Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Flaks er en dårlig HMS-strategi

Avisen Sunnhordland har i flere artikler tatt opp forholdene som Norwatch har avdekket ved et verft i Ukraina. Norwatch imøtegår her kritikken fra daglig leder ved Fitjar Mekaniske Verksted (FMV).
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Avisen Sunnhordland har i flere artikler tatt opp forholdene som Norwatch har avdekket ved et verft i Ukraina. Norwatch imøtegår her kritikken fra daglig leder ved Fitjar Mekaniske Verksted (FMV).

ukraina_arbeidere_520-330

Daglig leder ved Fitjar Mekaniske Verksted (FMV), Hugo Mikal Strand, kom nylig i et større intervju med sterk kritikk av Norwatch. Vårt tilsvar ble trykt samtidig med intervjuet. Men i og med at ikke alle artiklene til Sunnhordaland legges ut på avisens nettsted, er intervjuet med FMVs daglige leder tilgjengelig på nett, men ikke Norwatchs svar.

Intervjuet med Hugo Mikal Strand - Kjenner seg urettmessig uthengt - ble publisert 14. desember og er tilgjenglig her.


Norwatchs tilsvar kan leses i det følgende:

Hugo Strand ser ut til å bekrefte de kritiske ankepunktene i Norwatch rapport. Samtidig mener han at Norwatch gir FMV skylden for forholdene ved Sevastopol verft. Det er hans egen tolkning.

Norwatch har ikke lagt skjul på de problematiske sidene ved verftet i Sevastopol, og at mange vanskeligheter skyldes de finansielle problemene som verftet kom opp i mens de bygget skrog for FMV og Fjellstrand AS. Likevel mener vi at FMV ikke kan gjemme seg bak det ansvar som utvilsomt også ligger hos Sevastopol Shipyards ledelse.

Problemstillingen er velkjent for alle som har et minimum av kjennskap til debatten om bedrifters samfunnsansvar. Det nytter ikke lenger å skyve ansvaret for manglende sikkerhet og elendige arbeidsforhold over på fabrikker – og verft – i lavkostland. Om det juridiske ansvaret riktignok ofte ligger der, så ligger det moralske ansvaret like mye her hjemme. Man kan rett og slett ikke lenger produserer billig ute, og lukke øynene for hvilke kostnader dette påfører arbeiderne i form av mangel på sikkerhet og dårlige arbeidsforhold.

Strand antyder at lønnsforholdene ved andre verft i Ukraina ikke er bedre enn ved Sevastopol Shipyards. Spørsmålet er om dette var til stor trøst for arbeiderne da de etter en restrukturering fortalte at lønnen var blitt redusert med en tredjedel.

Strand gjør et poeng ut av at det ikke skal ha funnet sted alvorlige arbeidsulykker i perioden da det ble bygget skrog for Norge. Med de elementære manglene i sikkerheten for arbeiderne som Norwatch har dokumentert, må man konstatere at dette er resultat av ren tilfeldighet og ikke av et målrettet arbeid for å bedre sikkerheten fra FMVs side. Dessverre. Jeg tror neppe at FMV går inn for ren flaks som HMS-strategi.

Så vidt meg bekjent har ikke FMV lagt frem materiale for Norwatch som viser at de har forsøkt å forbedre de forholdene som Norwatch tar opp. Dersom Strand ikke var fornøyd med Norwatch fremstilling, har han nå hatt fem måneder på seg til å korrigere inntrykket. Frem til i dag har FMV vært taus.

Få liker å bli kritisert offentlig, men det er store forskjeller i hvordan bedrifter møter kritikken som kommer. FMV føler seg hengt ut , mens andre ville heller sett på vår rapport som en hjelp til å bli bedre.

Om Norwatch har en egen agenda, så er den ikke mer hemmelig enn at den deles med all annen undersøkende journalistikk: Kritiske forhold må frem i lyset.

Pia A. Gaarder
Ansvarlig redaktør
Norwatch


Les flere artikler fra Sunnhordlands dekning av saken her
07.12.09 Fitjar Mek. får verstingstempel
08.12.09 Kan ikkje fråskriva seg ansvaret (leder)


Les tidligere artikler om saken på norwatch.no:
30.06.09 Ny rapport: Skrog på billigsalg (oppsummering og lenker til video fra verftet)
30.06.09 Sjokkert over verftsforhold
30.06.09 Blåste i norske miljøstandarder
30.06.09 Giftig Ukraina-verft
30.06.09 Arbeidstilsynet ville stengt Ukraina-anlegget
30.06.09 Lav lønn, ingen do, truet med vold

Last ned hele rapporten «Skrog på billigsalg. Verftenes bakgård i Ukraina» som pdf-fil


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!