Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kaster ut bosetningsaksjer

Fokus Bank i Danmark – Danske Bank – har solgt seg ut av det israelske selskapet Africa-Israel Investments som investerer i bosetninger på okkupert palestinsk land. Det er ennå ikke offentliggjort hva Oljefondet vil gjøre med sine aksjer.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Fokus Bank i Danmark – Danske Bank – har solgt seg ut av det israelske selskapet Africa-Israel Investments som investerer i bosetninger på okkupert palestinsk land. Det er ennå ikke offentliggjort hva Oljefondet vil gjøre med sine aksjer.

palestinabosetning_vestbredden_520-330
Av Erik Hagen
Norwatch
(Foto: Ammar Awad / Reuters)

Norwatch har det siste året skrevet om norske investeringer i de israelske selskapene Africa-Israel Investments og Africa-Israel Properties. De to selskapene står bak byggingen av ulovlige bosetninger på okkupert palestinsk land, og både offentlige og private investorer i Norge har lenge puttet sparepenger i de omstridte selskapene.

I forrige uke gjorde Danske Bank (Fokus Bank) det kjent at de har ekskludert Africa-Israel fra sine egne porteføljer.

Dette er andre gang at Danske Bank har tatt affære i å svarteliste Africa-Israel Investments. I mars i fjor avslørte Norwatch at Skandiabanken, Storebrand og Fokus Bank tilbød sine kunder å plassere penger i det samme selskapet. Investeringen kunne gjøres gjennom det britiske fondet BlackRock Emerging Europe Fund, som de tre bankene markedsførte på sine hjemmesider.

De tre bankene la deretter press på BlackRock for å få hevet Africa-Israel ut av Emerging Europe-fondet. Den britiske banken gjorde som de fikk beskjed om, og solgte aksjene skjedde en gang mellom juni og august i fjor.

Den israelske ambassadøren i Danmark, kaller forrige ukes avgjørelse ”uheldig”

- Det de virkelig gjør er å leke med politikk, og ikke bekymre seg om moralske verdier eller brudd på internasjonale normer, sier ambassadøren til Business.dk.

Statens Pensjonsfond Utland hadde 31. desember 2008 investert til sammen 6,6 millioner kroner i de to Africa-Israel-selskapene. Etter at Norwatch avslørte den kontroversielle investeringen i mars i fjor, har Finansdepartementet fremdeles ikke kommet med noen offentliggjøring av svartelisting slik Danske Bank nå har gjort.
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!