Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Sats på sol Solheim

Framtiden i våre hender mener det må satses betydelig mer på sol i norsk bistand, og at UD og NORADs argumenter er bygget på gammel kunnskap om solenergiens muligheter. Dette ble understreket på den norske solenergidagen 22. april.  Se powerpoint-presentasjon.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Framtiden i våre hender mener det må satses betydelig mer på sol i norsk bistand, og at UD og NORADs argumenter er bygget på gammel kunnskap om solenergiens muligheter. Dette ble understreket på den norske solenergidagen 22. april.  Se powerpoint-presentasjon.

Bare smuler av norsk energibistand bevilges til solenergi og andre nye fornybare energiformer. Det meste går til storskala vannkraftverk som først og fremst gir strøm til industri og sentrale strøk. UD og NORAD mener alternativene til slike store kraftverk kun er olje, gass og kull. 

Solenergibransjen er uenig, og eksperter hos REC og Scatec mener det er fullt mulig med storskala solenergiløsninger (på 100 megawatt og mer).

– Solstrøm er modulært, og har den fordelen at man kan bygge ut litt om gangen og komme raskt i gang med å levere strøm. Solstrøm er derfor velegnet til områder i utvikling. Man får erfaring som man kan bygge videre på. Ved store vannkraftverk må man vente på en omfattende infrastruktur før man kan levere strømmen, sier leder i FIVH Arild Hermstad. - Vi mener at UD og NORADs argumenter er bygget på gammel kunnskap om solenergiens muligheter. Bare de 2 siste årene er prisen halvert. Norske myndigheter trenger å bli utfordret på dette, mener Hermstad.

sol_arild_490_foto_lillian_jonassen
UD og NORADs argumenter er bygget på gammel kunnskap om solenergiens muligheter, mener leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad. Foto: Lilian Jonassen


Men størst er ikke alltid best. Skal man nå ut til de fattigste må man ha elektrisitet på landsbygda. 1,5 milliarder mennesker er i dag ikke tilknyttet et el-nettverk. I Afrika er 85 prosent av landsbybefolkningen uten elektrisitet. Her er det mye sol og lite vann. Da er små selvstendige solstrøm-installasjoner løsningen. Ny småindustri kan vokse fram. Dette gir arbeidsplasser så folk blir boende, noe som er viktig fordi presset på byene er enormt.

– Det er gledelig at Norge støtter utbygging av solenergi på landsbygda i India. Men denne støtten utgjør fortsatt ikke mer enn noen få prosent av norsk energibistand (samlet støtte er på ca 17 millioner). FIVH mener Norge må øke støtten til sol, vind og biomasse til 200 millioner årlig, avslutter Hermstad.

Kontakt: Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, tlf. 98 03 67 62

FAKTA

Kostnader
Prisene på elektrisitet fra sol er halvert de siste 2 årene, - mye pga finanskrisen.  Sammenliknet med fossil energi må man også legge inn de forventede kostnadene på CO2-utslipp i fremtiden for fossile energikilder. Kineserne har ekspandert voldsomt og har også bidratt mye til at prisen har gått ned det siste året.

70 prosent vekst  i produksjon av solstrøm i 2008
Solstrøm og solvarme økte kraftig i 2008. Produksjonen av solstrøm (PV) knyttet til strømnettet økte med 70 prosent til 13 GW*, mens produksjonen av solvarme økte med 15 prosent. Spania er en klar leder på solstrøm med 2,6 GW installert effekt i 2008. (*1 gigawatt (GW) = 1000 megawatt (MW).)

Eks. på storskala solstrøm-anlegg

Dette er ikke norske selskaper, men eks viser at solstrøm (som de norske solenergifirmaene jobber med) nå er i ferd med å bli megastort. Avtale inngått allerede i 2008 om PV anlegg i California på 800 MW som skal forsyne 239.000 hjem med el. Firmaet som skal levere er PG&E Pacific Gas & Electricityom. Les artikkel: PG&E Signs Historic 800 Mw Photovoltaic Solar Power Agreements With Optisolar and Sunpower. Til sammenligning er Alta-kraftverket 150 megawatt.

Kina:
First Solar har inngått avtale om bygging av en PV park på hele 2000 MW i Indre Mongolia; se link fra New York Times: U.S. Company and China Plan Solar Project (som også sier noe om at PV er egnet også for storskala installasjoner, gitt den siste tidens dramatiske kostnadsreduksjoner):

Status per i dag:
Her er en liste over verdens største PV installasjoner per i dag.
Den største ser ut til å være på 60 MW, bygd i 2008 i Spania. Men utviklingen går nå utrolig fort når det gjelder PV.

Soltermiske kraftanlegg kommer
Spania og USA har ledelsen i produksjonen av strøm fra soltermiske kraftanlegg (CSP) som også økte i 2008. Her er 120 anlegg under utvikling med en samlet kapasitet på 5 GW. Flere eksperter mener at CSP vil få vesentlig større betydning i årene som kommer, blant annet fordi anleggene kan produsere strøm etter at sola går ned og at prisen på strøm fra anleggene vil falle raskt framover.

solenergiMINI Se våre temasider om solenergi

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!