Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Olje og gass viktigere enn klær

De internasjonale sanksjonene mot Burma er svake og sprikende. Leder for Den norske Burmakomité, Inger Lise Husøy, sier at tiden ikke er moden for en stans i sanksjonspolitikken overfor Burma, men at den tvert imot burde omfatte olje og gass. Samtidig er hun mer avslappet i forhold til import av klær fra Burma.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
De internasjonale sanksjonene mot Burma er svake og sprikende. Leder for Den norske Burmakomité, Inger Lise Husøy, sier at tiden ikke er moden for en stans i sanksjonspolitikken overfor Burma, men at den tvert imot burde omfatte olje og gass. Samtidig er hun mer avslappet i forhold til import av klær fra Burma.

AungSanSuuKyi_330

Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Les også: Full stopp i teakimport fra Burma

– Importtallene du legger frem, viser at utviklingen går i riktig retning. Det er positivt at teakimporten nå nærmer seg null, fordi dette er et område hvor juntaen skaffer seg selv store inntekter. Men vi har et mer avslappet forhold til tekstilsektoren, sier Husøy til Norwatch.

Hun understreker at det ikke finnes klare tall, men mye tyder på at juntaen ikke er så direkte involvert i tekstil og klær som i andre sektorer.

– Sanksjonene overfor tekstilsektoren risikerer dermed i større grad å ramme arbeidsplasser i Burma enn juntaens inntekter. Men her skal man være forsiktig, fordi situasjonen kan endre seg raskt, understreker Husøy.

Den norske Burmakomiteen mener at den internasjonale sanksjonspolitikken er preget av dobbeltmoral.

– Dagens sanksjonspolitikk er svak og sprikende. Olje og gass burde stå på sanksjonslisten. Men for å verne om interessene til store oljeselskaper som for eksempel Total, er sektoren unntatt sanksjoner. Det ville være mye viktigere å stanse den sentrale inntektsstrømmen til juntaen som kommer fra olje og gass enn å ramme eksporten av klær, sier Husøy.

Det var forventet at USA – som er den drivende kraften i de internasjonale sanksjonene, ville lette på sanksjonene overfor Burma. Dette har ikke skjedd. USA er riktignok i dialog med juntaen, men de vil ikke lette på sanksjonene før juntaen har vist at de faktisk går i riktig retning.

– Det skal avholdes valg, men verken valglov eller valgdag er blitt annonsert, men det ryktes at det kan bli i oktober. Det er ingen forventninger til dette valget vil skje demokratisk.

Det er debatt i dag om sanksjoner er den rette metoden for å endre situasjonen i Burma. Hva mener du om det?


– Aung San Suu Kyi har foreslått at sanksjonene kartlegges og at man diskuterer og vurderer deres effekt. Men per i dag er det ingen endringer i sanksjonspolitikken overfor Burma. Det er viktig å ikke forstyrre det som er på gang mellom USA, EU og Aung San Suu Kyi. Foreløpig har ikke juntaen vist noen vilje til å imøtekomme krav om demokratiske reformer, understreker Husøy.

Hun påpeker at diskusjonen om sanksjonene kommer opp med jevne mellomrom.

– Vi hadde en stor debatt også i 2003-2004. Sanksjonene er blitt stadig skjerpet i takt med oppførselen til regimet. Suu Kyi, eksilregjeringen og en rekke burmesiske organisasjoner i Burma og i eksil fastholder betydningen av sanksjonspolitikken. Juntaen er selv svært opptatt av de internasjonale sanksjonene, og vi må huske at sanksjonene i realiteten er det eneste forhandlingskortet som Suu Kyi har, avslutter Husøy.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!