Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Verdensbanken ga omstridt lån

Verdensbanken har bestemt seg for å gi et omstridt lån til Medupi kullkraftverk i Sør-Afrika, verdens fjerde største kullkraftverk. Nordens representant i banken stemte for lånet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Verdensbanken har bestemt seg for å gi et omstridt lån til Medupi kullkraftverk i Sør-Afrika, verdens fjerde største kullkraftverk. Nordens representant i banken stemte for lånet.

- Stemmegivningen og lånet er et nederlag for alle som har bedt om at banken skulle ta hensyn til klima og lytte til sivilsamfunnet i Sør-Afrika, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

kullkraftverk_iStock_small_490_px
Verdensbanken har gitt lån til et kullkraftverk i Sør-Afrika som kommer til å slippe ut 26 millioner tonn CO2 årlig. - Banken burde støttet fornybar energi, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender. (Foto: iStock)


Sivilsamfunnet i Sør-Afrika, inkludert miljø- og utviklingsorganisasjoner, har protestert mot planene og bedt om støtte fra miljøorganisasjoner verden over. NORAD har uttrykt støtte til prosjektet, mens Miljøverndepartementet har gått imot.

I følge sør-afrikanske organisasjoner er det lite trolig at energiforsyningen fra dette kraftverket vil komme fattige områder med energimangel til gode. Derimot må folk være med på å betale gjelden gjennom økte energipriser, mens strømforsyningen går til utenlandske storselskaper.

- NORAD må fornye tenkningen sin når det gjelder energiprosjekter og energibistand i utviklingsland. Det er på tide at NORAD forstår at god klimapolitikk også er god utviklingspolitikk, fortsetter Hermstad.

Organisasjonene protesterer også mot de gigantiske utslippene som utbyggingen av kraftverket vil føre til. Utslippene fra kraftverket vil bli på over 26 millioner tonn CO2 i året. En liten andel av lånet skal brukes til sol- og vindprosjekter.

- Syv prosent av lånet skal gå til fonybar energi, mens utslippene fra kraftverket er enorme, nesten halvparten av Norges årlige utslipp. Sør-Afrika ligger fra før nesten på nivå med Norge i utslipp per capita. Verdensbanken burde ha konsentrert finansieringen sin om ny fornybar energi, sier Hermstad. 

Les også saken ”Verdensbanken bør droppe kullinvestering.”
Verdensbankens egen pressemelding kan du lese her.


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!