Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fredriksen borer i Burma

John Fredriksens riggselskap Seadrill har leid ut to rigger for boring etter olje i Burma i løpet av det siste året, stikk i strid med UDs frarådninger. En ny runde med boring, som ble påbegynt i slutten av mars, skal nylig ha blitt avsluttet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
John Fredriksens riggselskap Seadrill har leid ut to rigger for boring etter olje i Burma i løpet av det siste året, stikk i strid med UDs frarådninger. En ny runde med boring, som ble påbegynt i slutten av mars, skal nylig ha blitt avsluttet.


burma_seadrill_520-330

Av Erik Hagen
Norwatch

Utenriksdepartementet fraråder norsk handel med to land i verden: Vest-Sahara og Burma.

Samtidig som det stormer vilt rundt tidligere NHO-president Paul-Chr Rieber – som ignorerte UDs Vest-Sahara-frarådning – har John Fredriksens riggselskap Seadrill i det stille drevet boring utenfor kysten av Burma på oppdrag fra militærjuntaen.

Det var i februar at Seadrill-riggen ’West Triton’ ble leid ut til det australske oljeselskapet Twinza Oil som er operatør for et oljefelt utenfor Burma. Oppdraget skulle vare i 60 dager, med en dag-rate på 116.000 dollar.

Vanligvis forklarer Seadrill hvilke land riggene deres brukes i. Men ikke i dette tilfellet. I Seadrills kvartalsrapporter er det ikke en eneste referanse til Burma-boring. West Triton er på oppdrag i ”Sør-Øst-Asia”, heter det.

Men den burmesiske regjeringen er tydeligere. I propagandatidsskriftet ”The New Light of Myanmar” skriver militærjuntaen at landets fiskeridepartement har bedt ”alle fartøy, store og små, om å holde seg vekk i en fire kilometers radius fra bore-operasjonene”, på stedet der riggen ”West Triton” nå borer.

Ifølge de burmesiske myndighetene skulle boringen pågå fra 23. mars til 15. mai i år. Fotografiet nederst viser burmesiske fiskere som jages vekk fra Yadana-feltet av et burmesisk marinefartøy, ikke langt fra der den norske boringen finner sted.

Seadrill forhandlet også om en 120-dagers kontrakt i fortsettelse av dette engasjementet, for en dag-rate på 140.000 dollar. Det er ikke kjent om denne kontrakten i boks. Hvis den er det, kan Fredriksen-selskapet vente seg kontrakter på til sammen 139 millioner kroner av regimet.

Norwatch har stilt flere spørsmål om aktiviteter i Burma til Seadrill, og har mottatt følgende svar:

– Vårt oppdrag i Burma er nå avsluttet og West Triton er i ferd med å gå til et nytt engasjement for ny oppdragsgiver, skriver Seadrills kommunikasjonsdirektør Hilde Waaler i en epost til Norwatch onsdag.

Finansierer juntaen
Solidaritetsorganisasjonene for Burma-saken i Singapore og Australia startet i mars en kampanje for å få Seadrill til å holde seg ute av Burma, og kontaktet både Seadrills kontor i Singapore, og den norske ambassaden i landet.

Organisasjonen EarthRights International har tidligere dokumentert at nesten samtlige inntekter fra det tilgrensende Yadana-feltet forsvinner inn på generalenes konti, og knapt noen inntekter finner veien inn i landets statsbudsjett. Twinza Oil skal ifølge den australske Burma-komiteen ha anslått oljereservene til å inneholde 100 millioner fat.

- Det vil kunne finansiere omtrent en fjerdedel av Burmas militære styrker – verdens tolvte største hær – i et tiår, uttalte lederen av den australske Burmakomiteen til en australsk blogg.

Ikke første gang

Det er langt fra første gang at Seadrill lar seg engasjere i området. Et søk på oljetidsskrifter viser at den thailandske operatøren av feltet, PTTEP, i januar 2009 forklarte at de hadde leid inn Seadrill-riggen West Ariel for å bore fire brønner så nylig som i fjerde kvartal i 2009. Det skriver portalen SubseaIQ. PTTEPs hjemmesider skriver også at de benyttet West Ariel-riggen på M7-feltet i løpet av 2008.

Den thailandske operatøren PTTEP er en av de viktigste partnerne til Burma-regimet. I går gikk Bondevik, sammen med flere andre tidligere statsledere og 160 organisasjoner, ut og appellerte PTTEP, Chevron og Total om å fortelle hvor mye de har betalt til militærdiktaturet i skatter.

Også to rigger eid av Smedvig – som ble kjøpt opp av Seadrill i 2006 - har tidligere vært engasjert i Burma. Dette kommer fram på Seadrills egne hjemmesider. Der benytter Seadrill militærregimets eget navn på landet: Myanmar.

Riggen Teknik Berkat boret fra februar til september 2004 på Yetagun-feltet for Petronas, mens riggen Robray T-8 boret fra februar til desember 1998 på samme felt for Thaipo.

Oppdatert 28.04.2010 kl. 13:48.

burmafiskere_yadana-feltet

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!