Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Etikkrådet tvinger taust selskap inn i varmen

Oljefondet har tatt våpenselskapet United Technologies Corp. inn i varmen selv om selskapet ikke vil fortelle om det har sluttet å produsere atomvåpen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Oljefondet har tatt våpenselskapet United Technologies Corp. inn i varmen selv om selskapet ikke vil fortelle om det har sluttet å produsere atomvåpen.

amerikansk_luftforsvar_520-330
Av Pia A. Gaarder og Erik Hagen
Illustrasjonsfoto: U.S. Air Force/Corey Hook

Finansdepartementet har etter råd fra Etikkrådet besluttet å oppheve utelukkelsen av selskapet United Technologies Corp fra Statens Pensjonsfond Utland (Oljefondet). Bakgrunnen for beslutningen er at Etikkrådet mener selskapet ikke lenger er involvert i produksjon av atomvåpen.

I januar 2006 ble det kjent at selskapet United Technologies Corp var utelukket fra fondet, fordi det sto bak oppgradering og testing av motorer for USAs MX ICBM-system. Dette systemet har utelukkende hatt som funksjon å kunne frakte kjernefysiske stridshoder.

– Som følge av nedrustning av USAs kjernevåpenarsenaler er dette våpensystemet nå avviklet, skriver Etikkrådet i sin nye tilrådning til Norges Bank. Utvikling og oppgradering av dette systemets missilsystemer er dermed også avsluttet.

Det spesielle i denne saken er to ting:

For det første har Etikkrådet ikke fått bekreftet fra selskapet at de nå er ute av atomvåpenproduksjon. Etikkrådet har tatt kontakt, men selskapet har forholdt seg taust:

– Etikkrådet har kontaktet selskapet for å få bekreftet at virksomheten som dannet grunnlag for selskapets utelukkelse, nå har opphørt. Selskapet har ikke ønsket å kommentere dette forholdet nærmere. Etikkrådet anser det likevel som godtgjort at grunnlaget for utelukkelse av United Technologies Corp. ikke lenger er til stede, skriver Etikkrådet i sin tilrådning.

For det andre bruker Etikkrådet en snart fem år gammel artikkel fra US Air Force datert 20. september 2005 for å dokumentere at det bestemte missilsystemet for å frakte kjernefysiske stridshoder er avsluttet. Det vil si at missilsystemet som ga grunnlag for utelukkelse, skal dermed ha vært avsluttet  allerede før United Technologies ble kastet ut av fondet. Artikkelen som Etikkrådet nå bruker som kilde, sier at våpensystemet ble offisielt avsluttet 19. september 2005, det vil si samme dag som Etikkrådet selv i 2005 oversendte sin tilrådning til Finansdepartementet om å selge seg ut av syv atomvåpenprodusenter.

Uansett er resultatet at våpenprodusenten United Technologies dermed igjen er inne i varmen.

Selskapet unnlot forøvrig også å svare på Etikkrådets henvendelse i 2005, det vil si lenge før Finansdepartementet offentliggjorde utelukkelsen av syv atomvåpenprodusenter i januar 2006 og før Etikkrådet sendte sin første tilrådning om utelukkelse av atomvåpenprodusenter til Finansdepartementet i september 2005.

Dengang skrev Etikkrådet:

– United Technologies Corp. har ikke besvart henvendelse fra Norges Bank med spørsmål om hvorvidt selskapet er involvert i produksjon av deler til kjernevåpen.Les Finansdepartementets nyhetsmelding fra tirsdag 2. mars 2010 her

Les Etikkrådets tilrådning om å oppheve utelukkelsen av United Technologies fra 16. november 2009 her

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!