Kortere arbeidstid framfor økt kjøpekraft


– Tiden er overmoden for at fagforeningene må vektlegge andre krav enn generell lønnsøkning, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender. Nordmenns økende kjøpekraft gir økt miljøskadelig forbruk, derfor er det gledelig at et klart flertall heller ønsker mer fritid enn mer penger.
– Framtiden i våre hender støtter kravet om likelønn i årets lønnsoppgjør, men fagforeningene bør merke seg at kortere arbeidstid er et sterkt ønske fra kvinner, sier Hermstad.
Spørsmålet som ble stilt var:
Foretrekker du økt kjøpekraft eller kortere arbeidstid?
- Kortere arbeidstid 69,3%
- Økt kjøpekraft 30,7%
- Kvinner 78,9 prosent (menn 60,5 prosent)
Valla vil ha sekstimersdag
Gerd Liv Valla er også klar i sin tale, hun har uttalt seg tilligere i Dagsavisen:
" LO bør kreve mer fritid i bytte mot økt kjøpekraft. Det er på lang sikt et av de mest effektive svarene på klimakrisen" (...)
"Kortere arbeidstid er litt av et kinderegg: Vi gjør vårt for å redde klima og miljø, samtidig som vi bidrar til en mer rettferdig fordeling på kloden. Som bonus får vi realisert sekstimersdagen, til glede ikke minst for travle småbarnsfamilier"
Økt kjøpekraft gir økte klimagassutslipp
Vi stilte også spørsmål om kjøpekraft og menneskeskapte klimaendringer, slik:
Mener du det er noen sammenheng mellom økt kjøpekraft i rike land og menneskeskapte klimaendringer?
- Ja, økt kjøpekraft gir økte klimaendringer 66%
- Ja, økt kjøpekraft gir reduserte klimaendringer 11%
- Nei 23%
– Hver gang du drar kjøpekortet blir jordkloden litt varmere, minner Hermstad om. Økende kjøpekraften kan brukes til å stimulerer et grønt forbruk, men dette skjer ikke i dag. Fagbevegelsen bør være i førersetet for å peke vei mot en samfunnsutvikling som demper overforbruket av naturresssurser og som tar global rettferdighet på alvor, mener Hermstad. Da bør ikke velfødde norske lønnstakerne fortsette å kreve evig mer kjøpekraft til seg selv.
Arbeiderpartiet har i sitt program omtalt temaet slik: ”Økt produktivitet har tradisjonelt blitt tatt ut i økt kjøpekraft og materiell levestandard. For flertallet i den vestlige verden er ikke vekst i materielt forbruk like viktig for vår livskvalitet.
Se også: Økt forbruk = økte klimagassutslipp
Om undersøkelsen:
Utfører InFact AS
Populasjon Landsrepresentativt, nordmenn +18 år
Antall intervjuer 1.033
Vekting Kjønn, alder og bosted
Feilmargin Maksimalt +/- 3,0 % - gjelder totalutvalget
Metode InFact automatiske telefonintervjuer
Periode 7. april 2010
Spørsmålet om arbeidstid/kjøpekraft ble stilt til personer i arbeid (726 personer)

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!