Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fortsatt sultestreik mot Intex

Suspensjonen av miljøtillatelsen til nikkelprosjektet på Filippinene, er for vag, mener motstanderne.  De fortsetter sultestreiken mot Intex Resources og krever at tillatelsen trekkes definitivt tilbake. Landets president vil nå vite hvorfor moratoriet mot gruveaktivitet på Mindoro, er satt til side.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Suspensjonen av miljøtillatelsen til nikkelprosjektet på Filippinene, er for vag, mener motstanderne.  De fortsetter sultestreiken mot Intex Resources og krever at tillatelsen trekkes definitivt tilbake. Landets president vil nå vite hvorfor moratoriet mot gruveaktivitet på Mindoro, er satt til side.

Intex_protest2_330
Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Etter den første jubelen har motstanderne mot Intex Resources nikkelprosjekt på Mindoro lest suspensjonsordren nøye og funnet ut at den ikke holder mål. Suspensjonsordren skal ikke inneholde sentrale punkter i avtalen som kom ut av møtet onsdag morgen mellom Miljø- og gruveministeren Atienza og motstanderne representert ved lokalmyndighetene på Mindoro, Mangyanstammens ledere, biskoper og representanter for det sivile samfunn.

Alliansen mot gruvedrift - AlyansaTigil Mina (ATM) – som organiserer protestene, har derfor besluttet å fortsette sultestreiken inntil miljøgodkjennelsen trekkes definitivs tilbake.

Suspensjonen er begrenset til 90 dager, og skal utelukkende inneholde noen ytterligere dokumentasjonskrav til selskapet som må vise at det har funnet sted konsultasjoner med lokalbefolkningen og at gruvedriften ikke vil finne sted i områder med vannskille.

Dette gjenspeiler ifølge Jaybee Garganera, protestkoordinator fra ATM, ikke hovedpunktene som kom frem på møtet, nemlig respekt for moratoriet som lokalmyndighetene på Øst-Mindoro vedtok i 2002 og som forbyr store gruveprosjekter  i 25 år og respekt for resolusjonene mot gruvedrift som 8 av 11 kommuner i Vest-Mindoro allerede har vedtatt.

Kritikk
Den filippinske miljø- og gruveministeren Jose L. Atienza signerte selv den 14. oktober miljøtillatelsen, Environmental Compliance Certificate (ECC), for Intex Resources nikkelprosjekt på Mindoro og overkjørte dermed lokalmyndighetenes motstand. Og det var den samme mannen som onsdag suspenderte miljøgodkjennelsen, og uttrykte overraskelse over anklagene om at det ikke var blitt avholdt konsultasjoner.

Men kritikken nærmer seg stadig sterkere miljø- og gruveministrens eget hode. Motstanderne sier at ministeren tok beslutningen om å gi Intex Resources miljøgodkjennelsen ECC, til tross for at den rådgivende komiteen for EEC-godkjennelser frarådet dette. Motstanderne har nå gjort tilgjengelig dokumentet til den rådgivende komiteen som anbefalte et nei til søknaden om miljøgodkjennelse for Intex Resources nikkelprosjekt (les mer om innholdet i dokumentet her).

Presidenten krever svar
Filippinenes president Gloria Macapagal-Arroyo er på sin side også kommet på banen. Hun krever nå, ifølge Inquirer.net, en forklaring fra Miljø- og gruveministeren Lito Atienza om hvorfor Intex Resources fikk tillatelse til gruveprosjektet til tross for at lokalmyndighetene på Øst-Mindoro har nedlagt et moratorium på 25 år mot all slik aktivitet.

Miljøtillatelsen som nå er suspendert, åpnet for utvinning av nikkelmalm i et område på 11.216 hektar. Store deler av gruveprosjketet befinner seg i et område med vannskille for elvene Mag-asawang Tubig og Bucayao. Bekymringen er stor for at gruveprosjektet kan få negative konsekvenser for irrigasjonen av 40.000 kvadratkilometer rismarker, og at det som kalles "Manilas matfat" blir ødelagt. Øst-Mindoro-provinsen er den tredje største matprodusenten på Filippinene.Les også:
19.11.09 Rådgivende komite med sent Intex-avslag (Kort og nytt)
19.11.09 Intex fortsetter boringene (Kort og nytt)
18.11.09 Intex' miljøtillatelse suspenderes
27.10.09 Raser mot miljøtillatelse på MindoroHar du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!