Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Stor interesse for klimaøkonomi

Framtiden i våre hender holdt 10. februar ”Økologisk årstale” i Oslo. Temaet var ”Hvordan legge om norsk økonomi for å redusere klimagassutslippene?” Arrangementet samlet fullt hus.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Framtiden i våre hender holdt 10. februar ”Økologisk årstale” i Oslo. Temaet var ”Hvordan legge om norsk økonomi for å redusere klimagassutslippene?” Arrangementet samlet fullt hus.


– Skal vi  ta i bruk de løsningene som allerede fins, er statsbudsjettet kanskje det viktigste instrumentet vi har, sa Arild Hermstad som fremførte talen på vegne av Framtiden i våre hender.

full-sal-490
Det var stor interesse for hvordan vi kan skape en mer klimavennlig økonomi. Foto: Gunnell Sandanger.


De fleste gode formål krever utgifter. Men i klimapolitikken kan også sparetiltak tjene formålet. Det betyr at Finans- og bærekraftsministeren har et betydelig ansvar for klimapolitikken.

I talen kom det blant annet frem at Norge kan frigjøre nok strøm bare fra norske bygninger til å stenge alle danske kullkraftverk. Men en slik strømsparing forutsetter el-avgifter på svensk nivå, og milliardbeløp i støtte til strømsparing.

Talen ble kommentert av stortingsrepresentantene Dag Ole Teigen (Ap),  Heikki Holmås (SV) og Dagfinn Høybråten (Kr.F).

FIVH_aarstale_2010_Arild_taler
Statsbudsjettet er kanskje det viktigste instrumentet vi har for å løse klimautfordringen, sa leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad. Foto :Gunnell Sandanger.
De tre var enige om at avgifter er et viktig virkemiddel og at Økologisk årstale la fram en rekke gode forslag til hvordan statsbudsjettet for 2011 kan bidra til en bedre klimapolitikk.

Teigen mente at finansministeren må ta ansvar for klimapolitikken. Holmås mente at avgiftsinntekter brukt på konkrete tiltak kan bidra til å få folk med. Avgifter kan også brukes til utjevning. Høybråten sa at hans parti tidligere har lagt fram noen av forslagene som Framtiden i våre hender kommer med nå, men at partiet ikke har gått så langt.  

Framtiden i våre hender årstale er knyttet til statsbanksjefens årstale, og i år også knyttet til regjeringens pågående arbeid med statsbudsjettet for 2011. Blant forslagene i talen er:
  • Å bruke 14 milliarder årlig på å bygge høyhastighetsbaner, samtidig som flyreiser gjøres dyrere ved å gjeninnføre passasjeravgiften og ved å fjerne avgiftsfritak og taxfree-ordningen.
  • Å bruke fire milliarder på kollektivtransport, skattefritt månedskort og sykkelveier, samtidig som investeringene i nye riksveier mer enn halveres. 
  • Å øke Enova-påslaget med fire øre, for å mobilisere tre milliarder til strømsparing, fjerning av landets oljefyrer og økt forskning på fornybar energi. 
  • Å styre olje- og gassvirksomheten mot avvikling på lang sikt, i første omgang gjennom å ta bort refusjonsordninger for oljeleting, øke CO2-avgiften og fjerne støtte til petroleumsforskning.  
  • Å bruke seks milliarder på klimatilpasning i fattige land, og seks milliarder på å finansiere klimakutt i andre land.  
pdf   Les hele Økologisk årstale 2010 her. (95.14 kB)
Les mer om økologisk økonomi her.Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!