Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Forsvaret får etisk regelverk for innkjøp

Forsvarsminister Grete Faremo sendte 8. april ut en pressemelding hvor hun offentliggjør at Forsvaret nå endrer sitt regelverk for innkjøp.
 – Dette er et viktig gjennombrudd, mener Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Forsvarsminister Grete Faremo sendte 8. april ut en pressemelding hvor hun offentliggjør at Forsvaret nå endrer sitt regelverk for innkjøp.
 – Dette er et viktig gjennombrudd, mener Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Han er svært fornøyd med at Forsvaret blir blant de første statlige etatene som pålegger sine innkjøpere å ta etiske hensyn i hele leverandørkjeden.

Kina_Forsvaret_syerske_490
Framtiden i våre henders nyhetstjeneste Norwatch avslørte høsten 2009 dårlige arbeidsforhold ved fabrikker som produserer forsvarets uniformer. Foto: Matias Nordahl Carlsen

For to år siden ga Framtiden i våre hender ut rapporten pdf Offentlig etikkløshet , hvor Forsvaret var en av tre statlige etater som ble satt under lupen. Norwatch fulgte opp saken og avslørte høsten 2009 mangelfull kontroll fra Forsvarets side og dårlige arbeidsforhold for de som leverer uniformer til Forsvaret.

– Vi er glad for at Faremo med dette erkjenner at det ikke er nok med en frivillig veileder for å sikre etiske anskaffelser. Det som skal til er strenge regler som pålegger innkjøperne å bruke ressurser og bygge opp kompetanse på etikk, sier Hermstad.

De nye reglene som trer i kraft fra 1. mai 2010, er et nødvendig første skritt for å få integrert hensyn til arbeidernes arbeidsvilkår i innkjøpsprosessen. Framtiden i våre hender er likevel bekymret for at retningslinjene fokuserer for mye på sanksjonstiltak og på muligheten for å kutte samarbeid med underleverandører.

– Det er ikke veien å gå. Skal man sikre at arbeiderne får anstendige arbeidsvilkår og en lønn å leve av, må det arbeides langsiktig med få og stabile underleverandører, avslutter Hermstad

Les forsvarets pressemelding her.
Les "Forsvaret må skjerpe innkjøpsetikken".
Les "Forsvaret uten kontroll" her.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!