Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Yara solgte regnskogs-prosjektet

Gjødselsgiganten Yara har solgt seg ut av det omstridte fosfatprosjektet i den vernede atlantiske regnskogen i Brasil, som Norwatch besøkte i fjor.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Gjødselsgiganten Yara har solgt seg ut av det omstridte fosfatprosjektet i den vernede atlantiske regnskogen i Brasil, som Norwatch besøkte i fjor.

brasil_yara_yolanda_back_520-330

Av Erik Hagen
Norwatch

To uker før offentliggjøringen av Yaras storkjøp av det amerikanske gjødselselskapet Terra Industries, kvittet Yara seg med en hodepine i Brasils regnskog.

Norwatch besøkte i fjor Anitápolis kommune i sørlige Brasil, stedet der Yara har hatt planer om å anlegge et dagbrudd for fosfatutvinning og storskala gjødselproduksjon. Problemet var at området lå midt i et område med vernet atlantisk regnskog. Flere truete dyrearter benytter skogsområdet. Beboerne noen hundre meter nedstrøms fra en planlagt avfallsdam, som Yolanda Beck (ovenfor), fryktet konsekvensene av byggingen.

I fjor stanset en dommer videre byggetillatelser, av hensyn til skogsområdene og miljøet.

– Det er velbegrunnet frykt for at det kan gjøre alvorlige skade på miljøet hvis miljøtillatelsen opprettholdes, og det gis tillatelse til hogst og bygging, uttalte dommeren.

Yara motsatte seg avgjørelsen, og sammen med sine partnere har Yara deltatt i ankeprosessen i Brasil. Men rettsvesenets avgjørelse står ennå etter sju runder i rettsapparatet.

Men nå har Yara solgt seg ut av disputten.

– Vi solgte oss ut fordi dette aldri var og ikke kom til å bli, en integrert del av vår virksomhet i Brasil. Når det rette budet kom, valgte vi derfor å selge, skriver Asle Skreddeberget, informasjonsdirektør i Yara i en epost til Norwatch.

Nå er det konkurrenten Vale som har tatt over det kritiserte prosjektet, som skal bidra til å gjøre Brasil selvforsynt med gjødsel. Den lokale miljøorganisasjonen Montanha Viva er ikke videre lykkelige for den nye utviklingen på eiersiden.

– Vale var et tidligere statseid selskap med nære bånd til myndighetene. Ved å få inn Vale i fosfatprosjektet, kan det bli lettere for brasilianske myndigheter å få fortgang i byggingen, sier Jorge Albuquerque, leder i Montanha Viva til Norwatch.

Han tror at dersom Yara og Bunge hadde fortsatt som eiere alene, ville det ha vært enklere for miljøorganisasjonen å til slutt vinne fram i den pågående rettsprosessen.

Samtidig som Yara solgte Anitapolis-prosjektet, selger de dessuten sin eierandel på 15,5 prosent av gjødselselskapet Fosfertil.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!