Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Faser ut Vest-Sahara-fosfat

Et australsk gjødselselskap varsler nå en nedtrapping av fosfatimporten fra okkuperte Vest-Sahara. Norwatch skrev nylig at Oljefondet var deleier i bedriftens morselskap Wesfarmers.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Et australsk gjødselselskap varsler nå en nedtrapping av fosfatimporten fra okkuperte Vest-Sahara. Norwatch skrev nylig at Oljefondet var deleier i bedriftens morselskap Wesfarmers.


yara_fosfat_heroya_aug08_330
Av Erik Hagen
Norwatch

I minst 20 år har det australske oljefondselskapet Wesfarmers importert fosfatstein fra Vest-Sahara gjennom datterbedriften CSBP. To uker etter at Norwatch skrev om importen og om at Oljefondet var deleier i selskapet, har CSBP annonsert at de kommer til å ”redusere selskapets avhengighet av fosfatstein fra Vest-Sahara”.

CSBP åpner imidlertid døren på gløtt for at importen likevel vil fortsette om enn i mer begrenset omfang, avhengig av pris og tilgjenglighet på alternative kilder.

Norwatch avslørte i begynnelsen av oktober at Oljefondet var tungt inne i industrien som importerer fosfat fra det okkuperte landet. To tredeler av alt fosfat som forlater Vest-Sahara, går til åtte Oljefondbedrifter, ifølge Norwatch-beregninger.

Blant disse langsiktige importørene er gjødselselskapet CSBP, som er eid av det store australske konsernet Wesfarmers. Oljefondet hadde ved nyttår i fjor investert 224 millioner kroner i Wesfarmers.

Handelen med fosfat er svært kontroversiell, siden den støtter opp om et folkerettsbrudd og foregår i strid med ønskene til folket i Vest-Sahara. Australia er en av de ledende importørene av dette fosfatet, en industri som er med på å finansiere Marokkos fortsatte nærvær i nabolandet som de okkuperte i 1975.

Totalavhengig
I en melding som CSBP la ut på sine hjemmesider i forrige uke, annonserte selskapet at de nå investerer i teknologi som vil gjøre det mulig for selskapet å benytte andre fosfatkilder i framtiden.

Selskapet kom med offentliggjøringen ti dager etter at Norwatch hadde avslørt at Oljefondet var tungt inne i bedriftens morselskap. Tidligere har flere andre investorer lagt press på selskapet. KLP solgte seg ut i fjor på grunn av fosfathandelen, noe også svenske aksjonærer har gjort.

CSBP forklarer at hovedårsaken bak satsningen på andre fosfatkilder er rent økonomisk, og at den har vært planlagt i lengre tid. Likevel forklarer de at de også lytter til krikken som har kommet fram.

- Vi har tatt i betraktning synspunktene og behovene til en lang rekke stakeholders, inkludert de som er bekymret oversituasjonen i Vest-Sahara, uttalte administrerende direktør i CSBP, Ian Hansen, på hjemmesidene.

Hansen sier i meldingen at selskapet hittil har importert fra 60 vil 70 prosent av sitt fosfat fra Vest-Sahara. Fosfatet er av en type som er svært egnet for selskapets behov, ifølge meldingen.  

Etter det Norwatch kjenner til, har importene pågått i hvert fall siden tidlig på 90-tallet.

Døren på gløtt
Den endelige beslutningen om hva selskapet vil gjøre med Vest-Sahara-handelen, vil først fattes etter at teknologien er ferdiginstallert om to år.

En mulighet er at de vil blande fosfat fra forskjellige fosfatforekomster. Selskapet utelukker dermed ikke at de også i framtiden vil være avhengige av Vest-Sahara-fosfat.

- Vi kan ikke spå en total stans av import av fosfatstein fra Vest-Sahara, fordi vi er nødt til å ta i betraktning effekten av den nye teknologien, samt prisene og tilgjengeligheten av alternative kilder, sier Hansen.


Les tidligere artikkel om Oljefondebedrifter involvert i fosfathandelen
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!