Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norsk rigg-eventyr i Burma

Seadrill er det femte norske riggselskapet som borer for Burma-regimet siden UD startet å fraråde engasjementer i landet. – De burde aldri påtatt seg disse oppdragene, sier Burmakomiteen.  
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Seadrill er det femte norske riggselskapet som borer for Burma-regimet siden UD startet å fraråde engasjementer i landet. – De burde aldri påtatt seg disse oppdragene, sier Burmakomiteen.  

oljerigg_520-330
Erik Hagen
Norwatch
Illustrasjonsfoto: www.sxc.hu

De siste tretten årene har minst fem norske riggselskaper rotet seg inn i Burma. Selskapene er Frontier Drilling, Northern Offshore, Sinvest, Seadrill og Smedvig (som ble kjøpt opp av Seadrill i 2006).

Det kommer fram av en gjennomgang Norwatch har gjort av internasjonale olje-nettsider. De fem selskapene har gjennomført minst ni ulike oppdrag fra 1997 til i dag.

Norwatch skrev allerede i 2006 om Frontier Drilling som boret på Shwe-feltet. I dag avslørte Norwatch at også Fredriksen-selskapet Seadrill er involvert i oljeindustrien i landet. Seadrill har i ettermiddag forklart at deres siste engasjement akkurat er avsluttet og at riggen er på vei til et nytt oppdrag, men har unnlatt å svare på spørsmål om de har ytterligere boreplaner i Burma.

Kritisk
Det var i 1997 at tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik begynte å fraråde norske selskaper å etablere seg i landet. Boikotten støttes av den folkevalgte lederen av Burma, Aung San Suu Kyi, som i over 14 år har sittet i husarrest. Men dette stanser altså ikke riggselskapene.

– Vi vet at oljebransjen er knyttet til brudd på menneskerettighetene, og midlene går direkte til å finansiere diktaturet, sier leder i Den norske Burmakomité, Inger Lise Husøy til Norwatch.

Undersøkelser foretatt av EarthRights International, viser at generalene i Burma mottar nesten samtlige inntekter fra industrien, og at bare få promille havner på statsbudsjettet.

– Selskapene burde aldri påtatt seg disse oppdragene, men fulgt tilrådningen fra norsk UD, sier hun.

Dette er de norske engasjementene:

* Februar 2010
Seadrill-riggen ’West Triton’ ble leid ut til det australske oljeselskapet Twinza Oil som er operatør for et oljefelt utenfor Burma. Oppdraget skulle vare i 60 dager, med en dag-rate på 116.000 dollar. Seadrill forhandlet også om en 120-dagers kontrakt i fortsettelse av dette engasjementet, for en dag-rate på 140.000 dollar.

* Januar 2009
Den thailandske operatøren PTTEP leier inn Seadrill-riggen West Ariel for å bore fire brønner i fjerde kvartal 2009. Dette kan ha vært en fortsettelse på West Ariel-oppdrag i desember 2008.

* Februar 2008
Boreriggen Deep Driller 5, eid av Sinvest AS, fikk kontrakt med PTTEP for en fire måneders borejobb.

* 2008
PTTEPs hjemmesider skriver også at de benyttet Seadrill-riggen West Ariel på M7-feltet.

* November 2004
Boreskipet Frontier Dutchess, eid av Frontier Drilling fra Bergen, gjorde testbrønner på Shwe-2-feltet. – Vi hadde en borejobb for det koreanske selskapet Daewoo, og har ikke inngått noen avtale med militærjuntaen, sa selskapet da Norwatch avslørte forholdet i 2006.

* 2004
Smedvig-riggen Teknik Berkat boret fra februar til september 2004 på Yetagun-feltet for Petronas. Smedvig ble i 2006 kjøpt opp av Seadrill.

* November 2003
Boreskipet Energy Searcher inn, eid av Northern Offshore, borer for Daewoo på Shwe-1. På våren 2004, annonserer styrelederen av Daewoo, Lee Tae-Young, at Northern-Offshore-skipet hadde funnet betydelig mengde gass på 3227 meters dyp.

* 1998
Smedvig-riggen Robray T-8 boret fra februar til desember 1998 på samme felt for Thaipo. Smedvig ble i 2006 kjøpt opp av Seadrill.

* Mars 1997
Boreskipet Energy Searcher, tilhørende Northern Offshore, hyres inn for å bore en testbrønn i Shwepyihtay på oppdrag fra Atlantic Richfield (ARCO), Myanmar Inc. ARCO har en produksjonsdelingsavtale med det burmesiske statsoljeselskapet MOGE. Den norske boringen påviste gassreserver.

Sist oppdatert: 28.04.2010 kl 13:37
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!