Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

I 1. mai-tog for levelønn

”Nei til sultelønn, ja til levelønn i sør!”. Det var budskapet som Framtiden i våre hender formidlet under årets 1. mai-markering. Det henspeiler på vårt krav om en levelønn for arbeidere i produksjonsland.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
”Nei til sultelønn, ja til levelønn i sør!”. Det var budskapet som Framtiden i våre hender formidlet under årets 1. mai-markering. Det henspeiler på vårt krav om en levelønn for arbeidere i produksjonsland.

Organisasjonens deltakelse i 1. mai-toget har nå blitt en tradisjon og medlemmer og andre sympatisører har gått under den samme parolen i Oslo, Bergen, Trondheim og Tønsberg.

– Den henspeiler på vårt krav om en levelønn for fattige arbeidere i produksjonsland slik som Bangladesh, India, Kina og Thailand, sier aksjonsansvarlig, Carin Leffler. – Årets paroler støtter opp om arbeidet for likelønn og velferd i Norge. Hvor er den internasjonale solidariteten og støtten til arbeidere i u-land? spør Leffler.  

sultelnn_plakat
Framtiden i våre hender krever levelønn for produksjonsarbeidere i utviklingsland. Lønnen ligger under FNs fattigdomsgrense i en femtedel av landene med minstelønn. Selskaper må betale en pris for varene som muliggjør høyere lønn. (Foto: Klaus Stafto)


Framtiden i våre hender har arbeidet med satsingssaken ”Levelønn i sør” i knappe to år. Virkemidlene har blant annet vært press mot kleskjeder om at de skal inkludere kravet til en levelønn i sine etiske retningslinjer. Det innebærer samtidig at selskapene må betale en pris for varen som muliggjør en høyere lønn, og at man prioriterer fabrikker hvor arbeiderne kan organisere seg i frie fagforeninger.

Mange av kleskjedene på det norske markedet får i disse dager elektroniske postkort fra forbrukere med spørsmål om hva selskapet gjør for at tekstilarbeiderne skal få en lønn som muliggjør et liv i verdighet. Men også politiske miljøer har blitt bedt om å  pålegge norsk næringsliv og offentlige etater å kjøpe varer som er produsert på en anstendig måte.

Fagbevegelsens rolle for å sikre en lønn man kan leve av har alltid vært sterk – både nasjonalt og internasjonalt.

- Vi anmoder norsk fagbevegelse om å løfte blikket og i høyere grad bruke 1. mai til å markere sin støtte til grupper som virkelig er utsatte; hvor sultelønn er praksis og de faglige rettighetene er ikke-eksisterende eller svekket, sier Leffler.

Er du en engasjert forbruker? Levelønn nå! Send et e-kort til kleskjedene.

Les vårt faktaark om levelønn.

Rapporten ”Syr klær for lommerusk. Hvorfor levelønn må erstatte minstelønn i klesproduksjonen”.

konsentrert_tegning_blits
Før toget var det plakatlaging på programmet. (Foto: Klaus Stafto)


david_sin_plakat
David sin plakat. (Foto: Klaus Stafto)


Mange_kuttet

lite_barn_med_levelnnbanner_2
Nei til sultelønn for arbeidere i sør. (Foto: Klaus Stafto)


utenfor_glassmagasinet_2

eivor

carin_og_barna
Det var god stemning i toget. (Foto: Klaus Stafto)

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!