Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Stanser import av fiskeolje

Fiskeoljeimportør GC Rieber annonserte i dag at de stanser sine innkjøp av fiskeolje fra Marokko og okkuperte Vest-Sahara. Etter at deres største kunde ikke lenger ville ha den omstridte oljen, velger importøren nå å avslutte videre innkjøp fra regionen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Fiskeoljeimportør GC Rieber annonserte i dag at de stanser sine innkjøp av fiskeolje fra Marokko og okkuperte Vest-Sahara. Etter at deres største kunde ikke lenger ville ha den omstridte oljen, velger importøren nå å avslutte videre innkjøp fra regionen.

vestsahara_fiskeoljekapsler_520-330

Av Erik Hagen
Norwatch
Foto: Magnus Knutsen Bjørke/Norwatch

Norwatch har siden 2006 fulgt handelen som har funnet sted i strid med frarådninger fra norsk UD. Handelen er kritisert for å støtte opp under den marokkanske okkupasjonen av Vest-Sahara.

I mars ble det ny oppmerksomhet om saken, etter at et svensk dokumentarprogram avslørte hvordan en serie norske tankskip fraktet oljen til Norge.

Det har vært et massivt omfang av fiskeoljeimporten fra Vest-Sahara og Marokko. Fra 2000 til 2009 økte verdien av oljeimporten fra 4,7 millioner til 96,9 millioner kroner. Det viser SSB-tall som Norwatch har hentet ut. Toppåret var i 2008. Da importerte Norge fiskeolje til en verdi av 136 millioner kroner. Det er sannsynlig at all denne importen ble gjort av GC Rieber i Kristiansund.

Norsk laks 50% vestsaharisk
Den desidert største kunden til GC Rieber har de siste årene vært fiskefôrprodusenten Ewos som lager fôr til laksenæringen i Norge. Ewos er en del av det delvis statlige oppdrettsselskapet Cermaq.

I fjor kjøpte Ewos 20.000 tonn fiskeolje fra regionen. Hver kilo laks som Cermaq lager under navnet Mainstream, inneholder ”et halvt kilo fisk fra okkupert hav”, har Naturvernforbundet regnet seg fram til. De skriver at 20.000 tonn fiskeolje tilsvarer olje fra 240.000 tonn prosessert fisk.

De siste ukene har flere organisasjoner lagt press på næringen for at fiskeoljeimporten skulle stanse, og for at Regjeringen må gripe inn. I påsken tok næringsminister Trond Giske til slutt tak i saken. Gjennom departementets eierandel i Cermaq, utrykte ministeren at de ikke var tilfreds med importen.

Ewos, som tidligere hadde forsvart handelen, snudde dermed i saken. I helgen annonserte det delvis statseide selskapet at de ville stanse gigantinnkjøpene av fiskeolje fra området.

- Vi har vært krystallklare fra dag én. Vi er glade for at de tar dette til etterretning og det er i tråd med vår anbefaling, uttalte statssekretær i Nærings- og Handelsdepartementet, Rikke Lind, til Dagbladet.

I mars uttrykte også det tyske konsernet Cognis stanset sine Omega 3-innkjøp fra Rieber.

Innstiller
– Uten Ewos som kunde, er forretningsgrunnlaget ikke lenger tilstede for GC Rieber Oils å videreføre denne handelen. Det vil ikke lenger være mulig å opprettholde en forsvarlig og lønnsom logistikk og kvalitetssikring uten de volumer som dette selskapet representerte, skriver GC Rieber på sine nettsider i dag.

– På dette forretningsmessige grunnlaget vil GC Rieber Oils derfor innstille videre kjøp av olje med opprinnelse fra Vest-Sahara, skriver Rieber.

GC Rieber skriver at de dermed også innstiller en vurdering av handelen som de hadde bestilt fra DNV. Norwatch skrev i mars om at DNVs oppdrag i Vest-Sahara kunne komme til å undergrave Regjeringens Vest-Sahara-politikk, siden mandatet skulle utformes på et annet folkerettslig grunnlag enn slik FN og UD ser saken.

Norwatch har tidligere skrevet om GC Rieber-investeringer i fiskeoljefabrikker i Sør-Marokko, mens FiskeribladetFiskaren har omtalt at selskapet også kan ha investert i fabrikker i El Aaiun i Vest-Sahara. Hva GC Rieber tenker å gjøre med disse investeringene, er ikke omtalt i meldingen.

GC Rieber, som eies av NHO-president Paul-Chr. Rieber, uttaler at de vil ”videreføre sitt arbeid” i området – altså i strid med UDs frarådning.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!