Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Full City-rederi bak oljesølet i Australia

Verdens største korallrev trues av oljesøl. Bak grunnstøtingen står et skip i Cosco-gruppen, det samme oljefond-rederiet som eide ulykkesskipet Full City som gikk på grunn utenfor Langesund i fjor.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Verdens største korallrev trues av oljesøl. Bak grunnstøtingen står et skip i Cosco-gruppen, det samme oljefond-rederiet som eide ulykkesskipet Full City som gikk på grunn utenfor Langesund i fjor.

cosco_520-320

Av Erik Hagen
Norwatch
Foto: REUTERS/Ho New

Rundt 4 tonn brenselolje har hittil lekket ut av bulkskipet Shen Neng 1, som i fullt dagslys seilte rett inn i Great Barrier Reef utenfor Australia 3. april.

En av teoriene er at skipet forsøkte å ta en frekk snarvei gjennom revet for å spare drivstoff. Grunnstøtingen gjorde imidlertid at skipet satte seg fast i revet, og at det gikk hull i en av drivstofftankene, inneholdende 150 tonn olje. Nå jobber australske mannskaper på spreng med å begrense utslippet i dykkerparadiset, og å dra båten av revet.

Cosco-gruppen kan få en bot på 1 millioner australske dollar for ulykken, ifølge The Australian.

Skipet er eid av Shenzhen Energy Group, som tilhører Cosco-gruppen. Dette er med andre ord samme rederikonsern som står bak Full City-episoden utenfor Langesund i fjor sommer, og et utslipp i San Francisco i 2007.

Skipet eies av det kinesiske selskapet Shenzhen Energy Transport, som er en del av Shenzen Energy Group, dette er igjen eid av Cosco-gruppen.

Statens Pensjonsfond Utland har investert 133 millioner av kroner i fire Cosco-gruppens sju børsnoterte selskaper.

Statens Pensjonsfond – Utland (Oljefondet) har kjøpt aksjer i fire av Cosco-gruppens syv børsnoterte selskaper: Det dreier seg om China Cosco Holdings Co Ltd, (71.510.151 kroner), Cosco Corp Singapore Ltd, Singapore (23.904.542 kroner), Cosco International Holdings Ltd, Hong Kong (7.900.949 kroner) og COSCO Pacific Ltd, Hong Kong (30.224.946 kroner).

Norwatch har tidligere skrevet om hvordan Cosco-gruppen har transportert våpen til regimet i Zimbabwe.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!