Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Taktisk seier mot Intex

Sultesteiken mot Intex Resources på Filippinene er blitt avblåst etter elleve dager. Miljøtillatelsen til nikkelprosjektet er trukket tilbake på ubestemt tid for grundigere behandling.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Sultesteiken mot Intex Resources på Filippinene er blitt avblåst etter elleve dager. Miljøtillatelsen til nikkelprosjektet er trukket tilbake på ubestemt tid for grundigere behandling.

Intex_sultestreik_330
Av Pia A. Gaarder
Norwatch

- Kampen mot gruvevirksomheten er ikke over, men vi har vunnet en taktisk seier, uttalte guvernør Arnan Panaligan ifølge Inquirer.net etter at det ble kjent at miljøvernministeren hadde gitt etter og trukket tilbake miljøtillatelsen på ubestemt tid. Sultesteiken har dermed oppnådd å omgjøre suspensjonen av miljøtillatelsen på tre måneder til en reversering av tillatelsen på ubestemt tid.

Det skal nå nedsettes en ny teknisk undersøkelseskomité for å se nærmere på hele prosjektet og behandle kritikken som er blitt fremsatt av Mindoros lokale styresmakter og fra andre motstandere. Gruppen skal bestå av uavhengige eksperter valgt av fylkestyrene i Øst- og Vest-Mindoro og Miljø- og gruvedepartementet. I tillegg skal den inkludere representanter fra samfunnsorganisasjoner og urbefolkningsorganisasjoner på øya.

Reuters siterer på sin side en høyere toppbyråkrat som sier at Filippinene kan trekke tilbake hele tillatelsen for gruveprosjektet til 2,4 millioner dollar, dersom det viser seg at lokalsamfunnene ikke er blitt konsultert.

Miljø- og gruveminister Lito Atienza overbrakte personlig de sultestreikende en kopi av beslutningen hvor han trakk tilbake miljøtillatelsen for Intex' nikkelprosjekt.

Hard kritikk
Miljøministeren Atienza er blitt utsatt for beinhard kritikk etter at han selv ga miljøtillatelse for gruveprosjektet på øya Mindoro 14. oktober. Tillatelsen skapte en enorm mobilisering av motstanderne, og 17. november startet lokalmyndighetene på Mindoro, urbefolkningen, miljøorganisasjoner og kirkens menn sammen en stor protestaksjon med demonstrasjoner og sultestreik.

Dagen etter suspenderte ministeren miljøtillatelsen i 90 dager. Men for motstanderne av nikkelgruven var suspensjonen for vag. De fortsatte sultestreiken og krevde at miljøgodkjennelsen skulle definitivt trekkes tilbake. Etter elleve dager begynte det å gå alvorlig ut over helsen til de 25 sultestreikende som holdt til rett utenfor departementet.

intex_mindoro_guvernor_161Til slutt ga Atienza etter, og sier nå at 90 dager ikke er nok til å undersøke saken. Den midlertidige suspensjonen er dermed omgjort til en tilbakekalling av miljøtillatelsen på ubestemt tid.

- Vi vil nå få mulighet til å legge frem grunnlaget for våre protester, sier guvernør Panaligan. Norwatch møtte provinsguvernøren i 2007 på Filippinene da myndighetene på øya startet kampen mot sentralregjeringens vedtak som åpnet øya for Intex' nikkelutvinning.

Vannskille
Prosjektet ligger i et område med vannskille og bekymringen er stor for de negative konsekvensene for matproduksjonen på øya. Sentralregjeringen har i denne saken overkjørt motstanden lokalt på Mindoro. Øst-Mindoro vedtok allerede i 2002 et moratorium mot all storstilt gruvevirksomhet på sin del av øya, og 8 av 11 kommuner i Vest-Mindoro skal ha nedlagt et gruveforbud.

Miljøministeren Atienza selv sier at dersom motstanderne har rett i at nikkelgruven befinner seg i et område med vannskille, så er han blitt lurt:

- Dersom jeg finner ut at ansatte i Direktoratet for miljø- og naturressurser har løyet, vil jeg saksøke dem. Jeg vil ha dem i fengsel dersom det kommer frem bevis på at de har tillatt et prosjekt i et vannskilleområde, skal Atienza ha uttalt.

Intex Reources har allerede i en tidligere pressemelding gjort det klart at suspensjonen som ble vedtatt 18. november ikke stanser prøveboringene som allerede er i gang. Hva selskapet nå vil gjøre, kom ikke frem i selskapets pressemelding om dagens reversering av miljøtillatelsen.

En rådgivende komité har sagt nei til prosjektet på grunn av mangler i Intex' søknad om miljøtillatelsen ECC. Les mer om komiteens vurdering her.

Les tidligere artikler om saken:

19.11.09 Rådgivende komite med sent Intex-avslag (Kort og nytt)
19.11.09 Intex fortsetter boringene (Kort og nytt)
19.11.09 Fortsatt sultestreik mot Intex
18.11.09 Intex' miljøtillatelse suspenderes
27.10.09 Raser mot miljøtillatelse på Mindoro
23.09.07 Guvernør vil stanse norsk gruveprosjekt


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!