Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Intex miljøtillatelse suspenderes

Sultestreik og demonstrasjoner har tvunget den filippinske regjeringen til retrett. Miljøtillatelsen til Intex Resources nikkelprosjektet på øya Mindoro er suspendert. Aksjekursen til Intex raste da nyheten ble kjent, og Oslo Børs stanset i flere timer kjøp og salg av aksjene.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Sultestreik og demonstrasjoner har tvunget den filippinske regjeringen til retrett. Miljøtillatelsen til Intex Resources nikkelprosjektet på øya Mindoro er suspendert. Aksjekursen til Intex raste da nyheten ble kjent, og Oslo Børs stanset i flere timer kjøp og salg av aksjene.

Intex_protest_330Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Filippinske myndigheter har suspendert miljøgodkjenningen som det norske selskapet Intex Resources fikk i oktober. Suspensjonen kommer etter sultestreiken og de store demonstrasjonene mot prosjektet, som startet i går.

– Jeg har bedt Miljødirektoratet om å umiddelbart suspendere miljøgodkjenningen til Mindoro Nickel Project helt til man får avholdt en genuin offentlig konsultasjon som involverer lokalmyndighetene, kirken og andre berørte grupper, sier, ifølge Reuters, ministeren for Miljø- og gruvedepartementet, Lito Atienza i en uttalelse i dag.

Suspensjonen vil foreløpig vare i 90 dager.

Det var den samme Atienza som 14. oktober i år signerte miljøtillatelsen, Environmental Compliance Certificate (ECC), for Intex Resources nikkelprosjekt på Filippinene, og som dermed i praksis åpnet for at utbyggingen kunne starte. Sentralmyndighetene overkjørte dermed fullstendig den store lokale motstanden.

Blant annet er begge de to provinsguvernørne på Mindoro i mot prosjektet, kirken og store deler av øyas lokalbefolkningen. Og i går startet 25 personer, deriblant urfolk, prester og representanter for lokalmyndighetene, en sultestreik.

Intex-aksjen stupte 8,2 prosent til 3,49 kroner onsdag formiddag, melder E24. Fallet var så stort at Oslo Børs i noen timer stengte aksjehandelen. Jens Ulltveit-Moe er hovedaksjonær i Intex Resources med en eierandel på 20,08 prosent.

– Det er utfordrende å gjennomføre nikkelprosjekter uten å forurense, men det mener vi at vi skal klare. Det mener også filippinske myndigheter, sa Ulltveit-Moe til TV 2 Nyhetene tirsdag.

Ny søknad
Ifølge Jaybee Garganera, nasjonal koordinator for organisasjonen Alyansa Tigil-Mina (Alamin), må Intex nå be om en miljøtillatelse på nytt.

Han sier ifølge Inquirer.net at denne gangen må søknaden også være rettet til lokalmyndighetene i henholdsvis Vest- og Øst-Mindoro, og vil innebære en ny miljøstudie og en konsultasjon som inkluderer lokalbefolkningen i området og medlemmene av Mangyan-folket.

Miljøtillatelsen som nå er suspendert, åpnet for utvinning av nikkelmalm i et område på 11.216 hektar. Store deler av gruveprosjketet befinner seg i et område med vannskille for elvene Mag-asawang Tubig og Bucayao. Bekymringen er stor for at gruveprosjektet kan få negative konsekvenser for irrigasjonen av 40.000 kvadratkilometer rismarker, og at det som kalles "Manilas matfat" blir ødelagt. Øst-Mindoro-provinsen er den tredje største matprodusenten på Filippinene.

Intex Resources har bekreftet at miljøtillatelsen er suspendert.

– Intex Resources ASA har idag blitt informert av Statsråd Atienza av DENR om at miljøtilatelsen (ECC) for Mindoro Nickel er midlertidig suspendert i 90 dager slik at departementet can undersøke de påstander som er fremsatt av demonstrantene mot tillatelsen. Selskapet vil informerer ytterligere når mer konkrete infomasjon foreligger, står det i en kort melding på selskapets hjemmeside.


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!