Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Halv oljemilliard i atomvåpenselskap

Oljefondet har plassert 497,2 millioner kroner i to atomvåpenselskap som i dag ble svartelistet av Kommunal landspensjonskasse.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Oljefondet har plassert 497,2 millioner kroner i to atomvåpenselskap som i dag ble svartelistet av Kommunal landspensjonskasse.

atom_trident
Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Kommunal landspensjonskasse gjorde det i dag kjent at de har svartelistet fire selskaper, to av dem er gjødselselskaper som handler fosfat fra okkuperte Vest-Saharaer (les mer her) og to av dem er knyttet til atomvåpenproduksjon:

Jacobs Engineering Group er utelukket fra porteføljen fordi selskapet assosieres til utvikling av sentrale elementer og tjenester tilknyttet kjernevåpen. Selskapets joint-venture, Atomic Weapons Etablishement (AWE), er involvert i produksjon og vedlikehold av stridshoder for missilsystemet Trident II som er en del av det britiske atomforsvaret.

McDermott International assosieres til utvikling av elementer og tjenester tilknyttet kjernevåpen. Selskapets datterselskap Barbock & Wilcox Company opererer to kjernevåpenfabrikker, Y-12 National Security Complex og Pantex på vegne av amerikanske myndigheter.

Statens pensjonsfond Utland (Oljefondet) er tungt inne i begge atomvåpenselskapene. Ifølge den sist tilgjenglige porteføljen over Oljefondets investeringer er 167 millioner kroner investert i Jacobs Engineering Group Inc (167 079 085) og 330,2 millioner i McDermott International Inc.

Norwatch skrev allerede i 2002 utførlig om både AWE og Pentax i forbindelse med de første avsløringen om at Oljefondet investerte i atomvåpen.

De etiske retningslinjene vedtatt i 2004 innebærer at alle selskaper knyttet til atomvåpenproduksjon automatisk skal kastes ut av fondet. Etter Etikkrådets anbefalninger er en rekke av våpenselskaper blitt kastet ut, og flere av dem på grunn av sitt bidrag til atomvåpenproduksjon. Men Jacobs Engineering og McDermott er tydeligvis fortsatt i porteføljen.


Mer om atomvåpenproduksjon og vedlikeholdese av atomvåpenprogrammene i USA og Storbritannia i Norwatch-artiklene fra 2002:

Oljefondet er inne i atomvåpen


Oljefondet oppgraderer atomstridshoder

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!