Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Al Gore for solenergi

Under lanseringen av den nye boken sin "Vårt valg" i Oslo sa Al Gore at dersom man får de politiske incentivene på plass vil solenergi-teknologi bli billigere og raskt utbredt. Gore mener at vi har løsningene for stoppe global oppvarming, men etterlyser politisk vilje.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Under lanseringen av den nye boken sin "Vårt valg" i Oslo sa Al Gore at dersom man får de politiske incentivene på plass vil solenergi-teknologi bli billigere og raskt utbredt. Gore mener at vi har løsningene for stoppe global oppvarming, men etterlyser politisk vilje.

Dersom myndigheter verden over signaliserte at de ville satse på solenergi vil den følge samme utviklingen som data- og mobilbransjen, hvor produktene er blitt billigere samtidig som de er blitt bedre, sa Gore på lanseringen 4. mars.

I boken sin gir han en grundig beskrivelse av forskningen på og mulighetene innenfor ulike fornybare energikilder. Om solenergi skriver han:

– I dag er alle former for solbasert energi fortsatt dyrere enn strøm basert på brenning av kull eller gass, hovedsaklig fordi de enorme kostnadene ved drivhusgass-forurensning ikke taes med i regnestykket når man vurderer den virkelige verdien av energi fra de sistnevnte kildene. Nyvinninger innen solenergi er imidlertid raskt i ferd med å drive kostnadene nedover.

Al_Gore_bredde490_Kristin_Westby
Al Gore viste til at potensialet for solenergi er enormt. Energien fra en times solinnstrålingen er større enn hele verdens energibehov på et helt år.
(Foto: Kristin Westby)


Gore snakket også om teknologien som Stoltenberg har betegnet som "Norges månelanding", nemlig karbonfangst og lagring. Gore uttrykte skepsis på grunn av de høye omkostningene som er knyttet til teknologien. Gore tror at karbonfangst og lagring vil spille en rolle, men han mener at utbredelsen vil bli begrenset på grunn av kostnadene.

Kullkraftverk vil måtte bruke en tredjedel av energien den produserer til karbonfangsten. For alle typer karbonfangst må lagringsplasene være helt trygge, og omkostningene med å finne lagringsplasser, og sjekke om de faktisk er tette, er høye.

Det er mulig å gjennomføre karbonfangst og lagring, men tiden, kostnadene og utfordringene med å finne geologiske lagringssted gjør dette til en upraktisk løsning. Det vil etterhvert vise seg at det er bedre å bruke penger på utviklingen av fornybar energi, mener Gore.

Gore mener at vi må sette en høy prislapp på karbon. Da vil behovet for å redusere CO2 bli en realitet som taes med i alle markedsberegningene. Han var også tydelig på at klimautfordringen må løses politisk.

Gore avsluttet lanseringen med et spark til politikerne: – Det som mangler nå er politisk vilje – men husk at politiske ressurser er fornybare ressurser.


solenergiMINISe våre temasider om solenergi
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!