Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kongsberg avslo Marokko-oppdrag

Kongsberg Seatex håpet å selge et havovervåkningssystem til den marokkanske marinen, men valgte å la være på grunn av Vest-Sahara-saken. – Vi kunne ikke si med hånden på hjertet at det ikke ville kunne plasseres i Vest-Sahara, sier informasjonsdirektør Even Aas til Norwatch.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Kongsberg Seatex håpet å selge et havovervåkningssystem til den marokkanske marinen, men valgte å la være på grunn av Vest-Sahara-saken. – Vi kunne ikke si med hånden på hjertet at det ikke ville kunne plasseres i Vest-Sahara, sier informasjonsdirektør Even Aas til Norwatch.

marokko_520-330
Av Erik Hagen
Norwatch

Like etter påske var en delegasjon fra det Trondheimsbaserte datterselskapet til Kongsberg Gruppen på besøk til Casablanca. Oppdraget til Kongsberg Seatex var å demonstrere for den marokkanske marinen hvordan selskapets teknologi for havovervåkning fungerer, og målet var å lande en stor kontrakt.

Men da Kongsberg-representantene trakk fram et kart over Marokko, reagerte de marokkanske offiserene. Kartet fulgte nemlig FN-kartene, og viste Marokko og Vest-Sahara som to separate land.

”Det finnes bare ett Marokko”, sa offiserene.

Etter denne episoden konkluderte selskapet å ikke gå videre med prosjektet.

- Vi kunne ikke si med hånden på hjertet at utstyret ikke ville kunne plasseres i Vest-Sahara, og da var konklusjonen grei. Vi bestemte oss for ikke å gå videre med planene, sier Even Aas, Kongsberg Gruppens direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, til Norwatch.

Avgjørelsen ble tatt 26. april i år, samtidig som det blåste full storm rundt saken om import av vestsaharisk fiskeolje til Norge. Konklusjonen var trukket få dager før Norwatch kom på sporet av saken, og kontaktet selskapet.

Havovervåkning
Kongsberg-direktør Aas forteller at utstyr var blitt lånt ut til marinen før påske. Noe var blitt installert på land i Casablanca, mens noe var til låns ute på skip i marokkanske farvann. Utstyret var til bruk for såkalt AIS (Automatic Identification System), et system med hovedsakelig to funksjoner, det ene at man kan identifisere skip ute på havet, og det andre er at skipene seg imellom skal unngå kollisjoner.

Det offisielle tilbudet fra Marokko var ennå ikke presentert på det tidspunktet Kongsberg valgte å ikke gå videre med prosjektet.

Avgjørelsen om å avstå fra videre samarbeid ble tatt da de askefaste Kongsberg-utsendte endelig hadde kommet seg hjem til Norge og kontaktet konsernets hovedkontor om episoden med marine-offiserene.

En annen sak Norwatch avslørte i fjor, om Fugro-Geoteams seismikkengasjement utenfor Vest-Sahara, har nå fått sin konklusjon. I forrige uke ble det kjent at Fugro-Geoteam avstår fra videre oppdrag i området. Fugro-Geoteam har skrevet i et nylig brev at de har ”besluttet å avstå fra enhver form for involvering i Vest-Sahara inntil den politiske situasjonen i landet er løst", ifølge Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Oppdatert: 10.05.2010 kl. 11:16
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -