Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Krever åpenhet om Burma-gass

160 internasjonale organisasjoner, samt investeringsselskaper, akademikere og tidligere statsoverhoder krever åpenhet i gassindustrien i Burma. – Et minimum, sier Bondevik.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
160 internasjonale organisasjoner, samt investeringsselskaper, akademikere og tidligere statsoverhoder krever åpenhet i gassindustrien i Burma. – Et minimum, sier Bondevik.


burma-demonstrasjon_520-330
Av Erik Hagen
Norwatch
Foto: REUTERS/Adrees Latif

Militærjuntaen i Burma har tjent flere milliarder dollar på gassproduksjonen på sitt viktigste gass-felt, Yadana. Bak industrien, står selskapene Total, Chevron og PTTEP, som alle hemmeligholder hvor mye de har betalt til regimet i løpet av de 18 årene siden samarbeidet startet.

Under en pressekonferanse i Bangkok i dag, protesterte en allianse av organisasjoner, tidligere statsoverhoder, fagforeninger, akademikere og investeringsselskaper mot hemmeligholdet. Blant de som har sluttet seg til appellen er Framtiden i våre hender, Kirkens Nødhjelp og Burmakomiteen – i tillegg til tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

- Full åpenhet må være et minimum for de selskapene som opererer i Burma. Vi har vært vitne til tiår med militærdiktatur og årevis med uansvarlig forvaltning av Burmas naturressurser, uttaler Bondevik i en pressemelding på hjemmesidene til EarthRights i dag.

Bondevik er i utgangspunktet imot investeringer i regimet, og var drivkraften bak innstramningen som lå bak da det norske Utenriksdepartementet besluttet å fraråde norsk næringsliv i Burma.

Gruppen av underskrivere krever at franske Total, amerikanske Chevron og thailandske PTTEP skal offentliggjøre hvor mye de har betalt til regimet siden de inngikk avtalen med juntaen for 18 år siden.

Les appellen rettet til de tre selskapene her.

- Burmas folk har rett til å vite de finansielle detaljene rundt landets naturresurser, inkludert betalinger gjort av utenlandske oljeselskaper, skrev burmesiske Naing Htoo i EarthRights International i en pressemelding i forbindelse med konferansen.

Det er EarthRights som har tatt initiativ til kampanjen.

Oljefondet har investert tungt i selskapene engasjert i gass-produksjonen for militærjuntaen, og investeringen øker for hvert år. Norwatch skrev i fjor om Etikkrådets anbefaling om ikke å selge seg ut av Total. Framtiden i våre hender, Kirkens Nødhjelp og Burmakomiteen har i år vært i offentlig ordskifte med Etikkrådet om hvorvidt avgjørelsen var rett eller ei.

”Vi mener at den opprinnelige investeringen i Yadana-gassprosjektet i Burma ikke var tilrådelig for Total, Chevron (tidligere Unocal) og PTTEP, tatt i betrakning de påfølgende veldokumenterte og omfattende menneskerettighetsovergrepene i gjennomført av burmesiske militæret mot lokalbefolkningen. Total, Chevron og PTTEP bør ha åpenhet som et kjerneaspekt ved sitt samfunnsansvar i Burma”, heter det i dagens uttalelse.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!