Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

– Håper de flytter seg

Det er åpenbart at vannkraft i regnskogen er verdt prisen, sier den nye den norske lederen av det malaysiske energiselskapet Sarawak Energy Berhad . – Forhåpentligvis aksepterer urfolkene å flytte, sier han.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det er åpenbart at vannkraft i regnskogen er verdt prisen, sier den nye den norske lederen av det malaysiske energiselskapet Sarawak Energy Berhad . – Forhåpentligvis aksepterer urfolkene å flytte, sier han.

malaysia_penan_520-330
Foto: Anja Lillegraven/Regnskogfondet


Av Erik Hagen
Norwatch

1. november 2009 tiltrådte nordmannen Torstein Dale Sjøtveit som leder av det malaysiske energiselskapet Sarawak Energy Berhad.

Dale Sjøtveit har bakgrunn i Norsk Hydro fra 1981 til 2006, og var de siste to årene leder for Hydros forretningsområde for Aluminium Metall.

Energiprosjektene på den malaysiske delen av Borneo er svært kontroversielle. Sarawak Energy Berhad vil legge titusener av hektar regnskog under vann, mens tusener av urfolk må flyttes. Norsk Hydro trakk seg fra et smelteprosjekt på Malaysia i fjor, blant annet etter å ha vært i kontakt med en rekke miljø- og urfolksorganisasjoner i landet. Regnskogfondet har krevd at utbyggingene stanser.

Dale Sjøtveit sier imidlertid industrien er et gode for landet.

– Er det verdt prisen, Dale Sjøtveit?

– Det er åpenbart at det er verdt det. Vi kommer til å skaffe 40-50 terawatt timer med ren og fornybar kraft for storsamfunnet, som her i Malaysia består av 25 millioner mennesker. Det er åpenbart viktig for Malaysia å utvikle naturressursene sine, sier han til Norwatch.

Likevel sier han at de tar spørsmålet om urfolkene seriøst.

– Det er en krevende problemstilling som vi forsøker å gjøre så grundig som mulig. Vi samarbeider tett med myndighetene om dette.

Han sier det fra Murum-dammen er snakk om å flytte 1.352 mennesker. Han sier videre at et sted mellom 6.000 og 10.000 mennesker vil måtte flytte dersom resten av selskapets prosjektplaner vedtas.

– Det er ikke sånn at de må flytte inn i byer, men de kan selv velge hvor de skal flytte. Det er en dialogprosess som ledes av staten. Den dialogen skal føre fram til at de får et tilbud om nye bosetningsområder som de forhåpentligvis aksepterer, sier han til Norwatch.

– Men har den malaysiske stat tidligere vist en god evne til å forsvare og fremme urfolks interesser?


– Det har jeg ikke kunnskap om eller synspunkter på, sier Dale Sjøtveit.

Han ber om forståelse for at han kun har tre måneders fartstid med tematikken. Han kjenner ikke til om urfolket penanene som for flere år siden ble kastet ut fra Bakun-dam-området er gitt kompensasjon eller ikke.

– Vil penanene som flyttes kunne bevare sin kultur og samfunn?


– Jeg tror det, men antropologer vil kanskje kunne svare på det bedre. Etter det jeg forstår vil de få nye bosetninger som tilsvarer det de har fra før. Det sikres ved at de selv har stor påvirkning på hvor de skal flyttes, sier han.

Han sier Sarawak Energy Berhad er særlig forpliktet til å følge to hovedprinsipper i dialogen med urfolkene.

– For det første skal det være en stor grad av frivillighet, slik at et flertall av folket skal være villige til å flytte. For det andre skal de ha en stor grad av påvirkning på hvor de flytter, sier han.

Dette er saken
* Norsk Hydro har hatt planer om å investere i et smelteverk for aluminium ved Bintulu, på Sarawak, den malaysiske delen av Borneo.
* I fjor trakk de seg fra planene etter å ha møtt med lokale institusjoner og organisasjoner.
* Nå ser det i stedet ut til at Rio Tinto og det lokale selskapet Cahaya Mata Sarawak (CMS) vil ta over aluminiumsplanene. CMS kontrolleres av den lokale guvernørens familie.
* Aluminiumsverket skulle få strøm fra dammen Bakun, som kontrolleres av energiselskapet Sarawak Energy Berhad – som fra november 2009 har norsk direktør, Torstein Dale Sjøtveit.
* SEBs Murum-prosjekt er revidert av norske OEC Consulting.
* Flere tusen urfolk ble kastet på flukt da Bakun-dammen ble bygget. I tillegg vil 1.352 urfolk forflyttes fra Murum-området, ifølge SEB. Selskapet planlegger ytterligere 6-12 dammer. Mange av de som hittil har mistet sine hjem er skal ennå ikke ha blitt kompensert.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!