at også det nye området var deres.

peru_camposol-konflikt_400– Vi byttet til oss området etter å ha sjekket om selskapet vi byttet det fra var de som var de virkelige eierne. Vi kan ikke tolerere at noen påstår områdene ikke er våre, uttalte Guillermo Lohmann Gandini fra Camposol på pressekonferansen.

Under konflikten forrige torsdag, angrep bøndene en bil fra Caña Brava i frustrasjon, mens Camposols vakter skjøt skremmeskudd i luften. Hendelsen ble omtalt i peruanske lokalmedier.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!