Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

UD ber Seadrill holde seg vekk

- Hverken Seadrill eller andre norske selskap skal bidra til å finansiere et militærdiktatur, sier Utenriksdepartementet til Norwatch.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
- Hverken Seadrill eller andre norske selskap skal bidra til å finansiere et militærdiktatur, sier Utenriksdepartementet til Norwatch.

burma-general_520-330
Av Erik Hagen
Norwatch
Foto: REUTERS/Soe Zeya Tun. Bildet viser general Than Shwe på militærparade, 27. mars 2010, samtidig med at Fredriksen-selskapet Seadrill boret utenfor Burma.


I går avslørte Norwatch at Seadrill, et av de største selskapene på Oslo børs, har hatt gjentatte engasjementer i landet. Det siste oppdraget har funnet sted nå i april. Ifølge burmesiske myndigheter skulle engasjementet avsluttes 15. mai i år.

- Vi oppfordrer til ikke å handle med eller investere i Burma fordi vi ikke ønsker at hverken Seadrill eller andre norske selskap skal bidra til å finansiere et militærdiktatur. I tillegg slutter Norge opp om EUs tiltak mot Burma, som blant annet inneholder forbud mot investeringer i visse typer virksomheter i Burma og import av enkelte varekategorier, skriver Utenriksdepartementet i en epost til Norwatch.

- Dette er det femte norske riggselskapet som engasjerer seg i oljeindustrien i Burma siden frarådningspolitikken ble startet i 1997. Hva slags virkemidler bruker UD for å informere om Burma-frarådningen?


- Vi informerer om våre råd hva gjelder Burma til selskaper som tar kontakt med oss, samt gjennom www.landsider.no, og ellers gjennom mediene, skriver kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen til Norwatch.

- Vil UD foreta seg noe overfor Seadrill?


- Vi vil fortsette å oppfordre til at norske bedrifter ikke handler med eller investerer i Burma, skriver han.

Norwatch har også fått innsyn i et brev fra den norske ambassaden i Canberra, Australia, til Seadrill i Singapore, der ambassaden gjør Seadrill oppmerksom på at norsk politikk er å holde seg ute fra landet. Brevet fra den norske ambassaden ble sendt som et resultat av et møte med den australske Burma-komiteen.

PGS avslo Burma
I fjor fortalte det norske seismikkselskapet PGS til Norwatch at de nylig hadde avslått et oppdrag i Burma nettopp på grunn av UDs frarådning. Dette står i stor kontrast til riggselskapet Seadrill.

Til NRK uttaler Seadrill at de ikke tar hensyn til UDs frarådning, og at de ikke konsulterer UD om slike saker.

- Det er vel ingen som bifaller det som skjer i Burma. Men hvordan vi som utenforstående skal forholde oss til dette, er det vel forskjellig oppfatninger om. Noen mener samhandling, tilstedeværelse og dialog er riktig, andre mener isolasjon og boikott. Hvordan vi skal forholde oss til dette, er derfor ikke gitt, sier Seadrills kommunikasjonsdirektør Hilde Waaler til NRK.

Seadrill melder til Norwatch at de ikke har kommentar til saken.

Sist oppdatert: 04.05.2010 kl. 15:58

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!