Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norsk rigg-eventyr i Burma

Seadrill er det femte norske riggselskapet som borer for Burma-regimet siden UD startet å fraråde engasjementer i landet. – De burde aldri påtatt seg disse oppdragene, sier Burmakomiteen.  
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Seadrill er det femte norske riggselskapet som borer for Burma-regimet siden UD startet å fraråde engasjementer i landet. – De burde aldri påtatt seg disse oppdragene, sier Burmakomiteen.  

oljerigg_520-330
Erik Hagen
Norwatch
Illustrasjonsfoto: www.sxc.hu

De siste tretten årene har minst fem norske riggselskaper rotet seg inn i Burma. Selskapene er Frontier Drilling, Northern Offshore, Sinvest, Seadrill og Smedvig (som ble kjøpt opp av Seadrill i 2006).

Det kommer fram av en gjennomgang Norwatch har gjort av internasjonale olje-nettsider. De fem selskapene har gjennomført minst ni ulike oppdrag fra 1997 til i dag.

Norwatch skrev allerede i 2006 om Frontier Drilling som boret på Shwe-feltet. I dag avslørte Norwatch at også Fredriksen-selskapet Seadrill er involvert i oljeindustrien i landet. Seadrill har i ettermiddag forklart at deres siste engasjement akkurat er avsluttet og at riggen er på vei til et nytt oppdrag, men har unnlatt å svare på spørsmål om de har ytterligere boreplaner i Burma.

Kritisk
Det var i 1997 at tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik begynte å fraråde norske selskaper å etablere seg i landet. Boikotten støttes av den folkevalgte lederen av Burma, Aung San Suu Kyi, som i over 14 år har sittet i husarrest. Men dette stanser altså ikke riggselskapene.

– Vi vet at oljebransjen er knyttet til brudd på menneskerettighetene, og midlene går direkte til å finansiere diktaturet, sier leder i Den norske Burmakomité, Inger Lise Husøy til Norwatch.

Undersøkelser foretatt av EarthRights International, viser at generalene i Burma mottar nesten samtlige inntekter fra industrien, og at bare få promille havner på statsbudsjettet.

– Selskapene burde aldri påtatt seg disse oppdragene, men fulgt tilrådningen fra norsk UD, sier hun.

Dette er de norske engasjementene:

* Februar 2010
Seadrill-riggen ’West Triton’ ble leid ut til det australske oljeselskapet Twinza Oil som er operatør for et oljefelt utenfor Burma. Oppdraget skulle vare i 60 dager, med en dag-rate på 116.000 dollar. Seadrill forhandlet også om en 120-dagers kontrakt i fortsettelse av dette engasjementet, for en dag-rate på 140.000 dollar.

* Januar 2009
Den thailandske operatøren PTTEP leier inn Seadrill-riggen West Ariel for å bore fire brønner i fjerde kvartal 2009. Dette kan ha vært en fortsettelse på West Ariel-oppdrag i desember 2008.

* Februar 2008
Boreriggen Deep Driller 5, eid av Sinvest AS, fikk kontrakt med PTTEP for en fire måneders borejobb.

* 2008
PTTEPs hjemmesider skriver også at de benyttet Seadrill-riggen West Ariel på M7-feltet.

* November 2004
Boreskipet Frontier Dutchess, eid av Frontier Drilling fra Bergen, gjorde testbrønner på Shwe-2-feltet. – Vi hadde en borejobb for det koreanske selskapet Daewoo, og har ikke inngått noen avtale med militærjuntaen, sa selskapet da Norwatch avslørte forholdet i 2006.

* 2004
Smedvig-riggen Teknik Berkat boret fra februar til september 2004 på Yetagun-feltet for Petronas. Smedvig ble i 2006 kjøpt opp av Seadrill.

* November 2003
Boreskipet Energy Searcher inn, eid av Northern Offshore, borer for Daewoo på Shwe-1. På våren 2004, annonserer styrelederen av Daewoo, Lee Tae-Young, at Northern-Offshore-skipet hadde funnet betydelig mengde gass på 3227 meters dyp.

* 1998
Smedvig-riggen Robray T-8 boret fra februar til desember 1998 på samme felt for Thaipo. Smedvig ble i 2006 kjøpt opp av Seadrill.

* Mars 1997
Boreskipet Energy Searcher, tilhørende Northern Offshore, hyres inn for å bore en testbrønn i Shwepyihtay på oppdrag fra Atlantic Richfield (ARCO), Myanmar Inc. ARCO har en produksjonsdelingsavtale med det burmesiske statsoljeselskapet MOGE. Den norske boringen påviste gassreserver.

Sist oppdatert: 28.04.2010 kl 13:37

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!