Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Faser ut Vest-Sahara-fosfat

Et australsk gjødselselskap varsler nå en nedtrapping av fosfatimporten fra okkuperte Vest-Sahara. Norwatch skrev nylig at Oljefondet var deleier i bedriftens morselskap Wesfarmers.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Et australsk gjødselselskap varsler nå en nedtrapping av fosfatimporten fra okkuperte Vest-Sahara. Norwatch skrev nylig at Oljefondet var deleier i bedriftens morselskap Wesfarmers.


yara_fosfat_heroya_aug08_330
Av Erik Hagen
Norwatch

I minst 20 år har det australske oljefondselskapet Wesfarmers importert fosfatstein fra Vest-Sahara gjennom datterbedriften CSBP. To uker etter at Norwatch skrev om importen og om at Oljefondet var deleier i selskapet, har CSBP annonsert at de kommer til å ”redusere selskapets avhengighet av fosfatstein fra Vest-Sahara”.

CSBP åpner imidlertid døren på gløtt for at importen likevel vil fortsette om enn i mer begrenset omfang, avhengig av pris og tilgjenglighet på alternative kilder.

Norwatch avslørte i begynnelsen av oktober at Oljefondet var tungt inne i industrien som importerer fosfat fra det okkuperte landet. To tredeler av alt fosfat som forlater Vest-Sahara, går til åtte Oljefondbedrifter, ifølge Norwatch-beregninger.

Blant disse langsiktige importørene er gjødselselskapet CSBP, som er eid av det store australske konsernet Wesfarmers. Oljefondet hadde ved nyttår i fjor investert 224 millioner kroner i Wesfarmers.

Handelen med fosfat er svært kontroversiell, siden den støtter opp om et folkerettsbrudd og foregår i strid med ønskene til folket i Vest-Sahara. Australia er en av de ledende importørene av dette fosfatet, en industri som er med på å finansiere Marokkos fortsatte nærvær i nabolandet som de okkuperte i 1975.

Totalavhengig
I en melding som CSBP la ut på sine hjemmesider i forrige uke, annonserte selskapet at de nå investerer i teknologi som vil gjøre det mulig for selskapet å benytte andre fosfatkilder i framtiden.

Selskapet kom med offentliggjøringen ti dager etter at Norwatch hadde avslørt at Oljefondet var tungt inne i bedriftens morselskap. Tidligere har flere andre investorer lagt press på selskapet. KLP solgte seg ut i fjor på grunn av fosfathandelen, noe også svenske aksjonærer har gjort.

CSBP forklarer at hovedårsaken bak satsningen på andre fosfatkilder er rent økonomisk, og at den har vært planlagt i lengre tid. Likevel forklarer de at de også lytter til krikken som har kommet fram.

- Vi har tatt i betraktning synspunktene og behovene til en lang rekke stakeholders, inkludert de som er bekymret oversituasjonen i Vest-Sahara, uttalte administrerende direktør i CSBP, Ian Hansen, på hjemmesidene.

Hansen sier i meldingen at selskapet hittil har importert fra 60 vil 70 prosent av sitt fosfat fra Vest-Sahara. Fosfatet er av en type som er svært egnet for selskapets behov, ifølge meldingen.  

Etter det Norwatch kjenner til, har importene pågått i hvert fall siden tidlig på 90-tallet.

Døren på gløtt
Den endelige beslutningen om hva selskapet vil gjøre med Vest-Sahara-handelen, vil først fattes etter at teknologien er ferdiginstallert om to år.

En mulighet er at de vil blande fosfat fra forskjellige fosfatforekomster. Selskapet utelukker dermed ikke at de også i framtiden vil være avhengige av Vest-Sahara-fosfat.

- Vi kan ikke spå en total stans av import av fosfatstein fra Vest-Sahara, fordi vi er nødt til å ta i betraktning effekten av den nye teknologien, samt prisene og tilgjengeligheten av alternative kilder, sier Hansen.


Les tidligere artikkel om Oljefondebedrifter involvert i fosfathandelen

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!