Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Nytt dødsfall ved Fredriksen-anlegg i Chile

Norsk oppdrettsnæring i Chile har krevd enda et dødsoffer. Tirsdag skjedde en ny ulykke i forbindelse med vedlikeholdsarbeid ved et Fredriksen-anlegg.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Norsk oppdrettsnæring i Chile har krevd enda et dødsoffer. Tirsdag skjedde en ny ulykke i forbindelse med vedlikeholdsarbeid ved et Fredriksen-anlegg.


marine_harvest_520-330
Foto: Marine Harvest

Av Erik Hagen
Norwatch

Diomar Alfredo Paillacar Millalonco sto i byssa da båten hans ble dratt ned på 50 meters dyp tirsdag. Fire overlevde ulykken, som skjedde under vedlikeholdsarbeid for Marine Harvest.

Mannskapet arbeidet for Sermar, en underleverandør av Fredriksen-selskapet. Sermar spesialiserer seg på å sette opp og fjerne anlegg på havet.

De første undersøkelsene tilsier at båten sank under en løfteulykke, da de skulle ta opp et av anleggene med en hydraulisk vinsj.

– Vi hadde en revisjon av leverandøren for bare to uker siden, sier kommunikasjonsdirektør Jørgen Christiansen ved Marine Harvest.

Han forklarer at Marine Harvest ikke selv har kompetanse på den type arbeider som Sermar gjør for selskapet.

– Det er selvfølgelig dypt tragisk. Når det er egne ansatte og egne operasjoner vil vi alltid kunne se etter et forbedringspotensial. Men i dette tilfellet er det arbeidsoperasjoner som vi selv er ikke har kompetanse på. Det blir langt vanskeligere for oss å forhindre slike ulykker, fordi kravene vi stiller nødvendigvis må bli overordnede, og ikke like detaljerte som de vi kan stille til oss selv, sier Christiansen til Norwatch.

Ulykken skjedde ifølge Christiansen i fullt dagslys og i godt vær.

– Sikkerheten dårlig
– Dette beklager vi dypt. Sikkerheten i oppdrettsnæringen er svært dårlig, og disse dødsfallene bare fortsetter, uten at det gjøres noe for å bedre forholdene. Ingen tar ansvar for at forholdene skal bedre seg, sier fagforeningsleder i Marine Harvest, Javier Ugarte på telefon til Norwatch.

Ugarte forklarer at de overlevende er svært påvirket av ulykken.

Også i april i år kunne Norwatch fortelle om arbeidere som døde på et Marine Harvest-anlegg i Chile. Da døde to personer av det som skal ha vært gassforgiftning.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!