Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Jeg gråt i København

To ganger. Ikke av klimamismot, men av håp og glede.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
To ganger. Ikke av klimamismot, men av håp og glede.


AvJohanne Sæten

Først da DFDS Pearl of Scandinavia tidlig søndag morgen seilte inn til København og la til kai. Tolv hundre mennesker,foreldre med små barn, babyer til og med, ungdom fra mange forskjellig grupper, Framtiden i våre hender, Kirkens Nødhjelp, Time for climate justice og flere, det vrimlet. Biskopene var med og mange besteforeldre fra Framtiden i våre henders besteforeldreaksjon.

Vi stod samlet på akterdekk høyt over kaia. Rød morgensol glødet over blankt hav og en vakker by. Store bannere med Klimaseilasarrangørenes logoer ble svingt fram og tilbake, et barnekor sang, Elg fra Dance with a Stranger sang, vi sang , alle sang og banket takten med utleverte små trehammere på treplate. For KLIMA og RETTFERDIGHET. Stemning med håp i? Det rørte et bestemorshjerte. Tårene kom.

fivh-klimaseilas-60.jpg

Busser tok oss inn til byen. Politisirenene var litt unna men godt hørbare. Det dunka litt ekstra i bringa. Media hadde fått med seg og spredd negative hendelser. Et godt tak i armkroken til min yngre og kjappere medaktivist hjalp. Men inne på Rådhusplassen hersket freden. Folksomt ja. Københavnere rusla rundt, shoppa kanskje, drakk gløgg og spiste brente mandler. litt nysjerrige og. Stolte helt sikkert - det blir skrevet historie i byen deres. Stort juletre med mange sykler rundt. Skulle treet lyse måtte det sykles!

Politiet var der. Danskehøflige og rolige, men tydelig vaktsomme.
Vår markering var foran en stor scene. Representanter fra allerede klimaramma deler av kloden fortalte om alarmerende tilstander, frykt for å miste levegrunnlag , hus og hjem. Trist og vanskelig.

Og så kom han springende!, leende, dansende , 80 år minst tror jeg og kreftsyk ble det sagt. DESMOND TUTU! Han formidlet budskapet om å ta vare på KLIMA og fordele RETTFERDIG på en måte som, ja jeg klarer ikke å beskrive det. Vi lo og vi gråt og til slutt dansa vi med. Men klokskapen hans lot seg ikke skjule i latter og dans. Tvert imot. Og han tok ikke ansvaret fra noen av oss. For et menneske – og jeg var der og så han i levende live! Jeg vil aldri glemme det.

Det er tirsdags morgen. Adventslys brenner stille i min stue. Jeg får ikke gjort noe. Helgas opplevelser fyller sinn og tanke. Jeg trekker fra gardinene. Stille. Lav vintersol gyller hav, berg og busker.
Så vanvittig privilegert jeg er. Hva kan jeg gjøre for at ALLE på kloden kan ha det slik en gang i framtiden? Ho ho, jeg kan ganske mye – mange små ting, de teller. I dag gjør jeg en stor ting og oppfordrer solabesteforeldre til å gå inn på www.framtiden.no , ”Hva gjør vi” Klikk på Besteforeldreaksjonen og bli med for KLIMA og RETTFERDIGHET !

Mens vi venter på resultatene fra Klimakonferansen i København.

Med klimahilsen
Johanne

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!