Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norsk Hydro vraker bauksittprosjekt

Norsk Hydro har trukket seg fra et omstridt bauksittprosjekt i et uberørt område i Australia. Miljøorganisasjonene oppfordrer nå andre bauksittselskaper om å følge Hydros eksempel.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Norsk Hydro har trukket seg fra et omstridt bauksittprosjekt i et uberørt område i Australia. Miljøorganisasjonene oppfordrer nå andre bauksittselskaper om å følge Hydros eksempel.

hydro_kimberley_330Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Norsk Hydro har bestemt seg for å sette sluttstrek for sitt bauksittprosjekt nordvest i Australia. Selskapet bekrefter overfor Norwatch at det avslutter prosjektet og at har gitt lisensen til å lete etter bauksitt nord i Kimberley-område tilbake til australske myndigheter.

Selskapet har dermed styrt unna det som kan bli et potensielt konfliktområde. Representanter for urfolket skal være sterkt mot bauksittplanene sammen med en rekke miljøorganisasjoner som peker på områdets ville karakter og unike artsmangfold.

Norsk Hydro inngikk i 2007 i et joint venture med det lokale gruveselskapet, United Minerals Corporation (UMC), som satt med rettigheter til bauksittområder i Kimberley. Målet var å utvinne bauksitt og produsere alumina i Kimberley i Vest-Australia. Avtalen ga Hydro en andel på 75 prosent i partnerskapet.

– Vi har nå vurdert en rekke forhold. Vi har sett på resultatene fra prøveboringene, vurdert mengden av bauksitt og mulighetene for utviklingen av infrastrukturen i området. I tillegg har vi sett på miljøaspektet og snakket med miljøorganisasjoner, urfolkene i området og politikere. Det er på bakgrunn av en helhetsvurdering av alle disse faktorene at vi har besluttet å trekke oss fra prosjektet, sier Halvor Molland, informasjonsdirektør i Norsk Hydro til Norwatch.

Han understreker at det ikke utelukkende var miljøvurderingen som lå til grunn for beslutningen. I ulike omtaler av beslutningen trekkes det frem at den ble tatt på grunnlag av manglende kunnskap og vitenskapelig dokumentasjon vedrørende regionens miljøverdi.

Norsk Hydros beslutning ble kjent på et møte mellom selskapet og den australske miljøorganisasjonen Wilderness Society i går, 12. november. I den forbindelse skal Wenche Agerup, prosjektansvarlig i Hydro, ha sagt at selskapet støtter prosessen med å få frem en bedre dokumentasjon og at utviklingsbeslutninger for regionen bør bli tatt ut fra en helhetlig utviklingsplan for Kimberley.

Wilderness Society jubler over Norsk Hydros avgjørelse, og oppfordrer nå andre gruveselskap med bauksitt-lisenser i de nordre områdene av Kimberley om å følge Norsk Hydros eksempel.

– Myndighetene bør nå kunngjøre at lisensene ikke vil bli gitt til et annet selskap og at hele Mitchell-platået i regionen vil bli vurdert som bevaringsverdig, sier kampanjeleder Josh Coates i Wilderness Society i en pressemelding.

Han understrekes at Mitchell-platået er et av verdens største villmarksområder, og et av få områder i hele Australia hvor artsmangfoldet ikke går tilbake.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!