Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Hydro rømte fra regnskogskontrovers

I januar ble det kjent at tidligere Hydro-direktør Torstein Dale Sjøtveit skal lede utbyggingen av kontroversiell vannkraft i Malaysias regnskog. Nordmannen tiltrer bare måneder etter at Norsk Hydro takket nei til den omstridte elektrisiteten fra regnskogen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I januar ble det kjent at tidligere Hydro-direktør Torstein Dale Sjøtveit skal lede utbyggingen av kontroversiell vannkraft i Malaysias regnskog. Nordmannen tiltrer bare måneder etter at Norsk Hydro takket nei til den omstridte elektrisiteten fra regnskogen.

malaysia_sarawak_520-330
Foto: Anja Lillegraven/Regnskogsfondet


Av Erik Hagen
Norwatch

Les også: - Håper de flytter seg.

Tusener av urfolk blir kastet på flukt når Malaysia bygger dammer i Borneos regnskog. En tidligere direktør av Norsk Hydro, Torstein Dale Sjøtveit, har tatt over ledelsen av selskapet Sarawak Energy Berhad (SEB) som står bak utbyggingene.

Inntredelsen skjedde bare få måneder etter at hans tidligere arbeidsgiver trakk seg fra et smelteverk-prosjekt på øya. En av årsakene var konsekvensene for miljøet og befolkningen. Hydro-smelteverket skulle drives med strøm fra et av de kontroversielle damanleggene, som Sjøtveit nå er sjef for. Sjøtveit var ansatt i Hydro i 25 år, og var fram til 2006 leder av selskapets forretningsområde for aluminium.

Konsulterte urfolk
Helt siden 1989 har Norsk Hydro lekt med tanker om et smelteverk for aluminium på kysten av Borneo. Øya ligger på terskelen til det folkerike og aluminiums-sultne østasiatiske markedet. Et smelteverk for aluminium forutsetter billig og stabil strøm. Den gang skrev norsk presse at Hydro planla å få energien fra rike gassforekomster utenfor Borneos kontinentalsokkel.

Men planene, som den gang havnet på hylla, ble for få år siden på ny aktuelle. Da vendte Hydro blikket mot dam-anlegg på øyas innland. Etter å ha møtt en rekke malaysiske institusjoner og organisasjoner, besluttet imidlertid selskapet i fjor sommer å ikke gå videre med prosjektplanene.

– Etter interne utredninger, hvor vi innhentet fakta og vurderinger fra en forholdsvis lang rekke institusjoner, organisasjoner og personer i Malaysia og Sarawak, valgte vi etter en totalvurdering å ikke arbeide videre med prosjektet. Her spilte også miljø- og urbefolkningens situasjon inn, skriver informasjonsdirektør i Hydro, Halvor Molland, i en epost til Norwatch.

Raymond Abin i den malaysiske organisasjonen Borneo Resources Institute, er blant de som møtte Hydro under konsultasjonsprosessen. Organisasjonen er opprettet på initiativ fra urfolkene på øya.

– Selskapet hadde fått briefinger av malaysiske myndigheter om fortreffeligheten av å anlegge smelteverket akkurat der, sier Abin til Norwatch.

– Hydro fortalte oss at de hadde en streng CSR-policy, og de ble overrasket over å høre alle problemene ved prosjektene. De har tydelig tatt våre bekymringer om miljø og urfolk svært seriøst, sier Abin til Norwatch.

Abin forteller at han møtte representanter for Hydro to ganger i 2007-2008, til sammen 14 personer. Hydro skal i perioden både ha besøkt stedet hvor aluminiumsverket var planlagt – i Bitulu, samt ved det kontroversielle damanlegget Bakun, som Dale Sjøtveit nå er sjef for.

Bakun-dammen er allerede bygget, men ennå ikke i drift. Byggingen skal ha medført rasering av store regnskogsområder. Tusener av urfolk er blitt flyttet, men ifølge Regnskogfondet er det fortsatt mange som ennå ikke skal ha blitt gitt kompensasjon, flere år etterpå.
Malaysia_sarawak_dam-planer_350
Også til den malaysiske organisasjonen Suhakam har Norsk Hydro uttrykt at de kun ønsket å gå inn i aluminiumsverket dersom vannkraft-dammene ble respekterte miljøet.

En ny gigantisk dam, Murum, er nå på vei, mens ytterligere ti er på tegneblokka. Kartet til høyre viser Sarawak Energi Berhads planer (SEB) for øya.

Les kommentarer fra SEB-direktøren.

Hyret inn norske konsulenter
Noe av det første Sarawak Energi Berhad gjorde etter at Sjøtveit tiltrådte, var å hyre inn det norske selskapet OEC Consulting fra Lysaker, for å revidere energiselskapets prosjektstyring ved den nye damutbyggingen, Murum.

Revisjonen varte et par uker i januar i år.

– Oppgaven var å sjekke om det var noen vesentlige grunner til at prosjektet ikke ville lykkes. I tillegg skulle vi komme med forslag til hvordan eventuelle problemer skulle håndteres slik at det blir vellykket, sier Rolf Vestre i OEC.

– Og blir det vellykket?

– Det vi konkluderte med i rapporten er en sak mellom oss og Sarawak Energy Berhad, sier Vestre.

Han forklarer at miljøaspektene ved damutbyggingen i liten grad var med i oppdraget, og bare i den grad det var avgjørende for gjennomføringen av prosjektet. Det var særlig planlegging og økonomioppfølging som var sentrale i analysen.

Oljefondet inne
Flere selskaper representert i Oljefondets portefølje er også involvert i de omstridte demningene: Bakun-dammen er bygget av det franske industrikonsernet Alstom, og Regnskogfondet sier til Norwatch at malaysiske tømmerselskapet Samling raserer regnskogen i dam-områdene.

Dette er saken
* Norsk Hydro har hatt planer om å investere i et smelteverk for aluminium ved Bintulu, på Sarawak, den malaysiske delen av Borneo.
* I fjor trakk de seg fra planene etter å ha møtt med lokale institusjoner og organisasjoner.
* Nå ser det i stedet ut til at Rio Tinto og det lokale selskapet Cahaya Mata Sarawak (CMS) vil ta over aluminiumsplanene. CMS kontrolleres av den lokale guvernørens familie.
* Aluminiumsverket skulle få strøm fra dammen Bakun, som kontrolleres av energiselskapet Sarawak Energy Berhad – som fra november 2009 har norsk direktør, Torstein Dale Sjøtveit.
* SEBs Murum-prosjekt er revidert av norske OEC Consulting.
* Flere tusen urfolk ble kastet på flukt da Bakun-dammen ble bygget. I tillegg vil 1.352 urfolk forflyttes fra Murum-området, ifølge SEB. Selskapet planlegger ytterligere 6-12 dammer. Mange av de som hittil har mistet sine hjem skal ennå ikke ha blitt kompensert.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!